Justiție

Concurs

Termenul de depunere a dosarelor pentru funcția de procuror general a expirat ieri. Consiliul Superior al Procurorilor a recepționat dosarele a șase pretendenți la această funcție. 

Mai mult
Domnica Manole acuză CSM de lipsă de transparență / FOTO: Report.md
Veriga slabă şi politizată

Acuzații grave la adresa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au fost aduse vineri de către magistrata Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, în cadrul ședinței extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor din Moldova (AGJ). Ea a declarat că CSM ar promova magistrați care au probleme de integritate și că ar face jocul puterii politice.

Mai mult
Harta reorganizării instanțelor judecătorești / FOTO: crjm.org
Pe timp de criză

Începând cu anul viitor va demara procesul de optimizare a judecătoriilor. Din cele 44 de judecătorii de fond câte sunt acum, vor rămâne doar 15. Dar deși multe instanțe urmează a fi strămutate, autoritățile au planificat milioane de lei pentru reconstrucția acestora.

Mai mult
Aurelia Irodoi: „Puțini cunosc despre acest mecanism alternativ, iar pe de altă parte, cetățenii au pierdut încrederea în justiție și consideră greșit că medierea n-ar putea să-i ajute nici atât”
Reformarea justiţiei

Recent au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la procedura de mediere. Autoritățile speră că această metodă alternativă de rezolvare a conflictelor va genera rezultate ca în țările europene.

Mai mult
Ministrul Justiției Vladimir Cebotari și ex-procurorul general Corneliu Gurin / FOTO: glasul.md
Neînlocuibilul

Agentul guvernamental al Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO), Marin Gurin, (fratele ex-procurorului general)suspendat recent din această poziție, urmează a fi delegat de Guvern într-o misiune specială în Mali (Africa). Ministerul Justiției susține că după jumătate de an, Gurin va reveni în funcția de agent guvernamental.

Mai mult
Concurs

Consiliul Superior al Procurorilor a decis în ședința de joi, 22 septembrie, să anunțe concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general. Funcția a rămas vacantă după ce fostul șef al Procuraturii Generale, Corneliu Gurin, și-a dat demisia în februarie 2016. 

Mai mult
Descinderi cu mascați

Ofițerii Centrului Național Anticorupție au descins astăzi în mai multe judecătorii din țară. Potrivit ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, au fost reținuți mai mulți.

Mai mult

Judecătoarea Curții de Apel, Domnica Manole, care în aprilie 2016 a obligat CEC să organizeze referendumul constituțional inițiat de Platforma „DA”, riscă, pentru aceasta, până la 5 ani de închisoare. Așa cer procurorii. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a lipsit-o deja de imunitate. Într-un amplu interviu pentru Report.md, Domnica Manole a oferit detalii despre persecuțiile la care este supusă.

Mai mult