Justiție

Pașaport transnistrean și legitimație de pensionar eliberate de regimul separatist de la Tiraspol / FOTO: Report.md
Găleata cu gheață

Autoritățile constituționale de la Chișinău și cele separatiste de la Tiraspol fac schimb de date cu caracter personal ale cetățenilor moldoveni, motivând că fac asta pentru a exclude plata dublă a pensiilor.

Mai mult
Republica Moldova a devenit membru al ONU la 2 martie 1992
Cu restanțe în inima Europei

Republica Moldova este restanțieră la capitolul respectării drepturilor femeilor, moldovenilor din stânga Nistrului, dar și la capitolul mass media.

Mai mult
Imagine simbol / Sursa: www.ec.europa.eu
Restricții pentru jurnaliști

În fiecare an, la 25 octombrie, este sărbătorită ”Ziua Europeană a Justiției”. În această zi, cetățenilor li se reamintește că justiţia este un serviciu public şi că este aproape de cetățean. În Republica Moldova, această zi are o altă conotație – luni, jurnaliștii au aflat că autoritățile le-au îngrădit accesul lor, dar și cetățenilor, la un proces public de judecată.

Mai mult
Concurs

Termenul de depunere a dosarelor pentru funcția de procuror general a expirat ieri. Consiliul Superior al Procurorilor a recepționat dosarele a șase pretendenți la această funcție. 

Mai mult
Domnica Manole acuză CSM de lipsă de transparență / FOTO: Report.md
Veriga slabă şi politizată

Acuzații grave la adresa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au fost aduse vineri de către magistrata Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, în cadrul ședinței extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor din Moldova (AGJ). Ea a declarat că CSM ar promova magistrați care au probleme de integritate și că ar face jocul puterii politice.

Mai mult
Harta reorganizării instanțelor judecătorești / FOTO: crjm.org
Pe timp de criză

Începând cu anul viitor va demara procesul de optimizare a judecătoriilor. Din cele 44 de judecătorii de fond câte sunt acum, vor rămâne doar 15. Dar deși multe instanțe urmează a fi strămutate, autoritățile au planificat milioane de lei pentru reconstrucția acestora.

Mai mult
Aurelia Irodoi: „Puțini cunosc despre acest mecanism alternativ, iar pe de altă parte, cetățenii au pierdut încrederea în justiție și consideră greșit că medierea n-ar putea să-i ajute nici atât”
Reformarea justiţiei

Recent au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la procedura de mediere. Autoritățile speră că această metodă alternativă de rezolvare a conflictelor va genera rezultate ca în țările europene.

Mai mult
Ministrul Justiției Vladimir Cebotari și ex-procurorul general Corneliu Gurin / FOTO: glasul.md
Neînlocuibilul

Agentul guvernamental al Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO), Marin Gurin, (fratele ex-procurorului general)suspendat recent din această poziție, urmează a fi delegat de Guvern într-o misiune specială în Mali (Africa). Ministerul Justiției susține că după jumătate de an, Gurin va reveni în funcția de agent guvernamental.

Mai mult