Delegația Republicii Moldova a plecat la Bavaria unde, în zilele de 12 și 13 iulie, va avea loc conferința grupurilor de lucru în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

Experții de la Chișinău privesc sceptic un eventual succes al reuniunii. Înainte de ședința Guvernului din 6 iulie, vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, a comunicat pentru Report.md că grupurile de lucru lucrează asupra sarcinilor care sunt prevăzute în protocolul semnat la începutul lunii iunie la Berlin.

Analistul „Expert-Grup”, Dionis Cenușă, crede că cel mai important este ca procesul de negocieri să fie transparent, iar eventualele cedări care i se cer sau care urmează să fie făcute de Chișinău să fie discutată pe intern și condiționate. „Până acum Chișinăul a cedat permanent fără a primi nimic în loc”, a subliniat Cenușă.

Fostul ministru adjunct al Afacerilor Externe, Valeriu Chiveri, crede că la Bavaria, cel mai probabil, vor fi reluate presiunile asupra reprezentanților Chișinăului pentru a accepta cedările cerute de Moscova prin intermediul Tiraspolului. „Sunt convins că vor fi reluate presiunile asupra Chișinăului, deoarece, din câte știu, părțile nu pot ajunge la un consens în special în ceea ce privește plăcuțele de înmatriculare și recunoașterea diplomelor de studii”, a menționat Chiveri.

Expertul în problema transnistreană, Oazu Nantoi, este de părere că Germania va încerca să bifeze niște succese mimate fără a avea o perspectivă clară de rezolvare definitivă a acestui conflict, pornind de la o schemă greșită, impusă de Moscova și acceptată de către Chișinău, în care se spune că acest conflict este între malul drept și malul stâng al Nistrului și nu între Republica Moldova și Federația Rusă.

Apel la vigilență a făcut și fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu. El a menționat că „este extrem de important ca Guvernul de la Chişinău să poată formula și apăra o poziție clară și principială în cadrul negocierilor, care să atragă un consens național asupra „liniilor roșii” intangibile ale Republicii Moldova în procesul de reglementare”. 

Reprezentantul politic al Tiraspolului, Vitalie Ignatiev, a menționat într-un interviu că această conferință „va demonstra capacitatea reală a negociatorilor de a se înțelege”.

Constantin Uzdriș