Președintele ales al Republicii Moldova a reiterat astăzi poziția partidului al cărui președinte nu mai este (PSRM) că este împotriva deschiderii unui Birou de legătură NATO la Chișinău.

Acesta s-a plâns într-o conferință de presă că autoritățile tergiversează intenționat validarea alegerilor prezidențiale și procedura de învestire a sa în funcția de președinte pentru a promova anumite proiecte, precum reforma sistemului de pensionare, numirea procurorului general și promulgarea acordului privind deschiderea Biroului NATO.

„Sunt categoric împotriva acestei inițiative”, a declarat Dodon. 

Săptămâna trecută, Guvernul de la Chișinău a avizat pozitiv proiectul privind deschiderea unui Birou de legătură al NATO la Chișinău, fapt ce a provocat agitație în Parlament, inițiativa fiind criticată de opoziția socialistă și comunistă, care consideră că, prin deschiderea unei asemenea instituții, va fi încălcat statutul de neutralitate al țării. Pentru ca Acordul să intre în vigoare, urmează să fie ratificat de Parlament și promulgat de șeful statului. Președintele în exercițiu Nicolae Timofti a salutat inițiativa și a spus că „nimic nu afectează mai mult neutralitatea statului nostru decât prezența ilegală a armatei Federației Ruse pe teritoriul nostru național”.

El a reamintit că acesta „va fi un birou civil, nu o bază militară” așa cum interpretează propaganda rusească. Biroul NATO din Moldova va facilita identificarea domeniilor în care Republica Moldova are nevoie de asistenţă pentru a-şi reforma sectoarele de apărare şi securitate.

„Un decret cu privire la iniţierea negocierilor şi aprobarea semnării unui Acord între Moldova şi NATO l-am semnat încă la 27 iulie 2016. Acum sunt mândru de faptul că Biroul de legătură NATO la Chișinău este oficializat în perioada mandatului meu. Evenimentul confirmă reușita noastră de consolidare a elanului european și pro-occidental al Republicii Moldova”, a menționat președintele moldovean Nicolae Timofti.

Potrivit unor informații sigure, NATO a identificat deja persoana care va conduce Biroul de la Chișinău și sediul instituției.

Chișinăul nu va cheltui nici un ban pentru funcționarea acestui Birou NATO în Republica Moldova.

Guvernul de la Chișinău a primit avizul pozitiv al Comisiei parlamentare de politică externă, pentru a începe consultările în vederea deschiderii unui Birou de legătură al NATO la Chișinău la 1 iulie 2016, cu câteva zile înainte ca ministrul Apărării, Anatol Șalaru, să meargă la summit-ul NATO de la Varșovia. Atunci, pentru prima dată în istoria relațiilor Moldova-NATO, în declarația finală a summit-ului s-a alocat un paragraf întreg parteneriatului Republicii Moldova-NATO.

Dragoș Drăgan