PDM a invitat vineri, 31 mai, PSRM la negocieri în vederea creării unei majorități parlamentare. Socialiștii au răspuns aproape imediat.

După trei luni de la alegerile parlamentare, timp în care liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a lipsit din spațiul public, iar partidul s-a retras în expectativă, vineri Plahotniuc a reapărut și le-a transmis celor care alimentau zvonul îmbolnăvirii sale: „Nu vă prea agitați! Nu vă faceți planuri prea mari sau deloc! Nu vă las eu de capul vostru! Am văzut cu toții ce puteți face și, mai ales, ce nu prea puteți”.

Urmare a ședinței Biroului Politic al PDM, formațiunea, care se pretinde a fi una pro-europeană (dar plină de ex-comuniști), și-a anunțat decizia de a invita la negocieri socialiștii pro-ruși în vederea identificării unei „formule de cooperare parlamentară”. Scenariul a fost intuit de unii analiști politici imediat după alegerile parlamentare din 24 februarie. Totuși, cei din blocul pro-european ACUM au făcut mai multe tentative de a convinge socialiștii să-i asiste, la nivel parlamentar, fără coaliție și fără a pretinde vreo funcție, în procesul de demontare a regimului oligarhic creat de Vlad Plahotniuc.

Masca: Alianță „în numele cetățeanului”

Vineri, cu aproximativ o săptămână înainte ca șeful statului să poată dizolva Parlamentul (din cauza imposibilității învestirii unui nou guvern), PDM a anunțat că a obosit să aștepte blocul ACUM la negocieri, așa că „Biroul Politic al partidului a luat act de situația politică și de blocajul la care s-a ajuns și a decis să mandateze conducerea formațiunii să întreprindă măsurile necesare pentru ca Republica Moldova să nu intre într-o criză pe termen lung și să nu se ajungă la alegeri anticipate”.

În acest sens, PDM a anunțat că a transmis „o invitație către PSRM, pentru a avea o primă discuție, ca să vedem dacă putem găsi o formulă de colaborare parlamentară care să aibă la bază așteptările și prioritățile cetățenilor”.„Dacă vom găsi consensul necesar pe această direcție – se poate trece rapid la formalizarea politică a acestei soluții, atâta timp cât ambele părți dau dovadă de flexibilitate și de dorință de a găsi compromisul care ar satisface nevoile prioritare ale cetățenilor”, se arată în comunicatul democraților.

Zinaida Greceanîi, președinte al Parlamentului?

Mai mult, democrații își exprimă disponibilitatea de a aborda cu PSRM propunerile enunțate deja public de către socialiști, privind formarea unei majorități parlamentare și a guvernului: „Unele dintre aceste propuneri sunt realizabile, inclusiv votarea unui președinte al Parlamentului din partea PSRM”, urmând a fi discutate și „propunerile de guvernare ale PDM”. Anterior, PSRM și președintele Igor Dodon insistau ca socialiștii să primească funcția de președinte al Parlamentului (pentru președinta PSRM Zinaida Greceanîi), ca o garanție că puterea nu va mai putea „deconecta” președintele când acesta refuză să promulge anumite legi (așa cum s-a întâmplat cu Igor Dodon în repetate rânduri). Numai că PSRM înaintatse această condiție blocului ACUM...

Socialiștii, care până acum spuneau: „ori coaliție cu ACUM, ori anticipate” au răspuns aproape imediat apelului lansat de PDM. „PSRM a luat act de propunerea anunțată de PDM și urmează să o prezinte spre analiză și decizie Consiliului Republican al partidului. Toate deciziile de ordin tactic și strategic ale partidului sunt luate de către organele de conducere ale PSRM, în speță de către Consiliul Republican”, se menționează în anunțul făcut de socialiști.

Năstase: „O coaliție dintre criminali și complicii lor ostatici”

„Nimic nu poate fi mai trist pentru o țară decât să i se întoarcă călăul, să calce din nou în picioare țara și să umilească oamenii ei”, a reacționat liderul PPDA, Andrei Năstase, unul din copreședinții blocului ACUM. Iar despre oferta de coaliție a democraților, făcută vineri socialiștilor, Năstase a spus: „Nimic nu poate fi mai rău pentru întreaga regiune și pentru Europa, pentru securitatea tuturor decât o eventuală oficializare a relației toxice dintre criminali și complicii lor ostatici”. În opinia sa, „o coaliție formată din Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor ar fi împotriva voinței cetățenilor”: „Cei care au votat la alegeri pentru socialiști i-au crezut în opoziție, ca fiind cei care se bat cu nedreptatea, corupția și sărăcia. Acum însă, 35% din electorat se va simți trădat”, a explicat Năstase.

Democrații au lansat oferta pentru PSRM cu două zile înainte ca la Chișinău să vină trei oficiali străini din UE, SUA și Rusia - Johannes Hahn, comisarul UE pentru politica de vecinătate, Brad Freden, directorul Oficiului pentru afaceri din Europa de Est al Departamentului de Stat al SUA și Dmitri Kozak, reprezentantul special al președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Moldova.