Justiție

Scandalos

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) nu se va mai putea sesiza din materialele din mass media, deoarece, în opinia ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, „presa nu mai este o sursă veridică de informare”, de aceea mijloacelor de informare în masă sunt excluse din legea ANI, ca surse din care inspectorii de integritate se vor putea sesiza pentru a face controale.

 

Mai mult
Europenii doar în vorbe

Actualul cadru legislativ din Republica Moldova încalcă dreptul politic al persoanelor cu dizabilități intelectuale. Deși prin ratificarea Convenției pentru drepturile persoanelor cu dizabilități (CDPD), Moldova s-a angajat să respecte această categorie de persoane, până acum autoritățile bat pasul pe loc.

 

Mai mult
Interviu

La 1 august a intrat în vigoare noua Lege cu privire la Procuratură. Președintele Centrului pentru Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, a fost președinte al grupului de lucru, creat de președintele Parlamentului, pentru elaborarea noii legi a Procuraturii. El a explicat pentru Report.md ce urmează după intrarea în vigoare a acestei legi mult așteptate.

Mai mult
Dovadă de stat capturat

Republica Moldova are legi care protejează martorii,  dar instituțiile care se ocupă de protecția lor sunt fie nereformate, fie activează greoi. Oficial, martorii în Republica Moldova sunt apărați de Legea 205 din 16 mai 2008.


Mai mult
Vlad Gribincea și Andrian Candu / FOTO: anticoruptie.md
Opinie

Astăzi a intrat în vigoare noua Lege cu privire la Procuratură. Mecansimul de funcţionare a legii va fi pus, însă, în aplicare nu mai devreme de începutul anului viitor.


Mai mult
Transparență moldovenească

Toate acțiunile de regres intentate împotriva procurorilor și judecătorilor responsabili de pierderea de către Republica Moldova a dosarelor la CEDO se află la etapa de examinare, se arată într-un răspuns semnat de ministrul adjunct al Justiției, Nicolae Eșanu, la o solicitare de informații din partea Report.md.


Mai mult
Porsche Cayenne-ul de 500 de euro al judecătoarei Mari­ana Pitic / FOTO: zdg.md
Demnitari „săraci”

Tot mai des vedem în presă că demnitarii care, în realitate au adevărate castele şi maşini de lux, în acte, aceste bunuri au valoare foarte mică. Cei care distorsionează cel mai des costurile reale ale bunurilor de care dispun sunt deputaţii, judecătorii şi procurorii.


Mai mult
Serghei Iaralov la sfat cu Vlad Plahotniuc în spatele premierului Pavel Filip / FOTO: Constantin Grigoriță
Unde-i miliardul?

Fostul şef-adjunct al Serviciului de prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul Centrului Național Anticorupție din Moldova, Mihail Gofman, a numit persoanele care, potrivit lui, ar fi dirijat și beneficiat de pe urma furtului unui miliard de dolari din sistemul bancar al țării. Acesta a făcut declarațiile la Washington, în cadrul unei conferințe de presă.

Mai mult