Autoritatea Națională de Integritate (ANI) nu se va mai putea sesiza din materialele din mass media, deoarece, în opinia ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, „presa nu mai este o sursă veridică de informare”, de aceea mijloacelor de informare în masă sunt excluse din legea ANI, ca surse din care inspectorii de integritate se vor putea sesiza pentru a face controale.

Organizațiile neguvernamentale de media califică declaraţiile ministrului ca fiind inadmisibile şi solicită repunerea în drepturi a mass media.

Într-un interviu pentru „Moldova Curată”, ministrul Justiției şi-a argumentat poziţia prin faptul că presa s-a divizat în funcție de preferințele politice și ar fi implicată în cele mai grave probleme pe care le-a avut Republica Moldova în ultima perioadă, precum fraudele bancare, iar Comisia Națională de Integritate a avut mai multe autosesizări din articolele din presă, care nu au fost suficient de bine documentate şi care doar i-a creat volum de muncă fără vreun rezultat.

Ministrul Justiţiei în vizorul presei, tot cu probleme de integritate

Reprezentanţii organizaţiilor de media susţin că o treime din cazurile examinate de Comisia Naţională de Integritate au fost sesizate de presă. Cornelia Cozonac, directorul Centrului de Investigaţii Jurnalistice (CIJ), a menţionat pentru Report.md că, practic, pe fiecare a doua investigaţie realizată de CIJ s-au pornit dosare, însă, deocamdată nici unul nu a ajuns să aibă finalitate. „Declaraţia ministrului Justiţiei mi se pare total neadecvată, în contextul în care autorităţile moldovene s-au angajat în faţa organismelor internaţionale să combată corupţia, să crească nivelul de integritate în serviciul public, să promoveze drepturile şi libertăţile cetăţeanului. Presa, aşa cum este ea în Republica Moldova, a dat în vileag foarte multe cazuri  problematice legate de integritatea demnitarilor. Mult mai multe decât instituţiile abilitate să facă acest lucru şi care sunt plătite din banii publici. Inclusiv, ministrul Justiţiei a intrat în vizorul presei, tot legat de probeme de integritate. Poate de aici a şi pornit reticenţa ministrului faţă de presă”, a declarat Cornelia Cozonac.

„Reprezentanţii organelor de drept şi cei ai ANI sunt obligaţi să reacţioneze adecvat la orice încălcare a cadrului normativ, comportament neadecvat a funcţionarilor publici, inclusiv probleme de integritate în serviciul public. Presa nu poate fi exclusă din sursele de informare pentru organele de drept, indiferent dacă este sau nu credibilă”, a mai spus Cornelia Cozonac.

Petru Macovei, directorul Asociaţiei Presei Independente califică drept scandaloase declaraţiile ministrului Justiţiei: „Declarația precum că presa nu mai este o sursă credibilă de informare, venită din partea ministrului Justiţiei, care declară că își dorește apropierea de valorile europene, mi se pare total scandaloasă. Un ministru al Justiţiei nu-şi poate permite să facă asemenea declaraţii, fiind o figură politică, un reprezentant al guvernării care este responsabil de procesul amplu de reformare a justiţiei şi de luptă împotriva corupţiei. Într-o societate democratică, un ministru nu-şi permite asemenea acuzaţii absolut nefondate”, a mai spus Macovei pentru Report.md. „Admit că sunt investigații proaste, dar sunt și investigații bine documentate, care scot la iveală foarte multe abuzuri ale funcționarilor, care adoptă legi fiind în conflict de interese, care nu-și declară averile și proprietăţile. Să excluzi mass media din această categorie pe motivul că CNI a trebuit să muncească mai mult,mi se pare o absurditate. Or aceasta e treaba CNI-ului! Nu pentru aceasta îi plătim? Să se autosesizeze!

Acesta este un afront în adresa jurnalismului din Moldova în general şi celui de investigație în particular. Şi așa efectele investigațiilor jurnalistice sunt minime. Acum guvernanţii vor să le minimizeze efectul şi mai mult. Este o încercare politică, antidemocratică a guvernanţilor de a-și face viața mai comodă. Acum, ANI va putea spune că investigațiile jurnalistice nu reprezintă motiv pentru autosesizare. Nu aşa se luptă contra corupţiei!Cred că ministrul Justiţiei este de rea-credință. Asemenea declaraţii sunt inacceptabile, de aceea, voi propune colegilor din asociaţiile de media să luăm atitudine faţă de aceste declaraţii şi vom cere ca mass media să fie repusă în drepturi - să rămână o sursă de informare şi de autosesizare pentru organele de stat. Cred că acest ministru trebuie să-şi revadă declaraţiile sau să demisioneze”, a mai spus Petru Macovei.

Lilia Carasciuc, director executiv al Transparency International Moldova susţine că declaraţiile ministrului Justiţiei reprezintă o ofensă adusă presei din Moldova. „Este regretabil, pentru că avem și presă independentă, cu verticalitate, care contribuie la combaterea corupţiei într-un mod echidistant și argumentat. Transparency International Moldova organizează frecvent concursuri pentru jurnaliștii de investigație și ne-am convins că avem jurnaliști profesioniști în domeniu. Dacă  închidem ușa societății civile, presei, vom avea nişte instituții captive, care nu vor putea face un pas în dreapta sau în stânga fără a primi indicații de la cel care le-a capturat - nu vor mai putea interveni pentru a exclude conflictele de interese şi a trage la răspundere pe cei care încalcă legea”, a menţionat Lilia Carasciuc

Natalia Costaş