La numai câteva zile de la anunţarea iniţiativei legislative privind amnistia fiscală, Parlamentul a organizat dezbateri publice, doar pentru a mima promovarea transparenţei în procesul decizional. Societatea civilă a boicotat consultarea publică.

Legislativul insistă să-i ierte pe demnitarii, judecătorii şi procurorii care „au uitat” să-şi declare averile de milioane, de aceea se grăbeşte să adopte proiectul de lege criticat de societatea civilă.

Magie: Case scumpe din salarii modeste

Primesc salarii de bugetari, însă locuiesc în case construite din piatră, imobile care pe piaţă valorează câteva milioane de lei. De asemenea, din venituri salariale de peste o sută de mii de lei anual, unii dintre demnitari reuşesc să achiziţioneze maşini scumpe, a căror valoare de cumpărare dar şi de întreţinere lunară depăşeşte de câteva ori veniturile lor anuale.

Viceprimarul Coteţ cu casă de 92 de mii de lei

Un astfel de exemplu este cel al viceprimarului municipiului Chişinău, Vladimir Coteţ, care  este suspendat din funcţie, fiind bănuit de abuz în serviciu şi luare de mită. Atât el, cât şi soţia sa sunt de mai mulţi ani angajaţi în sectorul public, însă deţin o casă foarte scumpă.

Dacă iniţiativa controversată ar trece, Coteţ ar trebui să plătească doar 1800 de lei taxe, pentru subevaluarea casei / FOTO: Ziarul de Gardă

Potrivit publicaţiei "Ziarul de Gardă”, casa familiei Coteţ se află în comuna Dumbrava din municipiul Chişinău, imobilul având două niveluri, fiind înconjurată de un gard înalt. Soţia acestuia, Maria Coteţ, activează în calitate de consultant în cadrul Direcţiei finanţe, buget şi contabilitate din cadrul Parlamentului. Potrivit declaraţiilor lor de avere, ambii soţi, bugetari fiind, au ridicat anul trecut un venit salarial total de aproximativ 260 de mii de lei. Deşi, potrivit declaraţiei de avere, Vladimir Coteţ a ridicat anul trecut un salariu lunar de 11 000 de lei, iar soţia acestuia de peste 10 mii de lei, casa acestora este mult mai scumpă în realitate. Acelaşi document, prezentat la Autoritatea Naţională de Integritate, arată însă că imobilul deţinut de familia Coteţ ar valora doar 92 de mii de lei.

Maşină de zeci de mii de euro – evaluată la 11 mii de lei

Şi magistrata CSJ, Mariana Pitic, şi-a subevaluat maşina pe care o conduce. Aceasta a intrat în atenţia jurnaliștilor, după ce nu şi-a declarat maşina de marca Porsche. Ulterior, judecătoarea a declarat la ANI că autoturismul este al fostului soţ şi ar valoarea doar 11 mii de lei, când de fapt pe piaţă, acest model costă zeci de mii de euro.

    Abuzul Marianei Pitic ar putea fi taxat doar cu 220 de lei (judecătoarea cu Porsche) / FOTO: Ziarul de Gardă 

Boicot! O iniţiativă periculoasă

Nici un „subiect al declarării” de la noi, fie că este vorba de funcţionari publici, demnitari, procurori sau judecători nu au fost pedepsiţi pentru admiterea falsurilor în declaraţiile de avere.

Mai mult, recent deputaţii au elaborat un proiect de lege potrivit căruia, persoanele care nu şi-au declarat bunurile sau le-au subevaluat, să plătească în bugetul de stat doar 2 la sută din valoarea acestora, iar păcatele lor să fie iertate.

La câteva zile de la prezentarea acestui proiect de lege de către deputaţii democraţi, peste 30 de organizaţii neguvernamentale au semnat un apel public, prin care condamnă intenţia legislatorilor de "liberalizare a capitalului”, spunând că este o iniţiativă periculoasă prin care vor fi legiferate averile dobândite ilicit şi prin care va avea de suferit bugetul de stat.

La scurt timp, însă, deputaţii au decis să organizeze o consultare publică pentru a explica „beneficiile proiectului de lege”.

Mai multe organizaţii neguvernamentale au boicotat dezbaterea, spunând că Parlamentul ignoră legislația cu privire la transparența în procesul decizional, organizând dezbateri publice la doar o zi după invitarea societății civile și contrar numeroaselor solicitări de amânare a acestor dezbateri: "Controversata inițiativă (proiectele nr. 451 si 452), privind „liberalizarea capitalului” prevede exonerarea de orice răspundere a persoanelor fizice şi juridice care nu şi-au declarat proprietăţile, în schimbul declarării acestora până la 15 aprilie 2017 şi achitării în favoarea statului a 2% din valoarea averii nedeclarate. De asemenea, inițiativa propune introducerea interdicţiei de sancţionare ulterioară a funcționarilor publici pentru încălcările săvârșite. Proiectul îi are ca autori pe mai mulți deputați din majoritatea parlamentară, inclusiv Președintele Parlamentului”.

Într-un apel al Centrului de Resurse Juridice din Moldova se menționează că rapiditatea „promovării unor asemenea inițiative controversate trezește mari îngrijorări privind scopul ascuns al inițiativei, integritatea deputaților care îl promovează și privind dorința sinceră a Parlamentului de a organiza un proces consultativ real”.

În replică, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat la conferinţa de presă susținută după dezbaterea publică despre faptul că acum persoanele au posibilitatea să-şi reevalueze proprietăţile şi să plătească impozite din costul real al bunurilor imobile, invocând şi un adaos la bugetul de stat din aceste taxe.

Veaceslav Negruţa: „Injust. Inechitabil. Imoral”

Experţii în finanţe spun însă că această iniţiativă înaintată de deputaţi discriminează contribuabilul cinstit ,care achită taxele şi impozitele la timp, în acest fel fiind favorizaţi funcţionarii restanţieri. Ex-ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruţa, a declarat în cadrul unui interviu la Radio Europa Liberă că cetăţeanul corect este impus să plătească pentru ilegalităţile comise intenţionat de alţii: „Acei corecţi cu legea şi care îşi achită obligațiunile fiscale, sunt penalizaţi cu datoriile altora pe 25 de ani înainte. Celor care au sfidat legea şi nici impozite nu au achitat, li se acordă indulgenţă şi amnistie pentru ilegalităţi admise intenţionat. Injust. Inechitabil. Imoral”, a conchis Negruța.

Lilia Zaharia