Începând cu anul viitor va demara procesul de optimizare a judecătoriilor. Din cele 44 de judecătorii de fond câte sunt acum, vor rămâne doar 15. Dar deși multe instanțe urmează a fi strămutate, autoritățile au planificat milioane de lei pentru reconstrucția acestora.

Prin Legea bugetului de stat pentru anul 2016, Judecătoria Fălești trebuie să primească 3 milioane de lei pentru extinderea clădirii. Asta chiar dacă Legea cu privire la reorganizarea instanțelor judecătorești, intrată recent în vigoare, prevede că această instituție va dispărea, prin fuzionarea ei cu Judecătoria Sângerei și cu cea din orașul Bălți, formând ceea ce se va numi Judecătoria Bălți.

Președintele Judecătoriei Fălești, Valentin Trișnevschi, a comunicat Report.md că banii solicitați de instanță nu erau planificați pentru construcția anexei, cu pentru schimbarea acoperișului și finisarea reparației capitale. Magistratul spune că, deși încă nu a primit banii, edificiul instanței trebuie modernizat, chiar dacă judecătoria va fi strămutată la Bălți. „Dar cum vreți să lucrăm acum? Să așteptăm până în 2027?”, s-a indignat judecătorul.

Reconstrucții sau renovări?

Aceeași situație se atestă și în capitală. În Chișinău vom avea un Palat al Justiției - construcție în care vor fi concentrate toate instanțele de fond. Toate cele cinci judecătorii de fond din Chişinău vor fi comasate într-o singură judecătorie. Instanțele specializate (militară și comercială de circumscripție) își vor înceta activitatea.

Deși, după optimizare, Judecătoria Buiucani nu va mai fi, în bugetul de stat pentru anul curent sunt prevăzute pentru aceasta 15 milioane de lei „pentru reconstrucţia clădirii”: „În Chișinău sediile instanțelor vor rămâne așa, până când în municipiu se va construi un Palat al Justiției, care va include toate instanțele. Este mult mai ieftin să construiești ceva nou, decât să investești în reconstrucția clădirilor vechi. Acest Palat al Justiției va fi gata cam prin anul 2025. Până atunci, însă, trebuie investiți bani în clădirile existente. Este vorba de investiții de întreținere a clădirilor, nu de reconstrucții capitale. Mi se pare firesc ca acum, cheltuielile planificate pentru reconstrucție să fie înghețate, dacă oricum instanțele urmează să fuzioneze”, susține președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea.

De la 44, la 15 judecătorii

Din cele 44 de judecătorii de fond care funcționează în prezent, până la începutul anului viitor, ca urmare a optimizării, vor rămâne doar 15. Potrivit actului legislativ, unificarea judecătoriilor se va face treptat, până în luna decembrie 2027. Alexandru Voloșin, specialist principal în cadrul Direcției administrarea instanţelor judecătoreşti de la Ministerul Justiției a explicat pentru Report.md că doar din punct de vedere juridic, instanțele  vor fi comasate până la începutului anului viitor. De facto, acestea vor rămâne așa cum sunt acum: „De exemplu, după 2017, Judecătoria Cantemir nu se va mai numi așa, ci Judecătoria Cahul, pentru că această instanță va fuziona cu instanța din Taraclia și Cahul. În rezultat, vom avea Judecătoria Cahul”, a explicat oficialul.

Judecătoria Ungheni va fi amplasată într-o clădire nouă

Odată cu optimizarea instanțelor de judecată, justițiabilii din raionul Nisporeni vor trebui să se deplaseze în orașul Ungheni. În această localitate va fi înființată Judecătoria Ungheni, prin fuzionarea instanței din Nisporeni și Ungheni. Actualmente la Ungheni se construiește un edificiu nou pentru această judecătorie. Suma alocată în 2016 pentru aceasta este de 17 milioane de lei.

                                              Viitoarea Judecătorie Ungheni / FOTO: Oxana Iurii

Reprezentanții Centrului de Resurse Juridice din Moldova sunt de părere că optimizarea instanțelor judecătorești, dacă va fi implementată corect, va permite atât crearea condițiilor pentru îmbunătățirea calității actului de justiție, cât și administrarea mai eficientă a banilor publici alocați sistemului judecătoresc.

Noile instanţe judecătoreşti vor fi create prin comasarea judecătoriilor existente, astfel încât în fiecare judecătorie să activeze cel puțin nouă judecători.

Optimizarea hărții judiciare reprezintă una din cele mai importante reforme asumate prin Strategia de Reformă a Sectorului Justiției (SRSJ) pentru 2011 – 2016.

Lilia Zaharia