Republica Moldova este restanțieră la capitolul respectării drepturilor femeilor, moldovenilor din stânga Nistrului, dar și la capitolul mass media.

Mai multe state-membre ale Organizației Națiunilor Unite (ONU) au recomandat autorităților moldovene să întreprindă măsuri urgente pentru a îmbunătăți situația.

Astăzi, 4 noiembrie 2016, la Geneva, autoritățile Republicii Moldova a susținut un examen în fața statelor membre ONU. Delegația moldovenească, condusă de ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a raportat despre situația în domeniul respectării drepturilor omului. „Examenul” a fost susținut în cadrul Grupului de Lucru pentru Evaluarea Periodică Universală (EPU) al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.

Delegația Moldovei s-a lăudat cu acțiuni precum: constituirea Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității și reformarea instituției Avocatului Poporului; adoptarea Legii privind incluziunea socială a persoanelor cu nevoi speciale ; a Legii cu privire la asigurarea egalității, etc.

Totuși, țările membre ONU au remarcat faptul că în Moldova sunt încă multe drepturi ale omului neglijate sau încălcate.

Femeile sunt încă bătute

Cea mai vociferată problemă a fost cea referitoare la violența în familie și violența împotriva femeilor. Suedia a recomandat autorităților să ia măsuri urgențe pentru eradicarea cestui fenomen, menționând că Republica Moldova trebuie să ratifice Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenţei împotriva femeilor și a violenţei domestice.

Fără concentrare în media

Autoritățile norvegiene au recomandat Moldovei să asigure un spațiu mediatic echidistant și independent. ”Norvegia recomandă Guvernului Republicii Moldova să ia măsuri concrete în vederea eliminării cenzurii, să limiteze concentrarea media și să asigure pluralismul în domeniul mediatic”, a conchis reprezentanta Norvegiei la EPU, Marius Mikkel Kjolstad.

Transnistria doare!

Nici problema transnistreană nu a fost ocolită la eveniment. Mai multe țări-membre ONU au menționat că Moldova  trebuie să soluționeze această problemă dureroasă cu o vechime de peste 20 de ani:  ”Continuați să lucrați pentru a promova drepturile omului în regiunea transnistreană ca parte integrală a teritoriului Republicii Moldova”, a îndemnat autoritățile moldovene reprezentantul României la EPU, Adrian Cosmin Vierita.

După ce a primit recomandări din partea mai multe țări membre ONU, Republica Moldova va decide pe care dintre ele le va implementa în următorii patru ani.

EPU este un mecanism unic de revizuire a progresului în domeniul drepturilor omului în toate cele 193 de state-membre ONU, instituit în anul 2006 de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

Un „examen” similar, autoritățile moldovene au mai susținut în anul 2011, atunci când delegația Republicii Moldova, condusă de ministrul adjunct al Justiției de atunci, Vladimir Grosu, a acceptat 122 de recomandări din partea țărilor ONU cu scopul îmbunătățirii situației drepturilor omului la nivel național.