Mânați de sărăcie şi dorul de cei plecaţi peste hotare, mii de oameni au protestat duminică la Chişinău. În timp ce oamenii se adunau în centrul capitalei, la sediul „Global Business Center” (GBC), zeci de tineri, îmbrăcaţi în haine sport şi cu glugile pe cap, aşteptau comanda.

Duminică dimineaţa

Zgribuliţi, adulmecând plăcintele din cutiile așezate vraf, tinerii cu constituție atletică din spatele GBC păreau aduși să păzească clădirea de pe strada Dimitrie Cantemir. Aici îşi are sediul oligarhul Vlad Plahotniuc. „Ai făcut o fotografie... Poate îţi ajunge!”, se aude un glas răguşit de după gard. Printre tinerii cu musculatura bine-lucrată erau şi tineri faţa cărora trăda o inocenţă aparte.

                                               Imagini din spatele clădirii GBC / FOTO: report.md

Unii dintre ei îşi trăgeau glugile pe frunte când vedeau că obiectivul aparatului de fotografiat se îndreaptă spre ei. Alţii pur şi simplu se retrăgeau după gard ca să nu fie văzuţi.

                                              Imagini din spatele clădirii GBC / FOTO: report.md

Ce intenționau?

„Vedeţi, sunt nişte copii”, spune o bătrână așezată pe scaunul din spatele clădirii GBC. „Părinţii lor ştiu că ei sunt aici? Nu cred. Pentru ce i-au adus? Să păzească namila aceasta construită în ograda noastră”, se indignează una din bătrânele care priveau în curte.

                             Două bătrâne se întreabă ce au de gând tinerii adunaţi la GBC / FOTO: report.md

Femeile mai aruncau câte o privire curioasă în spatele clădirii: „Oare la ce oră s-au trezit, de au reuşit să se adunea atâția?”, s-a întrebat una din ele.

Duminică, miezul zilei

Mii de oameni s-au adunat în centrul capitalei. Unii cu flori în mână şi cu crenguţe de salcie (pe semne au trecut pe la biserică de Florii). Alţii cu drapele, scandând lozinci prin care deplângeau furtul miliardului și proasta guvernare.

                                                       De la biserică, la protest / FOTO: report.md

„Lucrăm cu săpăliga – la asta ne-au adus”

Fie ca au venit de la sudul, nordul sau centrul a ţării, majoritatea celor adunaţi se plângeau de viaţă grea, că prin incompetență și corupție, guvernanţii le-au „alungat” apropiații din ţară. „Cum să mai trăim? Am lucrat şofer toată viaţa. Am o pensie de 850 de lei, soţia are 700 de lei. Ambii am lucrat în „sovhoz” - aşa era la noi, fiindcă acolo avem vinăria”, spune supărat moş Andrei din satul Purcari, raionul Ştefan Vodă. Bătrânul a înghiţit câteva noduri, după care a continuat: „Asta e situaţia. Toată țara trăieşte aşa. Am trei copii şi toţi sunt plecaţi peste hotare. Ne ajută cu bani: arăm, semănăm, cultivăm – numai cheltuieli. Dacă nu avem bani să plătim la tractor, lucrăm cu săpăliga. Iată în ce hal ne-au adus”, s-a revoltat moş Andrei.

                                    Moş Andrei din Purcari, Ştefan Vodă / FOTO: report.md

Fără viitor în Moldova

De la sud au venit alţi doi protestatari. Ne-au spus cu mândrie că reprezintă zona văii Prutului. Şi ei ni s-au plâns că au ajuns să trăiască departe de copii: „Am venit să le cerem guvernanților să ne întoarcă țara. Toţi copii sunt plecaţi. Aici nu au nici un viitor”, ne-a spus nea Iosif de la Colibaşi.

                    Nea Iosif de la Colibaşi şi Alexandru din satul Brânza, raionul Cahul / FOTO: report.md

„Au furat banii şi au distrus toată economia. Nu avem unde să muncim. Oamenii nu au nici o sursă de existenţă. Preţurile la noi în Moldova sunt mult mai mari decât în ţările europene, dacă le raportăm la salariile mizere pe care le primim. Ne mint şi cu televizorul”, s-a revoltat, la rândul lui, domnul Alexandru din satul Brânza, raionul Cahul.

Guvernarea a „încolţit”

Decis să-și facă dreptate a venit şi un locuitor din Hânceşti. Cu o lopată în spate (de vânturat grâul), domnul Valeriu spune că are un gând: „Am venit să curăţ guvernarea. Deci, nu să o vântur, fiindcă ea deja a încolţit. Am fraţi peste hotare. E jale în ţară!”, spune bărbatul.

                            Domnul Valeriu din Hânceşti vrea să „vânture” guvernarea / FOTO: report.md

Toţi cei veniţi la Chişinău vor o schimbare în mai bine. Oamenii nu se mai lasă manipulați de imperiul mediatic al oligarhului și îi irită promisiunile deșarte că „iaca-iaca vom trăi mai bine”.

S-au întristat că nici de data aceasta guvernanţii nu au dat vreun semn că le-ar fi auzit doleanţele. S-au întors acasă la săpăligile lor, aşteptând ca fiii, fiicele sau nepoţii să-i sune seara şi să-I întrebe: „Aţi fost la protest? Ați eliberat ţara de hoți?...

Lilia Zaharia