Republica Moldova la 26 de ani

Moldova, între independență controlată și captivitate

Moldovenii sărbătoresc astăzi împlinirea a 26 de ani de la proclamarea Independenței cu cântece în fața Guvernului și cu proteste ale pensionarilor la Parlament.

Anul acesta, puțini oameni au mai venit în centrul Chișinăului ca să asculte discursurile beletristice ale politicienilor, după ce, anul trecut, cei care veniseră în Piață au fost ținuți după un gard de metal, pentru a nu se putea apropia de demnitarii de stat.

Dis-de-dimineață, politicienii s-au întrecut în discursuri – cei de la guvernare vorbind despre succese și realizări, iar cei din opoziție – despre corupție, trădare, stat capturat și ocupat militar de Rusia.

„Nu putem rămâne ţara şanselor ratate şi a politicienilor inconştienţi”, a menționat premierul Pavel Filip de pe scena montată în Piața Marii Adunări Naționale. El a chemat forțele politice să se unească în jurul vectorului european.

Oligarhul Vlad Plahotniuc, lider PDM, a felicitat cetățenii pe Facebook: „Declarația de Independență adoptată la 27 august 1991 reprezintă nu doar un act de voință politică, ci temelia unui stat capabil să își ia soarta în propriile mâini”, a menționat el.

Președintele pro-rus, Igor Dodon, a împărțit astăzi distincții de stat. Printre cei care au primit medalii se numără și generalul Victor Gaiciuc, ex-ministru al Apărării, ex-premierul Dumitru Braghiș, dar și un demnitar rus – Mihail Krotov,  conducător al Aparatului Comitetului Dumei de Stat din Federaţia Rusă în problemele CSI, integrării euroasiatice şi relaţiilor cu conaţionalii. Acesta a primit „Ordinul de Onoare”. Un alt rus, Vladislav Grosul, doctor în ştiinţe istorice, a primit cea mai importantă distincție de stat a țării -„Ordinul Republicii”.

Potrivit liderului Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, independența Moldovei s-a transformat în „independența acestui stat capturat, devenit o unealtă a unor grupări mafiote, față de proprii cetățeni”: „Constatăm, cu regret, o stare de fapt contrară aspirațiilor de libertate, unitate și prosperitate ale poporului nostru, contrară literei și spiritului Declarației de la 27 august 1991”.

„Republica Moldova rămâne un stat falimentar și nefuncțional”, susține istoricul Octavian Țâcu. „Moldova e un stat ce nu își poate asigura nici securitatea militară, nici economică și financiară”. (…) Sunt toate elementele care indică lipsa de încredere a cetățenilor în instituțiile care ar putea face un stat funcțional”, a menționat Țâcu.

Lidera PAS, Maia Sandu, l-a acuzat astăzi pe Igor Dodon că ar fi „trădător de țară și incită la război civil”: „Dodon este un trădător de ţară: dezbină societatea pe criterii etnice şi incită la un război civil în Republica Moldova", punând în pericol suveranitatea statului de dragul unor interese străine.

„Cetăţeanul Dodon Igor se identifică deschis cu interesele Federaţiei Ruse, devenind un „vasal” al preşedintelui Putin, în loc să promoveze interesele naţionale ale Republicii Moldova. Folosește finanţare obscură, din afara ţării, atât din off-shoruri, cât şi din Federaţia Rusă pentru tot felul de activităţi ce au drept scop promovarea imaginii sale, pentru controlarea mass mediei, pentru concerte și alte evenimente care promovează imaginea PSRM și a Rusiei, pentru coruperea oamenilor, pentru finanțarea propagandei străine pe teritoriul Republicii Moldova, fapte care contravin categoric legislaţiei Republicii Moldova și interesului național. În loc să asigure pacea și prosperitatea poporului său, incită deschis la război civil, prin declarații amenințătoare și discursuri agresive în adresa propriilor cetățeni”.

PAS a anunțat că va depune în zilele următoare o plângere penală oficială la Procuratură pentru investigarea actelor de trădare de patrie comise de Igor Dodon în calitatea sa de președinte.

De Ziua Independenței Republicii Moldova, locuitorii Orheiului au avut parte de un show aviatic, efectuat de echipa de înaltă acrobație aeriană a Aeroclubului României. Patru avioane tricolore Extra cu cei mai experimentați piloți au survolat Orheiul, încântând publicul cu acrobații aeriene uluitoare.

La Chișinău, începând cu ora 19.00, vor cânta în Piața Marii Adunări Naționale trupa „Holograf”, interpretul român Smiley și va fi prezent cu un program special renumitul DJ moldovean, Andrew Rayel. Au fost invitați și trei interpreți din Rusia: Polina Gagarina, Nikolay Baskov și Dmitry Malikov. La miezul nopții este planificat un show de lasere.

Mai multe poze Report.md de la manifestațiile de astăzi, inclusiv de la protestul pensionarilor, gasiți aici.

Articolul anterior

Moldova, statul în care președintele incită la război și își numește cetățenii „lepădături” și „paraziți”

Articolul următor

Dodon „purifică națiunea” - alungă pro-europenii și aduce în loc cetățeni din CSI, Asia și Africa