Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost reținut pentru 72 de ore. Purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale a comunicat pentru „ZdG” că Morari a fost reținut pentru „abuz în serviciu” și „fals în acte publice”.

Adjunctul procurorului general, Ruslan Popov, a precizat că reținerea lui Morari are legătură cu investigarea jafului bancar de 1 miliard de dolari. „Este vorba despre falsificarea unor documente procesuale din cadrul unei cauze penale, acte comise în luna martie 2017 și este legat de o plângere depusă de Vladimir Plahotniuc, în baza căreia a fost pornit ulterior un dosar penal pentru denunț calomnios în privința lui Veaceslav Platon și toate activitățile date vizau investigarea furtului miliardului”, a precizat Popov pentru ZdG.

S-a întâmplat la finalul controlului efectuat de Procuratura Generală la cele două procuraturi specializate – PA și PCCOCS.

Vineri, 10 ianuarie 2020, portalul anticorupție.md a publicat o investigație care demonstrează că cei mai mulți dintre cei 21 de procurori desemnați de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, să verifice activitatea Procuraturii Anticorupție au ei înșiși probleme de integritate. Unii dintre controlori au chiar tangențe sau interese cu dosare aflate pe rol la instituția supusă controlului.

La scurt timp după preluarea funcției de procuror general de către Alexandr Stoianoglo, Morari a fost transferat într-o secție din cadrul Procuraturii Generale pe perioada efectuării unui control la Procuratura Anticorupție. Într-un interviu acordat DW, Morari l-a criticat dur pe noul procuror general și și-a anticipat reținerea. Morari spunea atunci că acțiunile procurorului Stoianoglo împotriva sa ar avea la bază decizia sa de a reporni investigațiile în dosarul vizând finanțarea din Rusia a PSRM (controlat de președintele pro-rus Igor Dodon), dar și o investigație nouă care vizează deputați din actualul Parlament, despre care a evitat să ofere detalii.

În interviul menționat, Morari l-a avertizat pe Stoianoglo că nu este cal, ci câine: „Îmi asum trecutul. Îmi asum greșelile. Îmi asum că am tăcut atunci când nu trebuia să tac. (...) Dar acum vreau să fac tot posibilul ca, chiar dacă îmi sistez cariera, să nu mai avem ceea ce am avut - când o persoană controla tot”, a spus șeful Procuraturii Anticorupție.

TV8 scrie că procurorul Morari se află în izolatorul Poliției capitalei.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a comunicat pentru deschide.md că procesul penal în care este vizat Viorel Morari a fost pornit în data de 26 decembrie 2019, la solicitarea sa: „Am dispus în data de 26 decembrie să fie pornit un proces penal în acest caz. Acesta este cercetat penal pentru abuz în serviciu şi fals în acte în dosarul cu privire la furtul miliardului”, a spus Stoianoglo.

Comunicatul Procuraturii

La 10 ianuarie 2020, Viorel Morari a fost recunoscut în calitate de bănuit, audiat asupra circumstanţelor cauzei şi reţinut în ordinea articolului 166 din Codul de procedură penală pentru 72 de ore. Acum, acesta este deţinut în Izolatorul de urmărire penală din cadrul Direcţiei de poliţie a municipiului Chişinău.

La 11 ianuarie 2020 este programată punerea lui Viorel Morari sub învinuire, audierea lui în această calitate procesuală, precum şi soluţionarea chestiunilor privind suspendarea lui din funcţia de procuror şi aplicarea în privinţa lui a măsurii preventive.

În fond, Viorel Morari este bănuit că în martie 2017 a primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi ulterior urmărirea penală şi falsificând în cauza penală mai multe acte procesuale. Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petentului şi a mai multor persoane din anturajul lui, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară - furtul miliardului şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale.

În cadrul urmăririi penale, Viorel Morari nu a recunoscut comiterea infracţiunilor de care este bănuit şi la această etapă nu cooperează cu ancheta. Totodată, numitul a adus în cadrul acţiunilor de urmărire penală ameninţări procurorului de caz, fapte ce urmează a fi examinate în ordinea legală.