Mai mulţi locuitori din oraşul Dubăsarai şi din localitatea Corjova din acelaşi raion au găsit astăzi dimineaţă în porţi materiale de propagandă electorală în favoarea candidatului la Preşedinţie, Igor Dodon. Asta deşi legislaţia electorală interzice agitaţia electorală cu 24 de ore înainte de ziua scrutinului.

În pachetul promoţional electoral era ziarul”Socialiştii” şi pliante adresate în special locuitorilor din stânga Nistrului. În pliante, Dodon le promite alegătorilor ”statalitate, neutralitate şi identitate moldovenească”. El le mai făgăduişte locuitorilor din stânga Nistrului ”relaţii de prietenie cu Federaţia Rusă şi deblocarea exporturilor”.

                                                                  FOTO: Report.md 

Enoriaşilor le promite că le va "apăra credinţa şi principiile morale creştineşti”. Dimineaţa, pliantele şi ziarele erau umede, semn că au fost distribuite în timpul nopţii. ”Aseară am venit de la muncă pe la ora 23:00. În poartă nu era nimic. Dimineaţă, însă, am găsit aceste ziare şi pliante”, ne-a spus Vasile, un locuitor al Corjovei.

                            Igor Dodon se adresează locuitorilor "Transnistriei" / FOTO: Report.md

Pe aceeaşi stradă, aproape în fiecare poară erau atârnate materiale de propagandă electorală în care Igor Dodon îndemna oamenii să-l voteze la 13 noiembrie curent.

Socialistul Ion Ceban neagă informaițile. Potrivit lui, agitatorii au împărţit informaţii doar până vineri seara: ”Sunt sigur că nu este adevărat. Indicaţiile au fost ca agitaţia să se termine cel târziu la orele 22.00, înainte de ziua tăcerii”, a spus Ceban.

Legislaţia electorală a Republicii Moldova interzice agitaţia electorală în pre-ziua alegerilor, dar şi în ziua scrutinului. Conform Codului electoral, ”în ziua alegerilor şi în ziua precedentă alegerilor nu se admite nici un fel de agitaţie electorală. Interdicţia nu se referă la informaţiile deja plasate pe internet şi la afişele expuse anterior”.

 

Rodica Sârbu, şefa Direcţiei comunicare, relaţii publice şi mass media de la Comisia Electorală Centrală spune că în acest caz trebuie ca localnicii care au găsit astfel de materiale promoţionale să se adreseze poliţiei, fiindcă, dacă materialele au fost distribuite după miezul nopţii, a fost încălcată legea electorală.

Lilia Zaharia