Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a mai explicat odată ce a avut în vedere instituția pe care o conduce atunci când a emis opinia critică pe subiectul schimbării sistemului electoral în Republica Moldova.

Într-un interviu pentru frontnews.eu, el a precizat că recomandarea de bază a Comisiei a fost să rămână actualul sistem electoral: „Într-adevăr, nu este prima dată când autoritățile Republicii Moldova au decis să schimbe sistemul electoral. A mai avut loc o tentativăîn 2013. Au vrut să treacă de la sistemul proporțional la sistemul mixt. La acea vreme ne-au solicitat opinia și noi am recomandat să nu fie schimbat sistemul. Atunci ne-au ascultat, acum vedem o nouă tentativă de a reveni la acea decizie, iar temerile recomandările noastre sun aceleași. Până la urmă decizia de a schimba sau nu sistemului electoral este dreptul suveran al statului”, a menționat Buquicchio.

El susține că principala îngrijorare este legată de pericolul divizării societății. De asemenea, Comisia de la Veneția a sesizat pericolul ca sistemul electoral mixt „ar putea genera o influență mai mare a mediului de afaceri asupra politicului”.

Liberalii au anunțat astăzi într-un comunicat căîmpărtășesc opinia Comisiei de la Veneția și nu susțin proiectul de lege propus și votat de PDM și PSRM: „Schimbarea sistemului electoral este un proces fundamental pentru fiecare stat, ori de reușita acestui exercițiu este legat progresul sau regresul unui stat, în materie de perfecționare și funcționare a instituțiilor democratice, or de modul în care este format Parlamentul, depinde foarte mult climatul decizional al unui stat, respectarea voinței alegătorilor, dar și echilibrul (sau dezechilibrul) dintre cele trei puteri ale statului”, se arată într-un comunicat al PL.

Johannes Hahn: „Sistemul electoral mixt, în contextul actual politic din Moldova, pune democrația în pericol”

Aflat la Bruxelles, premierul Pavel Filip a fost atenționat de către președintele Consiliului European, Donald Tusk în privința respectării întocmai a recomandărilor Comisiei de la Veneția. Iar comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, asistența macrofinanciară pentru  Moldova depinde de decizia autorităților în privința sistemului electoral: „Așteptăm ca Moldova să urmeze în totalitate recomandările Comisiei de la Veneția. Schimbarea sistemului electoral, în contextul actual politic al Republicii Moldova, pune democrația țării în pericol. Discuția cu privire la sistemul electoral este un subiect cheie în ceea ce ține finanțarea”, a spus Hahn.

Marți, Comisia de Comerț Internațional din Parlamentul European a aprobat recenta înțelegere între instituțiile puterii din UE privind ajutorul financiar de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova și condițiile acordării lui. În avizul Comisiei se menționează atât necesitatea ajutorării Republicii Moldova, cât și datoria Chișinăului de a respecta „regulile democratice, inclusiv sistemul parlamentar pluripartit”. Banii nu vor fi debursați, însă, până când nu se va pronunța și Parlamentului European (peste două săptămâni).

Miercuri, premierul moldovean Pavel Filip i-a transmis lui Hahn că ar dori „ca UE să nu lege primirea ajutorului financiar de 100 de milioane de euro de posibilitatea schimbării sistemului de vot”, argumentând că astfel vor fi continuate reformele pe care Guvernul le-a început.

Cristian Preda: „UE nu va finanța aventurile politice de la Chișinău”

Europarlamentarul român Cristian Preda a declarat miercuri la TVR-Moldova că Republica Moldova nu va beneficia de finanţare din partea UE, dacă autoritățile nu vor renunţa la proiectul schimbării sistemului electoral şi nu se vor conforma recomandărilor Comisiei de la Veneţia: „Noi suntem gata să ajutăm Republica Moldova, dar nu să sprijinim un regim care schimbă sistemele electorale pentru a se menţine la putere. În Republica Moldova nu se înţelege acest lucru. Nu putem să cerem banii cetăţenilor europeni pentru aventurile politice de la Chişinău. (…) Orice derapaj democratic va conduce la blocarea banilor, pentru că cetățenii europeni se întreabă de ce să sprijinim un regim politic care nu-și propune să îmbunătățească soarta cetățenilor, ci să perpetueze pozițiile de putere ale unuia sau ale altuia. Cred că există o singură decizie rațională și anume retragerea proiectului de modificare a legii electorale", a menționat Preda, precizând că i-a transmis acest mesaj inclusiv liderului PD, Vlad Plahotniuc, în cadrul întrevederii avute la Bruxelles.

Pe de altă parte, președintele Parlamentului, Adrian Candu finul oligarhului Plahotniuc, susține că schimbarea sistemului electoral va fi implementată chiar dacă Comisia de la Veneția crede că este inoportună această modificare. În cadrul unuiinterviu pentru „Europa Liberă”, Candu a spus că nu vor fi respectate toate recomandările Comisiei de la Veneția, dar se va ține cont de majoritatea.

Costel Prepeliță