Încă o învestire în mare taină la Chișinău. După ce, în ianuarie 2016, actualul Guvern, condus de Pavel Filip, a fost învestit noaptea, joi, președintele Nicolae Timofti a învestit, tot pe furiș, procurorul general.

Timofti l-a învestit în funcție pe același procuror general care până acum a deținut interimatul – Eduard Harunjen, pe care presa îl suspectează de legături cu guvernarea oligarhică.

Numirea procurorului general a devenit o prerogativă a președintelui în urma unei reforme a Procuraturii încheiată luna trecută cu amendarea Constituției.

Harunjen a fost învestit la numai o zi după ce a fost anunțat câștigător în concursul desfășurat de Consiliul Superior al Procurorilor. El își propune să sporească credibilitatea Procuraturii Generale, să crească profesionalismul subalternilor, să asigure o independență reală procurorilor și să mărească numărul de dosare de rezonanță.

Graba cu care a fost învestit procurorul general a generat reacţii dure din partea societăţii civile şi a opoziţiei politice atât de dreapta, cât și de stânga.

Maia Sandu: „Numirea unui procuror general agreat de Plahotniuc a fost parte a înţelegerii care i-a adus lui Igor Dodon sprijinul PD”

Potrivit liderului Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, „numirea unui procuror general agreat de Plahotniuc a fost parte a înţelegerii care i-a adus lui Igor Dodon sprijinul PD” în alegerile prezidențiale. „Un spectacol prost, jucat de un actor prost. Până în ultima clipă am sperat că preşedintele Timofti nu va ceda definitiv mofturilor lui Plahotniuc. M-am înşelat. Acesta a semnat, în mare grabă şi pe furiş, decretul de numire a lui Harunjen în funcţia de procuror general”, a comentat Maia Sandu. Potrivit ei, „această găselniţă îi pică bine şi lui Dodon”: „După ce timp de trei săptămâni nu a scos nici un cuvânt despre corupţie şi despre „coordonatorul” acesteia (se teme în continuare să-i zică pe nume), Dodon şi-a amintit abia ieri de numirea procurorului general. Acum vrea să-l creadă cineva că intenţiona să respingă candidatura lui Harunjen.

Președintele ales, pro-rusul Igor Dodon, spera să facă el numirea, dar victoria sa la alegerile prezidențiale de luna trecută încă nu a fost validată. Marți, Dodon a declarat că învestirea sa ar fi tărăgănată intenționat așa încât majoritatea parlamentară controlată de Partidul Democrat să aibă timp să ia fără el o serie de decizii-cheie.

Igor Dodon nu poate ieși din campania electorală - îi acuză pe Maia Sandu și Andrei Năstase

Acum, Dodon îi acuză pe Maia Sandu și Andrei Năstase (liderul PPDA) de faptul că a fost numit Eduard Harunjen în calitate de procuror general. El sugerează că Maia Sandu a greşit atunci când a contestat rezultatele turului doi al alegerilor din 13 noiembrie, deoarece aceasta a condus la tergiversarea învestirii lui în funcţia de preşedinte. Conform legislaţiei, Curtea Constituţională nu poate valida rezultatele alegerilor până când instanţele de judecată nu se pronunţă asupra tuturor contestaţiilor ca urmare a alegerilor.

„Ceea ce ați făcut voi e o mare greșeală politică. Iată ce se întâmplă atunci când frustrarea și emoțiile înăbușă rațiunea. Am propus sa discutăm imediat după alegeri, pe 14 noiembrie. Ați refuzat. În loc să luptați cu guvernarea, ați ales să vă răzbunați pe mine. Cu ce s-au ales cetățenii de la asta? Dacă ați făcut-o inconștient, tergiversând validarea mandatului meu, înseamnă că nu sunteți politicieni maturi. Dacă ați făcut-o conștient, înseamnă că sunteți niște lași politici, ambii”, s-a adresat Dodon celor doi politicieni pro-europeni (Maia Sandu și Andrei Năstase).

În replică, liderul PPDA, Andrei Năstase, a spus că „Plahotniuc, Dodon și Timofti vor răspunde penal, în cadrul unui proces unic, pentru actul de uzurpare a puterii de stat, iar pedepsele vor fi individualizate după contribuție”.

Explicația Președinției

În legătură cu acuzațiile precum că președintele Timofti s-ar fi grăbit cu învestirea discretă a procurorului, Președinția a explicat că „dat fiind faptul că președintele nu a avut obiecții față de candidatul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor, a decis ca depunerea jurământului să aibă loc astăzi”.

Iar însăși procurorul Eduard Harunjen a spus că nu cunoaște regulile protocolare și că doar s-a conformat: „Dacă a deranjat pe cineva, îmi pare rău. Nu cred că trebuia de făcut spectacol cu fanfară și aplauze din acest eveniment", a menționat el.

După învestirea în funcție a președintelui nou ales, actualul președinte, Nicolae Timofti, va fi asigurat cu secretar, mașină și un birou de serviciu. Majoritatea parlamentară controlată de PD a votat joi, 8 decembrie, un proiect în acest sens... Anterior, când, în ianuarie 2016, Vlad Plahotniuc vroia să devină prim-ministru, președintele Timofti a convocat ambasadorii străini și le-a spus că el și familia sa sunt șantajați și amenințați el și familia sa. A promis că va reveni la acele declarații, dar nu a mai făcut-o...

Vitalie Călugăreanu