Rezultatele alegerilor

Pro-europeanul Năstase și pro-rusul Ceban, în turul doi al alegerilor în Chișinău

Noul primar de Chișinău va fi ales din turul doi de scrutin, care va avea loc peste două săptămâni. Lupta politică se va da atunci între socialistul pro-rus Ion Ceban și pro-europeanul Andrei Năstase. Urmare a primului tur de scrutin, care a avut loc duminică, 20 mai, Ceban a acumulat, conform rezultatelor preliminare, 41,8 la sută din voturi, iar liderul PPDA, Andrei Năstase, peste 31 la sută. Pe poziția a treia s-a clasat candidatul independent susținut mediatic de guvernarea PD, Sivia Radu, care a adunat aproximativ 17 la sută.

În Chișinău, la vot au participat doar 35% din alegătorii înscriși în listele electorale - cu 12% mai puțini decât la alegerile precedente.

La Bălți, candidatul „Partidului Nostru” (pro-rus), Nikolai Grigorişin învinge din primul tur cu peste 60% din voturi, conform datelor preliminare. Acesta este urmat de canditatul PSRM, Alexandr Usatii cu 19,23%. La Bălți, rata de participare la vot a fost de 34,82%.

Foștii primari de Chișinău și Bălți, Dorin Chirtoacă și Renato Usatîi, au demisionat în februarie 2018, pentru a împiedica guvernarea controlată de liderul PD, Vlad Plahotniuc, să preia, prin interpuși, fără alegeri, controlul asupra celor două primării în perspectiva alegerilor parlamentare din toamna anului 2018, care se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt.

Articolul anterior

Alegeri în Moldova: Schimbarea este posibilă!

Articolul următor

Moldovenii evadează din țara lor - își văd salvarea în UE