Cinism cu iz penal   Chișinău    

Două tabere politice speculează o tragedie în scop electoral

Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat de autoritățile moldovene. Ministerul de Externe de la Chișinău i-a înmânat diplomatului rus o notă de protest în legătură cu blocarea accesului unei delegații oficiale a Republicii Moldova la cei doi piloți moldoveni eliberați recent din prizonierat din Afganistan.

Echipajul se afla în Afganistan în baza unui contract semnat cu SUA, iar în toamna anului 2015, elicopterul lor a fost doborât de talibani în regiunea Mazar-i-Sharif. Comandantul a fost împușcat pe loc, iar alți doi piloți au fost ținuți în prizonierat până acum.

Dodon, "salvatorul"

La începutul acestei săptămâni, președintele moldovean pro-rus Igor Dodon a anunțat faptul că cei doi piloți moldoveni, Lionel Buruiană și Mihai Crihan, au fost eliberați din captivitate, iar pe internet au apărut imagini video cum aceștia coboară dintr-un avion și sunt întâmpinați de Igor Ceaika, fiul procurorului general al Rusiei, Iuri Ceaika. Igor Ceaika este copreședinte al ONG-ului din Rusia „Delovaia Rossia”. Cei doi piloți moldoveni au fost duși la un spital din Moscova. Când a făcut anunțul despre eliberarea piloților, Igor Dodon a spus că va merge personal în Rusia să-i aducă acasă.

Ceaika și Dodon s-au întâlnit de mai multe ori în ultimii ani, presa de la Chișinău dezvăluind detalii vizând interesul manifestat de Igor Ceaika pentru deschiderea unei ferme de criptomonede în regiunea transnistreană - detalii convenite și cu administrația separatistă de la Tiraspol. În iulie 2017, un avion în care se afla Igor Ceaika, fostul vicepremier rus, Dmitrii Rogozin, precum și câțiva businessmani ruși apropiați lui Ceaika, a fost blocat la sol pe Aeroportul din Chișinău. În aceeași noapte, autoritățile moldovene au mai întors la Moscova un avion cu un grup de ofițeri ruși, dar nu au oferit despre acest caz nici un detaliu.

Guvernarea vrea să-i fure "fluturașul electoral"

Luni, 11 februarie, Chișinăul i-a trimis la Moscova pe secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și pe medicul-șef de la Spitalul Cancelariei de Stat pentru a-i prelua pe cei doi piloți. Numai că, potrivit autorităților moldovene, emisarilor nu li s-a permis să discute cu piloții internați în spital.

În nota de protest transmisă ambasadorului rus, diplomația de la Chișinău "își exprimă consternarea că în pofida prevederilor și normelor de drept internațional, stabilite în Convenția de la Viena cu privire la relațiile consulare, Convenția de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, precum și Convenția consulară moldo-rusă, autoritățile Federației Ruse continuă să tergiverseze accesul delegației moldovenești la cetățenii Republicii Moldova, refuză să comunice informația privind locul aflării lor, starea de sănătate, calificând această atitudine drept o provocare deliberată, care prejudiciază serios relațiile bilaterale”.

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, i-a cerut lui Igor Dodon să oprească batjocura la care sunt supuşi piloţii moldoveni şi să-i elibereze din ceea ce el a numit "captivitate electorală". Candu l-a avertizat pe Dodon asupra răspunderii penale în acest caz. Șeful Legislativului a scris pe o rețea de socializare că delegaţiei Ministerului de Externe, trimisă la Moscova, i s-a spus că cei doi cetăţeni moldoveni nu se află în custodia Guvernului Federației Ruse, ci a unui ONG. Potrivit lui Candu, cei doi piloți moldoveni sunt ținuți la Moscova până când Igor Dodon va reveni dintr-o vizită la München, ca să poată apărea el în fața camerelor video în ipostaza salvatorului. "Tot ce vedem este o acțiune cinică de imagine a cetățeanului Dodon Igor, pe care nu-l pot numi președinte”, a scris Candu pe Facebook.

La rândul său, Președinția de la Chișinău a anunțat că nu va comenta acuzațiile șefului Parlamentului, precizând doar că se încearcă astfel provocarea președintelui în contextul campaniei electorale.

În schimb, cei doi piloți au apărut într-o intervenție scurtă la un post rusesc de televiziune (retransmis în Moldova de o instituție media afiliată socialiștilor) în care și-au exprimat recunoștința față de cei care au obținut eliberarea lor. De asemenea, ei au dezmințit faptul că ar fi "ostaticii electorali” ai cuiva și spun că se află, la Moscova, într-un spital, nu în subsol.

Abia marți, 12 februarie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a anunțat că a deschis un dosar penal în legătură cu acest caz, precizând însă că toate materialele au fost secretizate. Procuratura mai susține că anumite persoane, numele cărora nu le face publice, au creat impedimente în cadrul măsurilor de salvare a ostaticilor - zădărniceau activitatea organelor de stat competente şi tergiversau procesul de eliberare a victimelor. Aceste implicări erau motivate fie de interes material, fie de alte avantaje, a comentat Procuratura.

Cine a negociat și cine a plătit răpitorilor?

"Noi am solicitat acces la ei (la piloți) ca să-i aducem acasă. Nu am vrut să așteptăm până când domnul Dodon va pleca la conferința de la München, iar apoi să zboare la Moscova și să-i aducă”, a comentat și premierul Pavel Filip. Potrivit lui, unii oameni din serviciile secrete și-ar fi "riscat viețile în această operațiune de salvare, iar acum cineva vrea să folosească acest caz în scopuri electorale”.

"Noi am oferit tot suportul financiar ca să ducem aceste negocieri până la capăt. Și e vorba de sume mari. Patru luni s-au blocat negocierile. Spunea cineva că s-a implicat Federația Rusă. Nu știam în ce mod s-a implicat, dar iată că lucrurile au devenit clare. E imoral să-ți faci capital politic cu asemenea cazuri”, a declarat Pavel Filip.

Continuare pe DW

Articolul anterior

Drumul electoral de la poarta mătușii Ileana

Articolul următor

Sondaj. Moldova, în fața unui „test crucial”