Partidul Democrat a propus luni, 6 martie, trecerea la sistemul electoral uninominal. Președintele democraților, oligarhul Vlad Plahotniuc, a anunțat că PDM va promova această inițiativă. Totuși, el a spus că schimbarea Legii electorale se va face după obținerea avizului Comisiei de la Veneția.

Plahotniuc și-a argumentat inițiativa prin faptul că vrea astfel să dea posibilitate cetățenilor să-și aleagă deputații pe care îi cunosc. În plus, uninominalul va permite cetățenilor să-și retragă înainte de termen deputații și să aleagă alții, iar diaspora își va alege proprii parlamentari, spune liderul PDM.

„În legătură directă cu necesitatea de a reforma clasa politică, cu dorința oamenilor de a avea împreună cu copii lor un trai mai bun, am decis, împreună cu colegii din PDM, să sprijinim reformarea sistemului de alegere a deputaților în Parlament și să promovăm în societate și în forul legislativ ideea votului uninominal”, a spus Plahotniuc.

Imediat a reacționat și președintele Igor Dodon. Acesta a calificat inițiativa lui Plahotniuc ca fiind „ceva de neadmis, sfidător”: „Această inițiativă este o provocare împotriva bazelor democratice ale statului, așa cum au fost ele formate de la Independență încoace. Ca președinte al statului, mă voi opune în mod categoric acestei reforme nedemocrate, care distruge sistemul partinic din Republica Moldova”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

O inițiativă absurdă

Directorul de Programe din cadrul Institutului de Politici Publice de la Chișinău, Oazu Nantoi, s-a arătat nedumerit de inițiativa lui Plahotniuc: „În Constituția Republicii Moldova este scris foarte clar că mandatul imperativ este nul – această modalitate de rechemare a deputaților propusă de Plahotniuc contravine Legii Supreme. În plus, domnul Plahotniuc nu răspunde la întrebarea: Cum vor fi votate legile în Parlament? Argumentele liderului PDM sunt false, deoarece reformarea clasei politice nu se face prin modificarea sistemului electoral, mai ales în condițiile unui stat captiv”, a mai spus Nantoi.

Fostul judecător al Curții Constituționale, Nicolae Osmochescu consideră că pentru Republica Moldova un sistem uninominal nu este oportun, iar dacă se dorește s-ar putea merge pe un sistem mixt: „Nu sunt adeptul unui sistem uninominal. Aș opta pentru un sistem mixt. Într-o democrație, partidele dictează regulile politice, sistemul politic și, ajungând la putere, guvernează. De aceea, nu putem exclude partidele de la aprobarea deciziilor politice”, a menționat Osmochescu.

Vrea să scape de răspundere

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că schimbarea sistemului electoral ar fi o  încercarea disperată a lui Plahotniuc de a se menține cu orice preț la putere: „Plahotniuc zice că oamenii își vor alege singuri deputații, însă nu zice că deputatul ales într-un raion nu va putea face nimic în Parlament de unul singur, pentru că un singur deputat înseamnă un singur vot. O altă problemă este monitorizarea și controlul procesului electoral în regiunea transnistreană: „Interesele cui vor apărea în Legislativ acei deputați? Este o minciună că cetățeanul va putea să retragă mandatul deputatului ales”, a menționat Maia Sandu.

Liderul Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, susține că inițiativa lui Vlad Plahotniuc de schimba sistemul electoral poate fi oprită doar dacă partidele de opoziție, societatea civilă și întreaga populație își vor consolida eforturile. Potrivit lui Năstase, în spatele inițiativei lui Plahotniuc s-ar ascunde intenția „clanului Plahotniuc-Dodon de a se menţine la putere cu orice preț”. „Facem apel către întreaga populație, către opoziție și societatea civilă să ne conjugăm eforturile pentru a bloca această inițiativă de modificare a sistemului electoral în interesul personal al lui Plahotniuc”, a menționat Năstase. Liderul PPDA consideră că „este necesar ca de comun acord să stabilim mijloacele de contracarare a acestei inițiative, inclusiv prin organizarea unor proteste de amploare”. „Data și locul de desfășurare a acestora vor fi anunțate în cel mai scurt timp, în urma consultărilor”, a precizat Năstase.

Și liderul PL, Mihai Ghimpu, parte a actualei guvernări, a anunțat că PL exclude categoric posibilitatea de a susține inițiativa trecerii la sistemul uninominal de vot. „Fără votul deputaților PL, acest proiect nu poate să fie adoptat”, crede Ghimpu.

Săptămâna trecută a fost prezentat un sondaj de opinie din care reieșea că aproape 80% dintre moldoveni își doresc trecerea la un sistem electoral uninominal. Sondajul a fost prezentat de o companie care este condusă de același personaj pe numele căruia este înregistrat și ONG-ul care, în iarna anului 2016, organiza manifestații în susținerea lui Vlad Plahotniuc la funcția de prim-ministru.

Proiectul de lege urmează a fi înregistrat în Parlament, pentru a putea fi expertizat de Comisia de la Veneția.

Costel Prepeliță