Justiție

Aurelia Irodoi: „Puțini cunosc despre acest mecanism alternativ, iar pe de altă parte, cetățenii au pierdut încrederea în justiție și consideră greșit că medierea n-ar putea să-i ajute nici atât”
Reformarea justiţiei

Recent au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la procedura de mediere. Autoritățile speră că această metodă alternativă de rezolvare a conflictelor va genera rezultate ca în țările europene.

Mai mult
Ministrul Justiției Vladimir Cebotari și ex-procurorul general Corneliu Gurin / FOTO: glasul.md
Neînlocuibilul

Agentul guvernamental al Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO), Marin Gurin, (fratele ex-procurorului general)suspendat recent din această poziție, urmează a fi delegat de Guvern într-o misiune specială în Mali (Africa). Ministerul Justiției susține că după jumătate de an, Gurin va reveni în funcția de agent guvernamental.

Mai mult
Concurs

Consiliul Superior al Procurorilor a decis în ședința de joi, 22 septembrie, să anunțe concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general. Funcția a rămas vacantă după ce fostul șef al Procuraturii Generale, Corneliu Gurin, și-a dat demisia în februarie 2016. 

Mai mult
Descinderi cu mascați

Ofițerii Centrului Național Anticorupție au descins astăzi în mai multe judecătorii din țară. Potrivit ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, au fost reținuți mai mulți.

Mai mult

Judecătoarea Curții de Apel, Domnica Manole, care în aprilie 2016 a obligat CEC să organizeze referendumul constituțional inițiat de Platforma „DA”, riscă, pentru aceasta, până la 5 ani de închisoare. Așa cer procurorii. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a lipsit-o deja de imunitate. Într-un amplu interviu pentru Report.md, Domnica Manole a oferit detalii despre persecuțiile la care este supusă.

Mai mult
Nici măcar amendă!

În UE demnitarul care foloseşte bunurile publice, inclusiv cele financiare, în folosul său sau al familiei şi rudelor, face puşcărie. În Republica Moldova, funcţionarii publici, aflați în conflict de interese, nu sunt nici măcar amendaţi.

Mai mult
DNA în acțiune

Fostul premier Victor Ponta și deputatul Sebastian Ghiță au fost citați la DNA Ploiești într-un dosar de corupție. Surse judiciare susțin că Victor Ponta ar fi primit bani pentru a pune o anumită persoană pe listele pentru alegerile parlamentare.

Mai mult
Ceva ce era bine să fie...

Dacă în alte state executarea unei hotărâri a Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CtEDO) durează în medie 4 ani, Republica Moldova are nevoie pentru aceasta de 10 ani. Alături de Rusia şi Ucraina, Republica Moldova se află în topul dezonorant al statelor care ignoră hotărârile CtEDO.

Mai mult