dezinfomare   Republica Moldova    

Efecte ale dezinformării și propagandei rusești în Republica Moldova

Propaganda și dezinformarea rămân provocări importante în țările din regiunea Mării Negre, cu câțiva actori influenți și câteva state vulnerabile.

Realitățile Republicii Moldova și unele efecte surprinse în teren ale campaniilor propagandei rusești în comunități locale fac obiectul unei analize publicată de Centrul Român de Politici Europene – Republica Moldova cu colaborarea EURACTIV.ro și a platformei online Report.md. Analiza surprinde modul în care anumite tematici, ce fac obiectul dezinformărilor, au schimbat mentalul colectiv în diferite comunități.

Există teme predilecte ale propagandei, fie că vorbim de politic, social, economic, la fel cum există și evenimente imprevizibile care sunt speculate. O parte din aceste documentări din teren au surprins modul în care retorica și mesaje ale dezinformărilor, venite în special dinspre Moscova, au prins rădăcini în comunități locale, sunt crezute și răspândite.    

Regăsiți două studii de caz detaliate în cuprinsul analizei: Republica Moldova și NATO și Republica Moldova și relațiile comerciale cu UE vs spațiul ex-sovietic.

Articolul anterior

De ce nostalgicii după URSS vorbesc doar despre pâine și cârnaț sau de ce „înainte era mai bine”?

Articolul următor

Fostul regim de la Chișinău, acuzat că a răpit oameni pe care i-a transmis Turciei pentru întemnițare