„Poziționările clare din partea unui anumit candidat la Președinție care propune reorientarea Republicii Moldova către Federația Rusă, federalizarea și denunțarea Acordului de Asociere cu  UE crează preocupare, inclusiv la Parlamentul European”, susține europarlamentarul român Andi Cristea.

În calitatea sa de președinte al Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, el a prezidat săptămâna aceasta dezbaterea de idei care a constat într-un schimb de opinii cu analiștii Vladimir Socor și Nicu Popescu pe marginea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.La eveniment au participat aproximativ 20 de membri ai Parlamentului European, reprezentanți ai corpului diplomatic, secretariatul grupurilor politice care gestionează dosarul Republicii Moldova și jurnaliști de la București.

Potrivit lui Andi Cristea, „dezbaterea a fost un succes”: „Am reușit să punem din nou pe agenda Parlamentului European ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Legat de alegerile prezidențiale, este absolut firesc ca fiecare familie politică europeană să încerce să își sprijine favoritul. Aici intervine și elementul de respect față de Republica Moldova. Sunt reglementări care interzic participarea sau amestecul cetățenilor altor țări în campania electorală... Și ca orice regulă, mai ales ca om politic, este înțelept să o respecți, nu să o desconsideri”, a spus europarlamentarul român.

Asta după ce, Comisia Electorală Centrală a avertizat-o, la sfârșitul săptămânii trecute, pe Maia Sandu, candidat comun al forțelor anti-oligarhice la Președinție, în legătură cu declarațiile de susținere din partea unor politicieni și demnitari europeni, care au fost mediatizate la Chișinău.

„Eu îmi doresc mult un președinte proeuropean, cu mențiunea că cetățenii din Republica Moldova sunt cei care decid, nu noi”, a menționat Andi Cristea.