Unii politicieni de la Chișinău s-au arătat iritați de înfrățirea mai multor localități de pe cele două maluri ale Prutului.

Ei susțin că primarii acestor localități ar face jocul unioniștilor și că nu trebuiau să participe la recenta Conferinţă a Reprezentanţilor Comunităţilor Locale din România şi Republica Moldova. Aleșii locali de la noi, care au bugete austere, spun însă că acordurile de „înfrățire” le vor da posibilitate să modernizeze localitățile.

Liderul socialiștilor Igor Dodon apreciază faptul că primarii de pe cele două maluri ale Prutului încearcă să lege parteneriate, dar este supărat că evenimentul desfășurat la București face parte dintr-un proiect unionist, despre care nu ar fi știut toți aleșii locali care au participat la evenimentul respectiv: „Eu am discutat cu mai mulți primari care au fost atunci în România, inclusiv cu primarul socialist de la Vărzărești, raionul Nisporeni. Acesta mi-a spus că nu credea că este vorba de proiecte unioniste. Este logic că în calitate de primar, atunci când are posibilitatea să semneze proiecte de colaborare, indiferent unde, în Est sau în Vest – va semna în interesul localnicilor. Partea proastă este că acest lucru este folosit de mișcările unioniste. S-a încercat să se interpreteze că acești primari vor unire. Este un fals care duce în eroare opinia publică. Dacă înainte de a pleca la acel eveniment, primarii chiar se gândeau la anumite acorduri de colaborare, credeți-mă, că după ce au fost acolo, nu vor mai merge în România pentru astfel de colaborări”, a declarat Igor Dodon pentru report.md.

Comuna Poiana Câmpina s-a înfrățit cu satul Zaim

Afirmațiile liderului socialist sunt combătute, însă, de intențiile a doi primari: cel din satul Zaim, raionul Căușeni (Republica Moldova) și alesul local din comuna Poiana Câmpina, județul Prahova (România). Aceștia au bătut palma, fiind siguri că împreună vor reuși să implementeze proiecte europene pentru a-și moderniza localitățile.

Primarul din Zaim, Ion Veste și Alin Moldoveanu, alesul local din Poiana Câmpina

Zaim-ul va avea de învățat multe secrete de la comuna Poiana Câmpina din România, localități care s-au „nemurit” recent. Situată în județul Prahova, această comună a reușit în ultimii ani să se dezvolte rapid, astfel că localitatea montană a devenit o importantă atracție turistică.

Localitatea Poiana Câmpina. FOTO: primariapoiana-campina.ro 

Primarul comunei, Alin Moldoveanu, a comunicat pentru report.md că modernizarea localității a putut fi posibilă cu sprijinul cetățenilor, dar și a fondurilor europene care au fost atrase acolo. „Am dezvoltat tot ce înseamnă infrastructură, drumuri asfaltate, canalizare, instituții de învățământ modernizate și aici mă refer la școală și grădinițe. 

În localitate au fost construite trotuare, au fost modernizate parcurile, fiind plantați arbori și arbuști. Iar cea mai mare realizare e că am transformat localitatea într-o comună a florilor”, susține mândru primarul Alin Moldoveanu.

La Zaim este sală de sport ca în Europa

Cu fonduri mai puține, dar și localitatea Zaim se „europenizează”. Deja de un an, aici activează un centru, unde locuitorii vin să prindă la putere. Trag de fiare, joacă tenis și practică artele marțiale. Fie că sunt adolescenți, tineri sau chiar pensionari, locuitorii vin de trei ori la Centrul de odihnă și dezvoltare fizică activă. Centrul a fost deschis anul trecut și nu duce lipsă de vizitatori. „O sală de sport este utilă și la oraș și la sat. Acest centru dă roade... Vin foarte mulți oameni, de orice vârstă”, afirmă Veaceslav Scoarță, locuitor din Zaim, amator de tenis.

 Veaceslav Scoarță joacă tenis. FOTO: Primăria Zaim

Condițiile europene în acest centru îi țin pe tinerii din Zaim departe de baruri. O spune antrenorul centrului Vasile Rotari: „Este un lucru bun. Nu toate localitățile au o așa sală performantă și frumoasă. Tinerii își petrec aici timpul liber în favoarea sănătății. Nu-i găsim la bere ca în alte localități”.

Tinerii din Zaim frecventează Centrul de odihnă și dezvoltare fizică activă

Primarul din Zaim, Ion Veste, ne-a comunicat că acest centru a fost deschis cu ajutorul financiar oferit de Guvernul Suediei, dar și cu mijloace din bugetul local și cel raional. Edificiul modern este mândria localității. „Valoarea totală a investiției a fost de aproape jumătate de milion de lei. Nu sunt foarte mulți bani, însă deschiderea acestuia a avut un impact major”, se laudă alesul local.

Planuri comune de dezvoltare 

Fie că au bugete mai mari sau mai mici, atât alesul local din Zaim, cât și cel din Poiana Câmpina spun că doresc ca locuitorii să simtă schimbarea în comune. „Un joc al sorții ne-a întâlnit. Eu am fost student la Târgoviște și inițial spuneam să aleg o localitate din acea zonă, fiindcă o cunosc mai bine. Însă mă bucur că am ales Poiana Câmpina. În curând vom stabili și un plan de acțiuni împreună. Urmează ca până la 5 mai curent să aprobăm deciziile consiliilor locale de înfrățire”, susține primarul de Zaim.

La rândul său, Alin Moldoveanu spune că își va ajuta colegul din Zaim să-și dezvolte localitatea. „Vom schița cu domnul primar din Republica Moldova un plan de modernizare a localității de acolo, care să includă mai multe domenii: nu doar cultură, sport sau învățământ, ci și măsuri de dezvoltare a autorității publice locale”.

Culmea cinismului…

În contrast cu criticile lideruliu socialiștilor, principalul lider pro-european din Republica Moldova, Maia Sandu, ne-a spus că aleșii locali, indiferent de culoarea lor politică, trebuie să se gândească la alegător, nu la partidul din care fac parte: „Primarii răspund în primul rând în fața cetățenilor. În condiţiile crizei în care ne aflăm, să iroseşti nişte oportunităţi palpabile, doar din cauza agendei politice a unor partide, mi se pare culmea cinismului. Dacă aceste proiecte pot uşura cumva situaţia omului de rând, de ce ele trebuie jertfite de dragul unor probleme inventate?”, se întreabă Maia Sandu.

Ea speră că localitățile „înfrățite” să se dezvolte pentru a ușura viața cetățenilor. „Deși pare mai mult simbolică, importanţa acestor „înrudiri” nu trebuie subestimată. Stabilirea unor contacte pe orizontală între diverse localităţi poate genera proiecte economice, sociale şi culturale de durată, prin accesarea unor fonduri europene de care vor putea beneficia oamenii de acolo. În condiţiile unei crize bugetare, apărută din cauze pe care toţi le cunoaştem, asemenea oportunităţi trebuie doar salutate. Este important ca acestea să se materializeze şi să nu rămână doar la capitolul bunelor intenţii sau al declaraţiilor politice”, a conchis Maia Sandu.

La 10 aprilie, în cadrul Conferinţei Reprezentanţilor Comunităţilor Locale din România şi Republica Moldova au participat aproximativ 1000 de primari de pe ambele maluri ale Prutului. Aleșii locali  au discutat posibilitățile de colaborare și de obținere a proiectelor cu finanțări nerambursabile. La eveniment au fost perfectate 450 de acorduri de înfrăţire şi parteneriate. Conferinţa a fost organizată de Platforma Unionistă Acţiunea 2012, Grupul inter-parlamentar „Prietenii Unirii”, Institutul pentru Cultură şi Drepturi Europene şi în parteneriat cu Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.

Lilia Zaharia