Justiție

Republica Moldova a devenit membru al ONU la 2 martie 1992
Cu restanțe în inima Europei   Geneva    

Republica Moldova este restanțieră la capitolul respectării drepturilor femeilor, moldovenilor din stânga Nistrului, dar și la capitolul mass media.

Mai mult
Imagine simbol / Sursa: www.ec.europa.eu
Restricții pentru jurnaliști   Chișinău    

În fiecare an, la 25 octombrie, este sărbătorită ”Ziua Europeană a Justiției”. În această zi, cetățenilor li se reamintește că justiţia este un serviciu public şi că este aproape de cetățean. În Republica Moldova, această zi are o altă conotație – luni, jurnaliștii au aflat că autoritățile le-au îngrădit accesul lor, dar și cetățenilor, la un proces public de judecată.

Mai mult
Concurs   Chișinău    

Termenul de depunere a dosarelor pentru funcția de procuror general a expirat ieri. Consiliul Superior al Procurorilor a recepționat dosarele a șase pretendenți la această funcție. 

Mai mult
Domnica Manole acuză CSM de lipsă de transparență / FOTO: Report.md
Veriga slabă şi politizată   Chișinău    

Acuzații grave la adresa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au fost aduse vineri de către magistrata Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, în cadrul ședinței extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor din Moldova (AGJ). Ea a declarat că CSM ar promova magistrați care au probleme de integritate și că ar face jocul puterii politice.

Mai mult
Harta reorganizării instanțelor judecătorești / FOTO: crjm.org
Pe timp de criză   Chișinău    

Începând cu anul viitor va demara procesul de optimizare a judecătoriilor. Din cele 44 de judecătorii de fond câte sunt acum, vor rămâne doar 15. Dar deși multe instanțe urmează a fi strămutate, autoritățile au planificat milioane de lei pentru reconstrucția acestora.

Mai mult
Aurelia Irodoi: „Puțini cunosc despre acest mecanism alternativ, iar pe de altă parte, cetățenii au pierdut încrederea în justiție și consideră greșit că medierea n-ar putea să-i ajute nici atât”
Reformarea justiţiei   Chișinău    

Recent au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la procedura de mediere. Autoritățile speră că această metodă alternativă de rezolvare a conflictelor va genera rezultate ca în țările europene.

Mai mult
Ministrul Justiției Vladimir Cebotari și ex-procurorul general Corneliu Gurin / FOTO: glasul.md
Neînlocuibilul   Chișinău    

Agentul guvernamental al Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO), Marin Gurin, (fratele ex-procurorului general)suspendat recent din această poziție, urmează a fi delegat de Guvern într-o misiune specială în Mali (Africa). Ministerul Justiției susține că după jumătate de an, Gurin va reveni în funcția de agent guvernamental.

Mai mult
Concurs   Chișinău    

Consiliul Superior al Procurorilor a decis în ședința de joi, 22 septembrie, să anunțe concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general. Funcția a rămas vacantă după ce fostul șef al Procuraturii Generale, Corneliu Gurin, și-a dat demisia în februarie 2016. 

Mai mult