Condiționalități   Bruxelles    

UE în ajunul „verdictului” Comisiei de la Veneția: „Finanțarea va depinde de asigurarea mecanismelor de funcționare a statului de drept”

Consiliul UE a aprobat joi asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Banii urmează a fi oferiți condiționat dacă proiectul va fi sprijinit și de Parlamentul European.

Într-un comunicat plasat pe pagina Consiliului Uniunii Europene se menționează că reprezentanții instituției, împreună cu Parlamentul şi Comisia Europeană, au convenit asupra unei declarații comune privind modificarea sistemului electoral în Republica Moldova.

În declarație se menționează că: „respectarea unor mecanisme eficiente democratice, inclusiv a unui sistem parlamentar pluripartit și a statului de drept, precum și garanțiile pentru drepturile omului reprezintă o condiție prealabilă pentru a primi asistența”.

Decizia vine după ce acum o lună, Parlamentul European a amânat trialogul cu Consiliul și Comisia până când Comisia de la Veneția se va expune asupra proiectului de schimbare a sistemului electoral – o inițiativă a socialiștilor și democraților de la Chișinău.

Comisia de la Veneția va face public vineri, 16 iunie, avizul său asupra acestui proiect. Societatea civilă din Republica Moldova mizează pe un aviz negativ în măsură să blocheze controversata inițiativă democrato-socialistă. Potrivit experților, prin trecerea de la sistemul proporțional (alegeri pe liste de partid) la sistemul electoral mixt se urmărește rămânerea la putere, prin corupție politică, a grupării oligarhice care controlează în prezent puterea – politicieni detestați care, prin corupție și proastă guvernare, au discreditat valorile europene în Republica Moldova, generând „votul de protest” ce avantajează forțele pro-ruse.

La începutul acestei luni, deputatul european Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Comisiei pentru bugete a Parlamentului European, a avertizat Chișinăul că ar putea pierde orice finanțare din partea UE dacă nu va respecta recomandările Comisiei de la Veneția: „Nerespectarea avizului Comisiei de la Veneția și schimbarea intempestivă a legislației electorale vor atrage, din păcate, semne de întrebare despre respectarea standardelor democratice în Republica Moldova”, a spus Mureșan.

Dodon și PDM, de aceeași parte a baricadei 

                                                                FOTO: Report.md

Oficial, socialiștii și democrații se declară oponenți politici. În realitate, potrivit analiștilor politici, aceștia colaborează, își coordonează acțiunile și atacă în mod concertat forțele politice anti-sistem.

Un document neoficial emis în ajun de Comisia de la Veneția, citat de Reuters, indică asupra „inoportunității modificării sistemului electoral în Republica Moldova”, precum și despre pericolul ca, în cazul trecerii la sistemul electoral mixt, „există riscul ca membrii Parlamentului, aleși în circumscripții uninominale, să fie influențați de interese de afaceri, iar Comisia Electorală Centrală să fie supusă influenței politice în timpul implementării reformei”.

Vădit deranjați de aceste aprecieri prealabile, liderii democrați și socialiști de la Chișinău au sugerat că ar putea neglija recomandările Comisiei de la Veneția. Potrivit lor, un eventual aviz negativ asupra proiectului privind sistemul electoral mixt ar însemna o imixtiune în treburile suverane ale statului din partea Comisiei de la Veneția: „Comisia poate oferi o expertiză tehnică și juridică asupra proiectelor de legi și nu se poate expune asupra oportunității schimbării sistemului electoral. Coaliția majoritară va accepta doar unele recomandări tehnice, dar nu va accepta să se intervină în opțiunea suverană a țării”, a menționat președintele Parlamentului de la Chișinău, democratul Andrian Candu. Iar nașul și șeful său de partid, oligarhul Vlad Plahotniuc, a spus că „guvernarea va merge mai departe în demersul său de schimbare a sistemului electoral”: „Se insistă că ar urma să fie emis un aviz (al Comisiei de la Veneția – n.n.), când de fapt, ar urma o serie de recomandări”, a comentat liderul PDM.

„Vor să conserveze sistemul oligarhic pe care l-au clădit. Ne mișcăm spre dictatură!”, a atenționat principalul lider al opoziției pro-europene Maia Sandu.

La rândul său, președintele pro-rus, Igor Dodon, a spus că socialiștii vor vota în Parlament proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral și nu vor ține cont de ceea ce vor spune partenerii și experții europeni, deoarece „Republica Moldova este stat suveran”. Asta deși atunci când a lansat inițiativa privind trecerea la sistemul mixt, Dodon a spus că „dacă avizul Comisiei de la Veneția va fi negativ, vom rămâne la sistemul proporțional”.

„Nu mă interesează ce vor spune europenii sau alții. Pentru președintele Republicii Moldova au votat cetățenii, nu ambasadorul SUA, UE sau experții de la Veneția. (…) Vineri va fi aprobat avizul Comisiei. Vedem care va fi decizia, ce poate fi acceptat, ce nu poate fi acceptat. Dar categoric nu poate fi vorba despre dictarea unei poziții din afara țării. (…) Un expert străin nu poate da indicații ce să facem în interiorul țării”, a menționat Igor Dodon după ce a aflat de raportul prealabil al Comisiei de la Veneția.

Argument halucinant

Mulți la Chișinău sunt nedumeriți de insistența cu care Igor Dodon promovează trecerea la sistemul mixt, deoarece sondajele arată că, pe fondul discreditării partidelor pro-europene aflate la guvernare, PSRM ar fi chiar favorizat de sistemul proporțional în vigoare – socialiștii pro-ruși ar obține aproximativ 52 de mandate în viitorul Parlament. În cadrul unei emisiuni la un post de televiziune care îl deservește, el a invocat, în acest sens, un argument mai mult decât ingenios. Dodon a spus că optează în continuare pentru sistemul mixt, deoarece „cu sistemul actual, Departamentul de Stat al SUA va obliga Partidul Democrat (al oligarhului Plahotniuc), Partidul Acțiune și Solidaritate (al Maiei Sandu) și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (al lui Andrei Năstase) să coalizeze în viitorul parlament împotriva PSRM”: „Se va termina cu aceea că socialiștii vor primi 45-48 de mandate, iar PDM, Maia Sandu, Năstase, împreună vor lua 52-53 de mandate şi ei vor merge împreună”, a prezis Dodon.

S-au dus să convingă Comisia de la Veneția

O delegație a Parlamentului Republicii Moldova se află deja la Veneția. Din aceasta fac parte democrații Andrian Candu și Sergiu Sîrbu, socialistul Vasile Bolea și popular-europeanul Valeriu Ghilețchi, precum și ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, și consilierul prezidențial, Maxim Lebendinschi. După apariția în presă a detaliilor din raportul preliminar al Comisiei de la Veneția, Andrian Candu declara că în perioada care a mai rămas până la avizul oficial al Comisiei, autoritățile moldovene „vor lucra alături de partenerii internaționali și de Comisia de la Veneția pentru a obține un consens privind schimbarea sistemului electoral”.

Valeriu Ghilețchi pe Facebook: „Mâine în această sală, Comisia de la Veneția va examina și va aproba avizul privind modificarea sistemului electoral al Republicii Moldova”

Joi, delegația moldovenească a avut o discuție preliminară cu conducerea Comisiei de la Veneția, cu experții și cu reprezentanții OSCE, iar la finalul acesteia Valeriu Ghilețchi a declarat pentru deschide.md că „reieșind din pulsul discuției și interesul pe care l-au avut experții față de aspectele abordate, Comisia și-ar putea reformula recomandările inițiale (cele la care a făcut referire agenția „Reuters” – n.n.) în privința „sistemului mixt”.

Reprezentanții diasporei moldovenești din Italia se mobilizează pe rețelele de socializare pentru o acțiune de protest la sediul Comisiei de la Veneția. Manifestația este preconizată pentru vineri dimineață.

Articolul anterior

Natalia Gordienko, proprietara a două posturi de radio din clădirea GMG

Articolul următor

Vlad Plahotniuc începe să sape sub Igor Dodon?