După o campanie mediatică agresivă a Partidului Democrat, de impunere a sistemului uninominal de alegere a Parlamentului (reformă contestată consolidat de societatea civilă), marți, 18 aprilie, președintele pro-rus Igor Dodon a lansat propunerea de compromis – trecerea la sistemul electoral mixt.

„Eu nu voi permite ca proiectul lui Plahotniuc să fie implementat în Moldova”, a declarant Igor Dodon. El propune ca 51 de deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar alți 50 - în circumscripţii uninominale. Dintre cei 50 de deputați aleși pe circumscripții, Dodon propune ca jumătate să fie din diaspora și din regiunea transnistreană.

Aceasta deși la 31 martie curent, președintele Dodon scria pe pagina sa de Facobook: „Pledez pentru păstrarea sistemului actual (pe liste de partid – n.n.). Vedem ce va fi în prima lectură, câți deputați vor vota...”.

Dodon s-a răzgândit

Acum, președintele pro-rus își argumentează schimbarea poziției prin faptul că democrații ar fi „găsit” voturile necesare pentru a-și propulsa inițiativa privind votul uninominal pe care o consideră „o catastrofă pentru toți”: „Dacă nu exista majoritate parlamentară pentru uninominal, nu veneam cu propuneri. Acum este evident că va fi votat proiectul PD”, a explicat marți Dodon. Potrivit lui, democrații vor încerca chiar săptămâna aceasta să-și treacă proiectul prin Parlament.

Chiar în ziua în care democrații și-au lansat inițiativa privind trecerea la sistemul electoral uninominal, mai mulți analiști politici de la Chișinău au menționat că PD cere maximum (sistemul uninominal), isterizează societatea civilă, pentru ca ulterior, creând iluzia unei cedări, să obțină exact ceea ce vrea – sistem electoral mixt. Și asta pentru că până atunci, liderul PD, oligarhul Vlad Plahotniuc, a vorbit în repetate rânduri nu despre eventualitatea trecerii la sistemul uninominal, ci la cel mixt.

Isterizarea societății civile într-adevăr a reușit. Au fost organizate numeroase dezbateri publice, unele mimate chiar de către guvernarea oligarhică, au apărut sondaje care arătau disponibilitatea populației de a îmbrățișa sistemul electoral propus de PD, iar media controlată de guvernare a construit o adevărată campanie bazată pe un fals: „posibilitatea revocării mandatului de deputat de către alegători” – un drept al deputatului garantat de Constituție (care poate fi modificată cu votul a 67 de deputați), nu de Codul electoral (care poate fi modificat cu 51 de voturi) prin amendarea căruia PD vrea să obțină schimbarea sistemului electoral.

Tandemul mascat Plahotniuc-Dodon: Păpușarul și unealta lui vor să se „conserveze” la putere

Marți, la doar câteva minute după ce Igor Dodon și-a lansat propunerea privind trecerea la sistemul electoral mixt, în poșta electronică a jurnaliștilor, la ora 13.06, a intrat un comunicat de presă (4 008 caractere) cu reacția PD. Se presupune că acesta a fost scris din timp, deoarece fizic e ireal ca o persoană să scrie, să recitească și să redacteze, să coordoneze la partid și să expedieze un astfel de text într-un interval de timp atât de scurt. Democrații îl acuză pe Dodon că a lansat inițiativa privind sistemul electoral mixt „pentru a crea confuzie în societate”: „Ceea ce fac socialiștii acum este un truc politic, o încercare de a împiedica votarea sistemului uninominal și de a muta atenția societății spre altceva, pentru a crea confuzie”.

A reacționat imediat Partidul Socialiștilor, care îi acordă suport politic parlamentar președintelui Igor Dodon. PSRM a reiterat că introducerea votului uninominal (propusă de PD) este inadmisibilă și s-a anunțat convocarea Consiliului republican al partidului, pentru adoptarea unei poziții consolidate privind trecerea la sistemul electoral mixt.

Maia Sandu și Andrei Năstase într-un glas: Dodon și Plahotniuc, aceeași castă

„Introducerea unui sistem electoral majoritar pe circumscripții uninominale sau a unui sistem electoral mixt nu urmărește altceva decât crearea premiselor pentru ca un singur partid, PDM, condus de oligarhul cu un antirating de peste 90 %, pasibil de grele pedepse penale pentru furtul secolului și spălătoria de zeci de miliarde ale mafiei rusești, să rămână la putere prin fraudă, corupere, manipulare și după alegerile din 2018”, de această părere este liderul Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase. „În unele cancelarii occidentale, începând cu cea de la București, continuând cu Bruxelles și terminând cu Washington, unii împărtășesc falsa iluzie că doar Plahotniuc mai poate salva Republica Moldova de pro-rusul Igor Dodon și că, pentru menținerea Moldovei orientată spre Vest, trebuie plătit orice preț, inclusiv un compromis imoral cu oligarhul-coordonator. Eroare, minciună și manipulare ordinară! Nu Plahotniuc ține Moldova orientată spre Vest! El este cel care a compromis grav și pe termen lung acest vector. Plahotniuc este cel care a facilitat câștigarea alegerilor prezidențiale de către Dodon, media holdingul său a difuzând toată propaganda negativă și mincinoasă împotriva candidatului opoziției pro-europene, Maia Sandu (la alegerile prezidențiale din 2016 – n.n.)”, susține Năstase.

La rândul său, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a menționat că atât propunerea PD, cât și cea a președintelui pro-rus Igor Dodon în ceea ce privește schimbarea sistemului electoral, vine în contradicție cu realitățile din Moldova. Potrivit ei, „Dodon și Plahotniuc au o agendă comună - să se mențină la putere cu orice preț, pentru a continua să fure banii publici: „Schimbarea regulilor de joc nu ne avantajează pe noi, cetățenii, în situația în care instituțiile statului nu asigură respectarea acestor reguli. În aceste condiții, schimbarea sistemului electoral înseamnă un risc mai mare de fraudare a alegerilor. Noi, toți cei care credem în democrație, trebuie să le vorbim oamenilor despre pericolele acestor inițiative și să fim pregătiți să ne apărăm votul”, a comentat Maia Sandu.

Renato Usatîi: Dodon, „colacul de salvare” al lui Plahotniuc

Nici liderul Partidului politic „Partidul Nostru” (partid pro-rus), Renato Usatîi, nu susține nici inițiativa PD, nici pe cea a lui Igor Dodon. Într-un video plasat pe o rețea de socializare (Usatîi a fost anunțat în urmărire internațională de către autoritățile moldovene), Renato Usatîi spune că ideea trecerii la sistemul electoral mixt, enunțată marți, nu-i aparține șefului statului: „În turul II al alegerilor prezidențiale, Dodon a promis că nu va face alianță cu Plahotniuc, dar astăzi a făcut cea mai mare greșeală – a aruncat un colac de salvare pentru regimul actual, pentru următorii zeci de ani”, a spus Usatîi.

Nici PL, nici liderul acestuia, Mihai Ghimpu, parte a actualei guvernări, nu au comentat deocamdată ultimele evenimente de pe scena politică moldovenească.

Vitalie Călugăreanu