Premierul Pavel Filip a prezentat joi raportul de 100 de zile de guvernare, după ce a fost învestit pe furiș, noaptea, în pofida protestelor stradale, după zeci de cordoane de poliție, la 20 ianuarie 2016.

După 100 de zile de guvernare, conform ultimului sondaj, realizat de Institutu Republican Internațional, actualul Guvern se bucură de încrederea a numai 14% din populație. Realizările Guvernului sunt apreciate critic atât de politicieni cât şi de societatea civilă.

„Să se ieftinească gazul şi lumina!”. Și magia s-a întâmplat...

Imediat ce a ajuns în fotoliul de premier, Pavel Filip a anunțat că în scurt timp se va ieftini gazul. Și magia s-a produs – gazele naturale s-au ieftinit cu 10,9%, iar energia electrică cu 10%, după ce cu puțin timp înainte s-au scumpit șocant pentru cetățeni.

Experții au dezvăluit că, de fapt, cetățenii moldoveni plătesc lunar aproximativ 12 milioane de euro unei companii off-shore pentru energia electrică procurată din stânga Nistrului. Expertul economic Sergiu Tofilat anunța că pe parcursul ultimului an, prețul gazelor naturale pe piața mondială a scăzut de două ori.

„Pensii mai mari”. Magie...

Pavel Filip a trecut la „realizări” indexarea cu 10,1% a pensiilor pentru toate categoriile de pensionari. Numai că și în acest caz pensionarii s-au pomenit păcăliți. 36.000 de pensionari au rămas cu pensiile neindexate, așa că premierul Filip a ordonat și... șefa Casei Naționale de Asigurări Sociale și-a anunțat demisia.

„Procuratură reformată”. Magie…

Prim-ministrul a menționat că echipa pe care o conduce și-a asumat reformarea instituțiilor statului. Șeful Cabinetului de Miniștri a precizat că în cele 100 de zile a fost aprobată noua Lege cu privire la Procuratură - document prin care ar urma ca Procuratura să fie scoasă din subordonare politică. Această „realizare” invocată de premier este, însă, doar pe hârtie. Pentru a putea fi aplicată noua lege, trebuie modificată Constituția (ca atribuția de numire a procurorului general să-i revină șefului statului, nu președintelui Parlamentului cum e în prezent), lucru complicat în actuala configurație politică din Legislativ.

Șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, menționa într-un interviu pentru report.md că Bruxelles-ul este în așteptarea celui de al doilea pachet ce vizează Procuratura, fiind vorba de cadrul normativ de funcționare a instituției. La rândul său, coordonatorul grupului de lucru creat pentru elaborarea acestor legi, Vlad Gribincea s-a arătat nemulțumit de faptul că Ministerul Justiției a intervenit în acest pachet de legi fără a consulta experții din grupul de lucru. Modificările se refereau la modalitatea numirii procurorului general, dar şi la competenţele atribuite procurorilor. Aceste modificări au fost propuse la etapa discuțiilor în comisii de către deputatul PD, Sergiu Sîrbu, apoi au fost retrase. „Pentru prima dată Ministerul Justiţiei a intervenit pe proiectele de legi elaborate de grupul de lucru condus de mine. Până acum aşa ceva nu s-a mai întâmplat. Dar acum, până a expedia proiectul la Guvern, au fost introduse anumite modificări care, la prima vedere, par minore, dar de facto ar putea afecta într-o măsură considerabilă eficienţa luptei contra crimei organizate şi corupţiei”, a atenționat Gribincea.

Optimizare sau concentrare?

Prim-ministrul Pavel Filip a anunțat joi, în raportul său, că urmează optimizări în componența Guvernului. Adică, 1/3 din ministere și agenții vor fi lichidate, iar competențele acestora vor fi redistribuite celorlalte instituții. De asemenea, șeful Guvernului a promis că în perioada imediat următoare se va intensifica activitatea în sistemul de sănătate și în ceea ce privește susținerea antreprenoriatului în rândul tinerilor.

UE cu ochii pe Guvern

Europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Comisiei pentru bugete a Parlamentului European și membru al Comitetului parlamentar de asociere UE – Moldova, a realizat un raport în care se menționează că în cele 100 de zile ale Guvernului Filip nu au fost îndeplinite la termen 45% dintre acțiunile asumate de autorităţile moldovene. „Din cele 44 de acțiuni prioritare pe care Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova și le-au asumat în Foaia de parcurs, până în prezent, doar 24 au fost îndeplinite, iar pentru 20 dintre ele s-a depășit deja termenul de implementare.

În timp ce premierul se laudă cu îndeplinirea a peste 60% din prevederile Acordului de Asociere la UE, Institutul de Politici și Reforme Europene a menționat joi, în cel de-al III-lea Raport privind procesul de implementare a Acordului de Asociere, că documentul a fost implementat în proporție de numai 24%.

Miliardul? Care miliard?

La scurt timp de la învestire, prim-ministrul Pavel Filip a promis că va face „tot posibilul” pentru recuperarea unei părți din suma de bani furată din sistemul bancar în 2014-2015. Mai mult, a promis că va instala un panou electronic, accesibil pentru toată lumea, care să indice sumele recuperate. După 100 de zile de activitate a Guvernului, despre panou s-a uitat, iar în raportul său  de joi, premierul Filip nu a mai pomenit de miliardul de dolari furat de la popor.

Opoziţia vrea „să cadă” capete

În timp ce premierul se lăudă cu anumite performanţe, rapoartele organizațiilor non-guvernamentale arată că populația sărăcește, iar exodul cetățenilor, în special a tinerilor, este în creștere. Opoziţia a apreciat negativ prestația premierului în primele 100 de zile. Partidul Socialiștilor a anunțat că a inițiat discuții pentru înaintarea unei moțiuni de cenzură împotriva actualului Guvern. Pe de altă parte, liberalul Mihai Ghimpu (parte a guvernării) a lăudat activitatea Executivului.

Constantin Uzdriș