La alegerile prezidențiale din toamnă, migranții moldoveni nu vor putea vota de la distanță. Ca și la alegerile parlamentare de acum doi ani, doar prin prezența fizică la secțiile de votare, co-naționalii noștri își vor putea exercita dreptul de vot.

La 30 noiembrie 2014, în ziua alegerilor parlamentare, în orașul Padova din Italia ploua. Liniștiți, moldovenii care lucrează acolo își așteptau rândul la secția de votare. O bună parte din moldovenii prezenți atunci la urne s-au înregistrat și on-line, pentru a indica locul unde vor vota.

                                  Secția de votare din Padova - noiembrie 2014 / FOTO: Aliona Purci

Aliona Purci este în Italia din anul 2007. Ea ne-a spus că înainte de vot s-a înregistrat și on-line, pentru a se asigura. „În orașul unde locuiesc au fost deschise două secții de votare, deoarece suntem mulți moldoveni aici. Secțiile au fost deschise reieșind din numărul de cetățeni rezidenți în această regiune”, susține Aliona Purci.

                              Aliona Purci, jurnalistă originară din Moldova / FOTO: arhiva personală

Acum doi ani, autoritățile moldovene au constituit 25 de secții de votare în Italia - aici înregistrându-se cele mai multe secții în afara țării. În ziua alegerilor, însă, multe secții de votare din Spania, România, Rusia au fost supra-aglomerate, alegătorii acuzând autoritățile că le este încălcat dreptul la vot.

Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC) menționau atunci că cetățenii aflați peste hotare au avut posibilitatea să se înregistreze on-line (de la distanță), iar prin această procedură s-ar fi stabilit numărul potențialilor alegători.

Ca și la alegerile parlamentare, CEC le recomandă cetățenilor moldoveni, care la 30 octombrie curent se vor afla în afara țării, să se înregistreze on-line atunci când aplicația va fi disponibilă pe pagina web a CEC. Potrivit instituției, prin această procedură vor fi identificate concentrațiile majore de alegători în vederea constituirii secțiilor de votare suplimentare, în afara celor care vor fi deschise pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare. Șefa Direcției comunicare, relații publice și mass-media de laCEC, Rodica Sârbu, ne-a confirmat că modalitatea de vot în acest an va fi similară cu cea de acum doi ani. Ea a precizat că votarea la distanță, utilizând sistemele informaționale, este un proiect-pilot, care ar putea fi implementat abia la viitoarele alegeri parlamentare.

Expert: „Se urmărește excluderea factorului politic”

CEC mai menționează că cetățenii care s-au înregistrat în prealabil vor fi, în mod automat, radiaţi din lista electorală de bază după locul de domiciliu din Republica Moldova. „Radierea va fi temporară și va fi valabilă doar pentru alegerile prezidențiale din anul curent. După finalizarea perioadei de înregistrare, informația privind numărul de cetățeni care s-au înregistrat în prealabil va fi transmisă Guvernului Republicii Moldova care va trebui să decidă asupra necesității deschiderii secțiilor de votare suplimentare”, mai precizează CEC.

Expertul Pavel Postică de la Asociația „Promo-LEX” a menționat că rolul înregistrării prealabile este de a stabili numărul aproximativ al alegătorilor aflaţi peste hotare, pentru a fi  întocmite listele electorale a cetăţenilor care vor vota în raza secţiilor de votare respective. „În mod indirect, cred că prin înregistrarea on-line se dorește excluderea factorul subiectiv politic din procesul de constituire a secțiilor de votare peste hotare”.

Pentru alegerile parlamentare din 2014, în afara țării au fost deschise 95 secții de votare.

Lilia Zaharia