Sâmbătă, cu o zi înaintea alegerilor prezidențiale, „morții” din Cimitirul Central din Chișinău s-au pornit spre secțiile de votare să decidă viitorul celor vii.

Mai mulţi tineri, mobilizați pe Internet, au organizat un flash-mob neobișnuit, pentru a sensibiliza opinia publică internațională și autoritățile electorale în legătură cu prezența morților în listele electorale. Aceasta a fost una din cele mai discutate chestiuni în actuala campanie electorală, existând temeri că alegerile ar putea fi fraudate cu ajutorul morților.

                                                                       FOTO: Report.md 

Tinerii s-au adunat la Cimitirul Central, mascați în zombie. De asemenea, ei au încercat astfel să responsabilizeze tinerii ca să iasă la vot, pentru a nu admite ca în locul lor să voteze, prin fraudă, alții. Participanții au purtat în mâini pancarte cu mesaje sugestive din partea răposaților: „Mulțumesc CEC și Î.S. „Registru” că-mi dați șansa să votez”, „Nu sunt un zombie, dar așa mă simt”, iar unii au afișat certificate simbolice de deces.

                                                                            FOTO: Report.md

„Numărul alegătorilor a crescut cu aproape un milion, în pofida realităților demografice care indică o scădere dramatică a numărului de locuitori. Iar explicațiile autorităților sunt pur și simplu neconsistente și suspecte. Vrem să-i atenționăm în special pe cei tineri să iasă la vot, pentru că în caz contrar vor vota „morții” în locul lor. Și vrem să avertizăm autoritățile că nu vom permite fraudarea alegerilor”, a menționat Anastasia, unul dintre organizatorii flash-mob-ului.

                                                                   FOTO: Report.md

„Prin această acțiune îi îndemnăm pe oameni să iasă la vot. Avem nevoie de votul celor tineri. Să nu le permitem „morților” să ne decidă viitorul!”, a spus Cristina, o participantă la acțiunea publică.

                                                                           FOTO: Report.md

Problema prezenței persoanelor decedate în listele electorale a apărut încă la începutul perioadei electorale, dar a existat și la scrutinele anterioare. Cu toate acestea, listele nu au fost purificate. Unul din factorii care au generat protestele violente anticomuniste din aprilie 2009 a fost anume suspiciunea fraudării alegerilor prin intermediul morților.

În Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA), la 13 septembrie 2016, erau incluși 3 milioane 237 mii de alegători, dintre care 2,85 milioane în dreapta Nistrului, în condițiile în care populația Republicii Moldova este de aproximativ 3,55 milioane (fără raioanele de Est, aflate sub controlul forțelor separatiste). Potrivit datelor CEC, numărul alegătorilor a crescut din 1998 până în 2016 cu jumătate de milion, chiar dacă în această perioadă numărul populației s-a redus cu 100 de mii. CEC a explicat că odată cu implementarea Registrului de Stat al Alergătorilor, calitatea listelor electorale este mai bună – listele sunt mai complete.

                                                                               FOTO: Report.md

O investigație realizată de RISE Moldova arăta, însă, că și după implementarea RSA numele a sute de persoane decedate se regăsesc în listele electorale și, oficial, pot să-și exercite dreptul de vot. Reporterii RISE Moldova au verificat peste 300 de persoane decedate, dintre care 100 (adică fiecare a treia n.red) pot vota. În lista sufletelor moarte, se regăsește și tatăl președintelui Curții Constituționale, Alexandru Tănase, care va valida rezultatele alegerilor, dar și alte personalități marcante, între care regizorul Emil Loteanu și actorul Mihai Volontir.

                                                                    FOTO: Report.md 

CEC a răspuns atunci că „aplicația on-line de pe pagina web a CEC reflectă înscrisurile în listele electorale după ultimul scrutin desfășurat, și nu situația la zi”.

Dragoș Drăgan