Duminică, unii moldoveni îi îmbrățișau și făceau poze cu militarii americani şi tehnica militară a SUA adusă în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în timp ce socialiștii pro-ruși agățau coroane funerare de blindatele americane. Luni, o parte dintre moldoveni sărbătoresc Ziua Europei, iar altă parte – Ziua Victoriei.

Din cauza politicienilor care divizează și exploatează electoral, de câteva decenii, diferite segmente de alegători, în Republica Moldova, ziua de 9 mai este percepută altfel decât o sărbătoare a păcii și unității pe continentul european. Este o sărbătoare care împarte societatea în pro-ruși și pro-europeni. Cele două tabere, aproximativ egale procentual (conform sondajelor), se provoacă reciproc și duc un adevărat război geopolitic pe rețelele de socializare și în transportul public. Pro-europenii își încleie pe parbrizul mașinilor drapelul UE, iar de antenă agață tricolorul românesc, iar pro-rușii își pun pe parbriz simbolul sovietic secerea și ciocanul și lozinca „Mulțumim bunelului pentru Victorie” (în limba rusă), iar de antena mașinii agață panglica bicoloră „Sf. Gheorghe” a Rusiei țariste.

Au vrut să provoace militarii SUA

                                                                   FOTO: ziarulnational.md

Pentru a se evita confruntările, expoziția de tehnică militară americană, preconizată pentru 9 mai în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, a avut loc cu o zi înainte. La eveniment au fost prezenți militarii Regimentului 2 Cavalerie din Statele Unite ale Americii, care participă la exercițiul comun moldo-american „Dragon Pioneer” desfășurat în Republica Moldova. În timpul expoziției, forțele pro-ruse au încercat de câteva ori, fără succes, să provoace militarii SUA. Unii deputați socialiști au agățat de blindatele SUA coroane funerare, tinerii activiști pro-ruși au legat de tehnica militară americană drapelul Federației Ruse și au încercat să le prindă militarilor americani panglica bicoloră la piept. Nimeni, însă, nu le-a acordat nici o atenție, militarii americani refuzând politicos panglica bicoloră. După expoziție, tehnica militară americană a fost dusă înapoi la Batalionul de Geniu din satul Negreşti, Republica Moldova. Exercițiul „Dragon Pioneer” se va încheia pe 20 mai.

                                                                        FOTO: Sorin Bucătaru

Premieră

Luni, 9 mai, militari moldoveni şi cei din Regimentul 2 Cavalerie din SUA au comemorat împreună victimele celui de-al doilea război mondial. Ei au depus flori la Focul Veşnic de la complexul memorial „Eternitate” din Chișinău. În mod simbolic, militarii au dat onorul în memoria tuturor celor care au murit în lupta contra fascismului. Este pentru prima dată când militarii americani participă la acţiuni de comemorare a victimelor celui de-al doilea război mondial împreună cu militarii moldoveni.

                                                                       FOTO: moldova.org

Ministrul moldovean al Apărării, Anatol Șalaru, a anunțat că a făcut o invitație Ambasadei Rusiei la Chișinău să vină pe data de 9 mai să expună tehnica militară aflată în dotarea Misiunii de Pacificatori aflați în stânga Nistrului, pentru a comemora victimele celui de-al doilea război mondial, însă a fost refuzat.

                    Ministrul Apărării, Anatol Șalaru, la complexul memorial „Eternitate” / FOTO: report.md

Totuși, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin, a felicitat veteranii celui de-al doilea război mondial cu ocazia Zilei Victoriei. Potrivit ambasadorului rus, „cu 71 de ani în urmă, părinții, bunicii și străbunicii noștri, luptând pe același front, înfruntând cot la cot cele mai grele încercări și pierderi, au eliberat plaiul natal de cotropitori, au salvat lumea de pericolul subjugării fasciste”. (...) „În zilele noastre, pe fundalul încercărilor de reabilitare și restabilire a ideologiei fasciste, noi, urmașii ostașilor-eliberatori, nu avem dreptul să cedăm nici să uităm lecția acelui război, trădând amintirea celor care s-au sacrificat pe front și în spatele frontului, au căzut pe câmpul de luptă, au fost chinuiți în lagărele de concentrare, au murit în timpul bombardamentelor, de foame și din cauza rănilor”, a menționat Farit Muhametșin.

                                                                    FOTO: report.md 

Andrian Candu: „Comemorare frumoasă!”

Luni dimineață, președintele Nicolae Timofti, președintele Parlamentului Andrian Candu și prim-ministrul moldovean, Pavel Filip, au depus flori la complexu memorial "Eternitate" în memoria victimilor celui de-al II-lea război mondial. La eveniment au participat și ambasadorul UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, dar și ambasadorul SUA, James D. Pettit. În fața presei a acceptat să vorbească doar Andrian Candu. El a spus că Moldova „a plătit scump, cu jertfe umane și este important să ținem minte… Sunt pagini din istorie care trebuie trăite inclusiv în așa momente ca acum, pe 9 mai. Cetățenilor, mai ales celor care au avut rude care au căzut în cel de-al doilea război mondial le urez comemorare frumoasă și felicitări celor care sărbătoresc Ziua Victoriei”.

                                                                         FOTO: report.md

Pavel Filip, unicul care a pomenit de Ziua Europei

„Poate că nu întâmplător primim o lecţie a timpului chiar de 9 mai. Anul acesta nu doar că sărbătorim Ziua Europei şi  Ziua Victoriei şi comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei în aceeaşi zi, ci credincioşii sărbătoresc ceea ce numim, în termeni populari, Paştele blajinilor (pomenirea morților – n.n.)”, se arată într-un mesaj al premierului Pavel Filip. Cu ocazia Zilei Victoriei, Guvernul a acordat ajutor material veteranilor de război care au participat la luptele din cel de-al doilea război mondial în mărime de 10 mii de lei moldovenești (echivalentul a 450 de euro), iar veteranilor care nu au făcut parte din armata activă câte 5 mii de lei (230 euro). În total, peste 1700 de persoane au primit  ajutor din partea statului.

Socialiștii, în marș separat

                                                                          FOTO: report.md

Iar Partidul Socialiștilor (PSRM) a organizat un „marș al victoriei”, consacrat celei de-a 71-a aniversări de la încheierea celui de-al doilea război mondial. La marș au venit mai multe persoane cu portretele apropiaților care au participat la cel mai sângeros război din istorie. Participanții la marș au purtat panglica „Sf. Gheorghe” și au scandat: „Mulțumim pentru victorie!”, „Ținem minte, ne mândrim!”, ”Victorie”, ”Moldova”, ”Ura!”.

Voronin își amintește „virtuțile”

Și liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, împreună cu susținătorii PCRM, au fost luni „la 9 mai”. „ Anume sub conducerea Partidului Comunist al Uniunii Sovietice s-a produs acea Mare Victorie în cel de-al doilea război mondial. Noi, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, continuăm istoria glorioasă a comuniștilor, a  poporului sovietic, grație căruia a și fost învins fascismul”, a menționat Voronin. Potrivit lui, în perioada cât au fost la guvernare, „comuniștii au edificat sau reabilitat aproximativ 800 de monumente ale ostașilor eliberatori, inclusiv cele ridicate în cinstea conaționalilor noștri, care au plecat la război și nu s-au mai întors de pe câmpul de luptă”.

Acțiuni publice, cu ocazia Zilei Europei, cu participarea primelor persoane în stat, în Republica Moldova, luni, nu au avut loc.

Vitalie Călugăreanu