Majoritatea partidelor din Republica Moldova își construiesc strategiile electorale pentru alegerile din februarie 2019 pe mesaje absurde, mizând pe oameni manipulați și nostalgici după trecutul sovietic.

Asta după ce, în 2016, pro-rusul Igor Dodon, a câștigat alegerile prezidențiale datorită implicării murdare în campania electorală a preoților subordonați Patriarhiei Rusiei și minciunilor diseminate de holdingurile mediatice subordonate PD și PSRM despre o inventată „înțelegere” între lidera PAS Maia Sandu (contracandidata lui Dodon) și Angela Merkel privind aducerea în Moldova a 30.000 de sirieni.

Nimic în afară de manipulare

Nici vorbă de programe electorale cu măsuri asumate de creștere economică și readucere a țării în albia normalității în acțiunile partidelor care mizează pe electoratul sărac. Totul se reduce la promisiuni parcă desprinse dintr-o altă realitate: unii reconstruiesc (la Cișmichioi) monumentele lui Lenin și spun, la inaugurare, că bolșevicul a fost „un geniu” și că el este „memoria noastră, trecutul și viitorul nostru”. Oaspete de onoare la inaugurare – Vladimir Voronin. Alții promit, pe bildboarduri, restabilirea colhozurilor.

Este vorba de „partidul Șor” al cărui lider (condamnat, dar în libertate), Ilan Șor, administrează în continuare bani publici din funcția de primar de Orhei, el fiind principalul figurant în dosarul vizând uriașa fraudă bancară din 2014 - numele lui fiind menționat de peste 60 de ori în raportul detectivilor americani de la „Kroll” care au investigat „jaful secolului”, la solicitarea Băncii Naționale a Moldovei.

Cei de la pupitrul puterii, după ce și-au subordonat legislația electorală, umblă pe la porțile oamenilor cu sacii cu cartofi și varză, promit tot ce vor să audă amărâții, toarnă, din bani publici, câte 300-500 de metri de asfalt prin diferite sate, invită preotul să sfințească drumul, taie panglica și țin discursuri înflăcărate despre cum „crește Moldova” guvernată de ei. Despre furtul miliardului de dolari în 2014, care a băgat şi mai mult țara în sărăcie, abia de mai apucă să vorbească cei din opoziția pro-europeană (obstrucționată mediatic) și oficialii străini. În justiție se întâmplă lucruri de-a dreptul aberante, pe alocuri hazlii, iar la nivel local pe nimeni nu mai deranjează faptul că un primar a decis să numească două străzi din localitate după tatăl și soacra sa.

În Moldova, președintele riscă să fie suspendat din funcţie pentru a cincea oară pentru 5 minute pentru ca șeful Legislativului, finul oligarhului care controlează puterea prin intermediul Partidului Democrat (nașa oligarhului este președinta Comisiei juridice a Parlamentului), să semneze niște legi pe care Igor Dodon refuză să le promulge. În Moldova, un judecător a anulat rezultatele unor alegeri recunoscute la nivel internațional (alegeri câștigate de liderul opoziției Andrei Năstase). În Moldova, miercuri noaptea, niște judecători de la Curtea Supremă de Justiție s-au întrunit și l-au lipsit irevocabil pe fostul președinte al României, Traian Băsescu, de cetățenia moldovenească acordată de fostul președinte moldovean Nicolae Timofti. La ora 18.30, pe site-ul CSJ a apărut informația că examinarea cazului „se amână” până pe data de 14 noiembrie, iar la ora 21.12 jurnaliștii au aflat, de pe aceeași pagină web, că soarta cetățeniei lui Băsescu a fost deja decisă. Pe de altă parte, ministrul moldovean al Economiei a fost acum câteva zile în Emiratele Arabe Unite să-i convingă pe arabi să-și cumpere cetățenie moldovenească, după ce guvernarea a impus controversata lege privind acordarea cetățeniei prin investiție.

Vreți „miliard electoral”? Vi-l promite Dodon... de la Putin!

După ultima întrevedere avută cu președintele rus Vladimir Putin, președintele moldovean Igor Dodon a promis un miliard de dolari din partea Rusiei „pentru proiecte de infrastructură”: „Accesarea suportului financiar - credit, o parte gratis din partea Federaţiei Ruse, a Uniunii Eurasiatice - este o perspectivă foarte clară pentru Republica Moldova”, a declarat Dodon la unul din posturile de televiziune aservite.

„Republica Moldova este condusă de un clan care își bate joc de cetățeni”. Este concluzia preşedintelui Partidului Naţional Liberal din România, Ludovic Orban, prezent zilele acestea la Chișinău. „Europa își dorește să aducă Republica Moldova alături de civilizația europeană. Sunt convins că pe Plahotniuc și cei din jurul lui nu-i interesează asta, dar pe fiecare cetățean al Republicii Moldova trebuie să îl intereseze. Ceea ce se întâmplă astăzi în Republica Moldova nu este normal. Este contrar firii. Nu se poate ca țara să fie pe mâna unui clan care să-și bată joc de fiecare cetățean, care să conducă numai prin amenințare și intimidare. Plahotniuc, Dodon sunt în afara lumii civilizate. Este în interesul fiecăruia să se lepede Republica Moldova de acest clan de oligarhi, de acești oameni care nu doresc decât putere pentru ei ca să se îmbogățească”, a declarat Orban la Chișinău.

Rezoluție de urgență a PPE privind Moldova

Congresul PPE a adoptat miercuri o „rezoluţie de urgenţă” privind situaţia din Republica Moldova. Rezoluţia cere autorităţilor de la Chişinău respectarea voinţei alegătorilor exprimată la alegerile pentru Primăria Chişinău, garantarea independenţei justiţiei şi garantarea alegerilor libere şi corecte în Republica Moldova. „Suntem profund îngrijoraţi de concentrarea crescândă a puterii politice şi economice în mâinile unui grup restrâns de persoane şi de deteriorarea standardelor democratice de bază în Republica Moldova: statul de drept, instituţiile democratice, independenţa sistemului judiciar, politizarea excesivă a instituţiilor statului, corupţia sistemică, absenţa libertăţii presei, respectul pentru drepturile omului şi hărţuirea opoziţiei”, se arată în rezoluția PPE.

Potrivit europarlamentarului român, Siegfried Mureşan, în prezent relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Guvernul de la Chişinău sunt mai proaste decât oricând după căderea comunismului în Republica Moldova în anul 2009.

DW