Continuarea parcursului de integrare europeană, precum și consolidarea dialogului strategic cu România, Statele Unite ale Americii și Ucraina, sunt printre prioritățile șefului diplomației moldovenești, relatează Radio Chișinău.

În cadrul unui briefing susținut după ceremonia de învestire de luni, noul ministru de Externe, Mihai Popșoi a declarat că printre prioritățile sale vor fi integrarea europeană a Republicii Moldova, continuarea dialogului excelent și relațiile de parteneriat strategic cu România, Statele Unite și Ucraina.

În relația cu Federația Rusă, Mihai Popșoi a declarat că poziția Republicii Moldova în comunicarea cu Moscova, ca și în comunicarea cu oricare alt stat, va fi bazată pe interesul național al țării, relatează Radio Chișinău.

Întrebat despre contribuția Ministerului de Externe la definitivarea diferendului transnistrean, Mihai Popșoi a menționat că urmează să se asigure că toate țările partenere respectă integralitatea teritorială a Rep. Moldova.

Mihai Popșoi a precizat că Ministerul Afacerilor Externe nu urmează să fie reformat, ci va continua să-și exercite mandatul ca și până acum, doar că cealaltă componentă – de integrare europeană – devine „afaceri europene”, fiind preluată de către Cristina Gherasimov. 

Apariția unei noi funcții, de ministru al Afacerilor Europene, este o practică veche, preluată de la statele care au negociat aderarea la Uniunea Europeană, susține analistul politic, Anatol Țaranu. 

Funcția de ministru de Externe a rămas vacantă după demisia de săptămâna trecută a lui Nicu Popescu.