Cu 300 de polițiști de pază la ușă, Comisia Electorală Centrală a decis respingerea inițiativei de organizare a unui referendum constituțional privind modificarea legii supreme. Respingerea a votată de șase din cei nouă membri ai Comisiei, unul dintre membrii comisiei a lipsit, s-a înregistrat un vot împotrivă și o abținere.

CEC și-a motivat decizia prin faptul că din cele 34 de unități administrativ teritoriale de nivelul doi, doar în 3 cazuri au fost întrunite condițiile de vadilitate privind numărul minim de validare pentru inițierea unui referendum republican adică mai mult de 20.000 de semnături.

Legea prevede că pentru inițierea unui referendum este necesar să fie colectate câte cel puțin 20.000 de semnături din cel puțin jumătate din unitățile administrativ teritoriale de nivelul doi.

Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Ștefan Urâtu, a propus suspendarea ședinței și sesizarea Parlamentului pentru a interpreta această lege. Acesta a votat împotrivă având și opinie separată.

„Legea prevede clar că referendumul poate fi organizat la solicitarea a 200.000 de semnături, deci nu putem multiplica această cifră. Teoretic astăzi am putea lua o decizie în favoarea organizării referendumului, dar în conformitate cu deciziile Curții Constituționale care face referire la suveranitatea Parlamentului. Există o discordanță vădită între cifra de 200.000 și cea de 20.000 necesare din jumătate de unitățile administrativ teritoriale din țară. De aceea propun sesizarea Parlamentului și suspendarea examinării până la explicarea acestei discordanțe”, a spus Ștefan Urâtu.

Și Alexandru Simionov, membru al comisiei, a propus sistarea examinării subiectului.

Politicienii acuză interpretarea greșită a Constituției

Membrii Comisiei Electorale Centrale au examinat subiectul sub privirile a peste 300 de polițiști dislocați în curtea instituției, chemați să îi protejeze pe membrii comisiei. Liderul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr a declarat că membrii CEC au interpretat greșit Constituția Republicii Moldova.

„Cele peste jumătate din unitățile administrativ teritoriale aceată prevedere se regăsește în legea din anul 2000 atunci când republica Moldova era împărțită în 11 județe plus municipiul Chișinău, adică erau necesare câte 20 000 de semnături din șase unități administrativ teritoriale. Un simplu calcul matematic ne arată că erau necesare 120 000 de semnături și nu ceea ce ne spune astăzi CEC”, a spus Andrei Năstase.

Ședința a fost suspendată pentru mai bine de jumătate de oră.

Grupul de inițiativă privind colectarea semnăturilor pentru organizarea referendumului constituțional a fost înregistrat de către Comisia Electorală Centrală, la 20 noiembrie 2015.

Pe lângă alegerea președintelui de către întreg poporul, Platforma Civică Demnitate și Adevăr propunea modificarea Constituției și la capitolul număr de deputați.Astfel, în cadrul referendumului cetățenii urmau să răspundă și la întrebarea privind reducerea numărului actual de deputați, de la 101 până la 71.

O altă prevedere din Constituție pe care protestatarii își propunea să o modifice este cea care se regăsește la articolul 70 și care prevede imunitatea deputaților. Prima revendicare a devenit nulă după decizia din 4 martie a Curții Constituționale.Potrivit datelor, la CEC au fost prezentate peste 400 000 de semnături.

Constantin Uzdriș