Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) a avizat pozitiv proiectul de modificare a Codului Electoral în partea referitoare la organizarea alegerilor prezidențiale.

Contactat de report.md, președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a declarat că membrii Comisiei  au recomandat legiuitorilor moldoveni să adopte cât mai rapid amendamentele la Codul Electoral, pentru a putea fi aplicate în organizarea alegerilor din 30 octombrie 2016: „Recomandările care au fost făcute nu schimbă radical forma proiectului adoptată în primă lectură de către Parlament. Apelul Comisiei a fost ca legiuitorul de la Chișinău să aprobe cât mai rapid acest proiect de lege,  pentru a putea demara procesul de alegere a șefului statului”, a spus Ciocan.

Unele medii de informare de la Chișinău au scris că printre recomandările membrilor Comisiei de la Veneția se numără și dreptul cetățenilor de a semna pentru mai mulți candidați pe listele de subscripție. Iurie Ciocan a spus că, acest subiect a fost abordat în panelul de discuții, fiind prezentate exemplele altor state membre ale Consiliului Europei, dar a precizat că acest lucru poate să nu fie luat în calcul.

Până la alegeri au mai rămas 139 de zile, ceea ce reprezintă mai puțin de șase luni (termen prevăzut de legislație), iar amendamentele la Codul Electoral nu au fost aprobate în lectură finală. Experții au atestat mai multe încălcări a Legii cu privire la transparența decizională în procesul de elaborare și votare a proiectului în prima lectură.

„Parlamentul practic a încălcat Legea cu privire la transparența decizională prin faptul că, la etapa de elaborare a proiectului de amendare a Codului Electoral, nu a fost propus spre dezbatere publică cu participarea societății civile, partidele extra-parlamentare și mediul de experți”, a declarat pentru report.md, coordonatorul de programe al Asociației Promo-LEX, Pavel Postică.

La 14 aprilie 2016, Parlamentul a votat proiectul în prima lectură. Tot atunci, în cadrul dezbaterilor s-a decis trimiterea textului respectiv pentru expertizare Comisiei de la Veneţia.

Organizațiile non-guvernamentale specializate în monitorizarea alegerilor au constatat că textul proiectului este imperfect şi urmează a fi completat cu prevederi care să clarifice şi să reglementeze următoarele aspecte:

• Sursele, plafoanele şi mecanismul de finanţare a grupurilor de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor;

• Interdicţiile legale dar şi responsabilitatea candidatului ori a grupului de iniţiativă în cazul admiterii încălcărilor de la procedurile de activitate legală sau finanţare;

• Mecanismul de raportare a activităţii grupurilor de iniţiativă, inclusiv pe segmentul acumulării surselor financiare dar şi cheltuire a acestora;

• Responsabilitatea partidelor politice în cazul admiterii abaterilor financiare de către grupurile de iniţiativă create de acestea;

• Clarificarea locului şi rolului grupurilor de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor şi a membrilor acestuia în procesul electoral;

• Depunerea de către sau împotriva grupurilor de iniţiativă a contestaţiilor pentru acţiunile sau inacţiunile întreprinse.

Experții locali mai atenționează că Comisia de la Veneția a recomandat ca acest ultim aviz să fie analizat doar împreună cu avizele formulate anterior la Codul Electoral precum și reieșind din rapoartele ODIHR cu privire la alegeri. 

Un alt subiect care trezește nedumerirea mediului de experți și împiedică intrarea  în linie dreaptă a pregătirilor pentru alegerile prezidențiale se referă la tergiversarea procesului de numire a noii componențe a Comisiei Electorale Centrale. Pavel Postică, susține că Parlamentul nu a prezentat informații privind avizele din  partea SIS pentru persoanele propuse ca mebri ai CEC. 

Potrivit bunelor practici ale Comisiei de la Veneția, modificările la Codul Electoral se fac cu cel puțin șase luni înainte de data alegerilor, de dorit cu un an înainte de scrutin.

Experții de la Chișinău spun că în condițiile în care hotărârea Curții Constituționale privind abrogarea modificărilor din anul 2000 operate la Constituție a fost luată în luna martie 2016, Comisia de la Veneția a fost pusă în situația de a aproba un aviz exceptând bunele practici.

Constantin Uzdriș

_____________________________________________________________________________________________

КИШИНЕВ ПОСТАВИЛ ВЕНЕЦИАНСКУЮ КОМИССИЮ В ПОЛОЖЕНИЕ ИСКЛЮЧИТЬ ЛУЧШУЮ ПРАКТИКУ

Европейская Комиссия за Демократию через Право (Венецианская комиссия) утвердила в середине июня поправки к Избирательному Кодексу Республики Молдова, для проведения президентских выборов в этом году в соответствии с решением Конституционного Суда от 4 марта 2016 года. Европейские эксперты были вынуждены нарушить их собственный кодекс лучшей практики, который предусматривает, что Избирательный Кодекс не может быть изменен, по крайней мере, за шесть месяцев до выборов. Кишиневские эксперты говорят, что политики из Молдовы поставили Комиссию в положение нарушить этот кодекс лучшей практики. Впоследствии, поправки в Избирательный кодекс были утверждены парламентом.