Criză politică la Chișinău   Chișinău    

Plahotniuc îl mai sare odată pe Dodon, umilindu-l

Democrații lui Vlad Plahotniuc au declanșat din nou procedura de înlocuire, pentru câteva minute, a președintelui Igor Dodon.

Măsura vine după ce Dodon a refuzat, în mod repetat, semnarea decretelor de numire în funcție a celor 7 membri ai Cabinetului de Miniștri înlocuiți de PDM.

Dodon a spus că nu are de gând să cedeze în această situație. Potrivit lui „majoritatea candidaților propuși au demonstrat inconsecvență, lipsă de profesionalism și oportunism regretabil în funcțiile și activitățile desfășurate anterior, iar unii au fost implicați direct sau indirect în frauda bancară”.

Potrivit Constituției, șeful statului poate refuza o singură dată propunerea premierului de înlocuire a unor miniștri. Dodon a mai fost suspendat o dată prin decizia Curții Constituționale la sfârșitul lunii octombrie, când s-a opus numirii ministrului Apărării, Eugen Sturza. Decretul a fost semnat atunci de șeful Parlamentului, Andrian Candu, în calitate de președinte interimar, urmare a unei interpretări a Curții Constituționale.

                                                                               FOTO: Report.md

Atunci, Curtea a stabilit că refuzul președintelui de a-și executa obligațiile constituționale de confirmare a unui ministru „constituie imposibilitate temporară de a-și exercita atribuțiile şi justifică instituirea interimatului funcției” de către preşedintele Parlamentului sau de prim-ministru, dar numai pentru exercitarea acestei obligații constituționale a șefului statului.

Vasalul Dodon cooperează cu seniorul Plahotniuc?

Altfel spus, aceasta nu înseamnă „suspendarea președintelui”, procedură ce ar impune autoritățile să organizeze un referendum pentru demiterea președintelui. „Ei știu că poporul va fi de partea mea, de aceea nu vor recurge la această procedură. Până la alegerile parlamentare ei nu vor face nici un pas în această direcție. Dar eu sunt pregătit să merg la un astfel de referendum în orice clipă”, a declarat Igor Dodon. Și analiștii politici spun că guvernanții evită suspendarea lui Dodon, deoarece sondajele arată că un eventual referendum l-ar avantaja pe președintele pro-rus și l-ar transforma în victimă. Pe de altă parte, ei atenționează asupra refuzului operativ al lui Igor Dodon de a respinge și prima și a doua oară candidaturile propuse de prim-ministru pentru funcțiile de miniștri. Deși avea la dispoziție o lună ca să respingă aceste candidaturi, el a făcut-o, în ambele cazuri, aproape imediat ce a primit demersurile din partea premierului. Aceasta, în opinia analiștilor politici, trădează fie o anumită înțelegere între Dodon și Plahotniuc (ca procedura să se consume rapid), fie dorința președintelui de a trece mai repede de această procedură umilitoare prin care este sfidat și ca actor politic și ca șef de stat.

Igor Dodon pare conștient că aceste mutări politice ale democraților îi afectează imaginea. El spune că ar fi putut merge pe calea destabilizării țării. La o conferință de presă organizată cu câteva luni în urmă el chiar și-a îndemnat susținătorii: „Fiți de-a gata! Când vă voi spune, să fiți la Chișinău!”. Nu a urmat nimic însă. Dimpotrivă, au fost mai multe semnale că între Igor Dodon și guvernare ar exista o anumită cooperare, inclusiv la nivel legislativ și mai ales în cazul trecerii la sistemul electoral mixt, care avantajează PDM-ul, nu PSRM-ul pro-prezidențial.

„Eu dacă îmi doream destabilizare, anul acesta făceam destabilizare. Erau multe posibilități și motive. Dar eu încerc totuși… pentru că am copii. Ei în fiecare zi sunt în stradă. Poate lor (guvernanților n.n.) li-i tot una, dar eu nu vreau destabilizare. Noi nu ne dorim ca aici să se înceapă ca în Ucraina”, a declarat Dodon la o emisiune TV.

Totul e decis. Hotărârea Curții – o formalitate

Guvernarea, controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc, preferă doar să-l sară (nu să-l suspende) pe Dodon cu ajutorul Curții Constituționale, printr-o procedură nemaiauzită în lume - înlocuirea șefului statului, pentru câteva minute, de către șeful Legislativului sau de către prim-ministru, doar pentru procedura de semnare a decretelor de învestire în funcție a miniștrilor nedoriți de președinte, dar agreați de cei care controlează puterea.

„Sperăm că poate chiar până la Crăciunul pe stil vechi (7 ianuarie) să avem deja un Guvern absolut funcțional. Ne pare rău că dăm de lucru și judecătorilor Curții Constituționale în ajun de Revelion și, în plus, facem un astfel de cadou, probabil, nu foarte plăcut președintelui țării. Dar el este cel care a generat acest blocaj”, a menționat democratul Sergiu Sîrbu. El a precizat că a solicitat Curții că examineze sesizarea în regim de urgență.

DW

Articolul anterior

Au suspendat a treia oară „președintele dat de Dumnezeu”

Articolul următor

„Terapia de șoc” a lui Plahotniuc și alegerile din 2018