Republica Moldova trebuie să continue implementarea reformelor, în special în domeniul justiţiei și luptei împotriva corupției, iar Uniunea Europeană va oferi suport în acest sens.

Declarația aparține comisarului european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, și a fost făcută la conferința de presă susținută după cea de-a treia reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, împreună cu premierul Pavel Filip.

„Scopul nostru este ca anul 2017 să fie anul în care aceste începuturi în sfera reformelor să dea primele roade vizibile pentru cetățeni. Ne vom ghida de Agenda de Asociere pe care o vom aproba în timpul apropiat, dar și de Planul Național de Acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE. Asocierea politică și integrarea economică a Republicii Moldova în Uniunea Europeană treptat prinde contur şi sporeşte în intensitate”, a menționat Pavel Filip.

El a promis la Bruxelles o nouă agendă de implementare a Acordului de Asociere și un nou plan de acțiuni pentru reformarea justiției, combaterea corupției și investigarea fraudei bancare.

Johhannes Hahn a reafirmat sprijinul Uniunii Europene pentru reformele de care are nevoie Republica Moldova: „Ne exprimăm sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova. Am discutat despre agenda de reforme pe domenii-cheie. Din partea noastră putem să vă spunem că vom susține continuarea reformelor democratice din Republica Moldova”, a menționat Hahn.

Pavel Filip și Federica Mogherini, vicepreședintele Comisiei Europene, au semnat Acordul  între UE și Republica Moldova privind procedurile de securitate pentru schimbul şi protecţia informaţiilor clasificate.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan spune că Guvernul de la Chișinău nu poate fi crezut atâta timp cât la Chișinău este un președinte care privește complet în altă parte: „Atâta timp cât în fruntea țării se află un președinte pro-rus, anti-european și întors cu fața către trecut nu poți avea încredere deplină în Republica Moldova. Indiferent ce spune Guvernul, nu poți ignora ceea ce spune președintele care vrea o apropiere de Uniunea Eurasiatică care aduce sărăcie, corupție, injustiție și alte probleme”, a comentat Siegfried Mureșan pentru Report.md.

Totuși, el a remarcat că la Chișinău au loc anumite schimbări, însă lasă de dorit viteza cu care se produc acestea: „Trebuie să ne uităm la ceea ce am reușit să implementăm din acordul pe care l-am agreat. Iar realitatea este următoarea: se întâmplă progrese, însă acestea au un ritm foarte lent. Trebuie de lucrat mai mult pentru a avea o justiție independentă, egală pentru toți cetățenii și puternică. Statul de drept trebuie să fie funcțional, lupta împotriva corupției trebuie să fie mai convingătoare așa cum este de exemplu în România. Ne-a luat timp să ajungem aici, dar în această direcție trebuie să meargă Republica Moldova cu sprijinul partenerilor europeni și americani”, a adăugat Mureșan. 

Costel Prepeliță