Strategul președinte

Dodon „purifică națiunea” - alungă pro-europenii și aduce în loc cetățeni din CSI, Asia și Africa

A semnat 4 decrete prin care a aprobat renunțarea la cetățenia moldovenească de către 612 moldoveni stabili cu traiul în UE și alte 4 decrete prin care a oferit cetățenie moldovenească pentru 72 de persoane - majoritatea din spațiul ex-sovietic, Asia și Africa. Este una din „realizările” președintelui pro-rus, Igor Dodon, în primele 8 luni de mandat.

Moldovenii nemulțumiți de nivelul înalt de corupție, dar și de rezultatele ultimelor alegeri prezidențiale, câștigate de Igor Dodon, fac tot posibilul să se debaraseze de cetățenia moldovenească. Renunță juridic la cetățenie contrar procedurii extrem de birocratizate și chiar dacă sunt nevoiți să achite și taxe pentru aceasta. Majoritatea moldovenilor care au renunțat la cetățenie în ultimele 8 luni sunt stabiliți deja în UE, principalele destinații fiind Germania, Austria, Olanda, Letonia, Lituania, Elveția, România și Slovenia.

Pe de altă parte, Dodon a oferit cetățenie moldovenească pentru 72 de persoane provenind din Rusia, Belarus, Ucraina, Uzbekistan, Tadjikistan, Kazahstan, Armenia, Turcia, Iordania și Congo. Totuși, Dodon a oferit cetățenie moldovenească și câtorva români.

Moldova, fără oameni

Potrivit unui studiu internațional făcut public recent, zilnic 106 moldoveni pleacă din Moldova și nu se mai întorc decât în vizită. Experții Academiei de Științe a Moldovei sună alarma. Ei spun că dacă nu va înceta injustiția și dacă nivelul de guvernare nu se va îmbunătăți, către 2050, în țară vor mai rămâne doar un milion de oameni, față de 3 milioane câți se presupune că ar mai fi acum. Aceleași tendințe sunt confirmate pentru Moldova și de prognozele ONU.

Conform statisticilor oficiale, majoritatea emigranţilor moldoveni au între 20 și 35 de ani. Raioanele cele mai afectate de migrație sunt: Dondușeni, Drochia, Floreşti, Făleşti, Ocnița, Râşcani, Sângerei, Soroca, Călăraşi, Dubăsari, Rezina, Ungheni, Căuşeni, Cantemir, Cimișlia şi Leova. În aceste raioane, proporția celor plecați pentru totdeauna este de 10-14 plecaţi la 1000 de locuitori. La Teleneşti şi Șoldănești e și mai grav - 15 plecați la 1000 de locuitori.

În Republica Moldova deja sunt sate în care nu mai locuiește nimeni. Anterior, Report.md a mai scris despre acest fenomen. Școlile și spitalele se închid din lipsă de elevi și, respectiv, pacienți, iar profesorii și medicii, în special cei tineri, emigrează. Dacă ar rămâne, munca lor ar fi răsplătită cu 120 de euro lunar – bani care nu ajung nici pentru achitarea facturilor la întreținere pe timp de iarnă.

Fondul de pensii e gol

Fenomenul depopulării deja a afectat sistemul de pensii. În prezent, din contribuțiile achitate de un angajat sunt întreținuți 4 pensionari. Asta în timp ce în UE proporția este de 1:1. Migrația, natalitatea scăzută în contrast cu mortalitatea înaltă au redus semnificativ populația Republicii Moldova. Ponderea persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani este acum de aproximativ 16% din numărul total al populației stabile și va crește, până în anul 2050, la 30-35%. În același timp, bătrânii sunt cei mai săraci. După nivelul bunăstării vârstnicilor, Republica Moldova se clasează pe locul 77 din 96 de țări analizate și pe ultimul loc din spațiul ex-sovietic. Sunt datele unui studiu elaborat de Help Age International cu suportul Fondului ONU pentru Populație.

Pensia medie pentru limita de vârstă în Republica Moldova este cea mai mică din Europa și acoperă doar 58-60% din minimul de existență. Aproximativ 90% dintre pensionari au o pensie mai mică de 1000 de lei (echivalentul a 45 de euro).

Articolul anterior

Moldova, între independență controlată și captivitate

Articolul următor

Au transformat Moldova într-un rai al cămătarilor cu bani murdari