Chișinău    

Platforma „DA” anticipează blocarea referendumului. CEC reacționează!

Soarta referendumului constituțional privind alegerea directă a președintelui Republicii Moldova şi reducerea numărului deputaţilor de la 101 la 71 cu limitarea imunității parlamentare va fi discutată astăzi în cadrul ședinței Comisiei Electorale Centrale, începând cu ora 16:00. 
 
 
Unul dintre liderii Platformei „Demnitate și Adevăr”, Vasile Năstase a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care menționează că cei de la guvernare au pus la cale respingerea propunerii de referendum republican și anularea înregistrării grupului de inițiativă pe motivul neprezentării numărului necesar de semnături prevazut de art. 141 alin. (1) lit. a) din Constituție.
 
Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Andrei Volentir, s-a arătat nedumerit de reacția lui Vasile Năstase. Potrivit lui, toate discuțiile și notele informative referitoare la acest subiect sunt discutate printr-un sistem intern și închis. Volentir susține cădecizia va fi luată în urma ședinței publice de la ora 16:00 la care vor putea participa și reprezentanții grupului de inițiativă. Secretarul CEC a mai spus că există două scenarii posibile în urma analizelor făcute de către membrii Comisiei: primul ar fi aprobarea deciziei de organizare a referendumului și sesizarea Parlamentului în vederea stabilirii datei plebiscitului și al doilea - respingerea acestei inițiative, dar, în acest caz, decizia urmează a fi luată în urma examinării dosarelor depuse la CEC.

Volentir a menționat că au fost depuse patru pachete de documente care se referă la modificarea câtorva articole din Constituție. Pentru validarea semnăturilor colectate, Legea prevede, între altele, ca semnăturile să provină din majoritatea raioanelor țării. Mai este necesar ca în listele de subscripție să corespundă semnăturile colectorilor precum și datele persoanelor care au semnat.

De menționat că două din cele patru revendicări ale Platformei „DA” au fost deja satisfăcute prin decizia din 4 martie a Curții Constituționale care a decis că șeful statului urmează a fi ales direct de către popor.

Vasile Năstase menționează în postarea sa că dacă CEC va bloca desfășurarea referendumului, pentru care au fost colectate 400 mii de semnături, „ne pregătim de reluarea masivă a protestelor – ne pregătim de marea schimbare!”.

Constantin Uzdriș

Articolul anterior

Încă o decizie „istorică” la Chișinău. Referendumul constituțional respins, peste 400.000 de semnături, la gunoi

Articolul următor

UPDATE Ion Păduraru își retrage candidatura pentru funcția de premier/Timofti îl desemnează pe Pavel Filip