Anual, în Republica Moldova, creşte numărul persoanelor deţinute în penitenciare. În timp ce în ţări europene precum Suedia sau Olanda autorităţile închid puşcăriile din lipsă de „locatari”, în Moldova se planifică construcţia unei noi închisori.

În Moldova sunt 17 instituţii penitenciare. Cinci dintre ele au statut de izolator de urmărire penală, un penitenciar este destinat detenţiei minorilor, iar altul este destinat femeilor. Există, de asemenea, o închisoare cu statut de spital în care sunt trataţi deţinuţii. Celelalte nouă instituţii penitenciare sunt pentru ispăşirea pedepselor privative de libertate.

Suprapopularea puşcăriilor, o problemă constantă

Dacă în anul 2011, numărul persoanelor condamnate, deţinute în penitenciarele din ţară era de 4985, anul trecut s-au înregistrat 6334 de condamnaţi care îşi ispăşeau pedeapsa în puşcării. Cel mai mare număr de deţinuţi este înregistrat în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău. Prin această instituţie trec anual peste 12 000 de persoane, fiind izolatorul de urmărire penală cu cea mai mare fluctuaţie. Potrivit Departamentului Instituţii Penitenciare (DIP), numărul mare de deţinuţi de aici se datorează amplasării în Chişinău a Curţii de Apel şi a Curţii Supreme de Justiţie, instituţii care procesează majoritatea dosarelor în sistemul judiciar din ţară.

Judecaţi ca în perioada sovietică

Suprapopularea penitenciarelor şi condiţiile inumane din aceste puşcării au fost reclamate de mai mulţi experţi naţionali, dar şi internaţionali. Ion Guzun, jurist la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), susține că numărul mare de deţinuţi în penitenciare se datorează sistemului judiciar învechit.

                    Ion Guzun: „În Moldova sunt la modă sentințele privative de libertate” / FOTO: Facebook

„Există o reminiscenţă din perioada sovietică – detenția în penitenciare să fie o măsură preventivă de arest. Din păcate, procurorii şi judecătorii recurg la aceste metode chiar dacă, de multe ori, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO), în hotărârile sale vizând cazurile împotriva Moldovei, a solicitat ca mandatele de arest să fie bine argumentate”, afirmă expertul CRJM.

Potrivit lui, din cauza suprapopulării penitenciarelor, persoanele private de libertate sunt ţinute acolo în condiţii foarte proaste.

În Chișinău, o mare pușcărie

Pentru a „descărca” penitenciarele din ţară, autorităţile de la noi au găsit o soluţie: construcţia unui nou penitenciar în capitală. DIP anunţă că instituţia va avea o capacitate de 1 536 de locuri şi va înlocui actualul Penitenciar nr. 13 din Chişinău şi că viitoarea puşcărie va asigura respectarea Regulamentului European pentru Penitenciare şi recomandările instituţiilor internaţionale. Nu se ştie însă când va fi construit acest edificiu, deoarece Uniunea Europeană a tăiat din finanţări.

Ion Guzun consideră că este nevoie de un penitenciar care ar respecta drepturile persoanelor: „Avem condamnări la CtEDO din cauza condiţiilor proaste din penitenciare, inclusiv din cauza suprapopulării. De ce deţinuţii sunt plasaţi în mod deliberat în acele condiţii? Dacă vor fi mai puţine persoane pe numele cărora s-ar aplica arestul, nu vom avea nevoie de alte penitenciare. Este însă necesară construcţia unui penitenciar care să corespundă condiţiilor minime de detenţie, ca să le fie respectate atât drepturile persoanelor deţinute, cât şi a celor care activează în aceste instituţii”, susține Ion Guzun.

Măsurile alternative detenţiei ar goli puşcăriile

La rândul său, Victor Zaharia, director executiv al Institutului de Reforme Penale (IPR) spune că numărul de persoane în detenţie este direct proporțional cu „cu cât sânge” vrea societatea ca infractorii să plătească pentru faptele social-periculoase, ceea ce se reflectă în politica penală a statului.

        Victor Zaharia: Există metode mai moderne și mai eficiente, decât detenția, pentru reeducarea delicvenților 

În opinia sa, doar aplicarea metodelor alternative detenţiei ar descărca penitenciare şi ar reeduca condamnaţii: „Când vorbim de pedepse, urmează a fi aplicate metode alternative privaţiunii de libertate, inclusiv munca neremunerată în folosul comunităţii sau alte pedepse. Dacă vrem să soluţionăm problema suprapopulării penitenciarelor, atunci mai puţine persoane trebuie să fie plasate în detenţie, adică să aplicăm privaţiunea de libertate doar când e stringent justificată, pe un termen strict necesar (suficient pentru atingerea scopului pedepsei) şi cu posibilităţi de eliberare înainte de termen (în baza unei evaluări individuale a riscurilor)”,  afirmă expertul IRP. Ion Guzun precizează însă că procurării şi judecătorii evită să aplice metode non-privative de libertate, precum arestul la domiciliu, argumentând că persoanele cercetate pot fugi din ţară.

În Olanda şi Suedia e criză de deţinuţi

În timp ce autorităţile de la noi se gândesc să construiască o nouă închisoare pentru a rezolva problema suprapopulării puşcăriilor, unele state europene îşi închid instituţiile penitenciare. Potrivit portalului Dutch News, autorităţile olandeze au decis să închidă, în următorii ani, cinci puşcării. Din cauza scăderii ratei criminalităţii în Olanda, multe închisori sunt goale. Acest lucru se datorează și faptului că judecătorii emit sentinţe de condamnare pe perioade scurte, ceea ce înseamnă că cei condamnaţi petrec mai puţin timp în detenţie. În plus, în aceste țări, infracţiuni deosebit de grave sunt comise din ce în ce mai rar.

Şi în Suedia, în ultimii ani, autorităţile au închis patru penitenciare şi un centru pentru arestări preventive, pentru că numărul deţinuţilor e în continuă scădere. Ţara nordică are doar 4.800 de deţinuţi la o populaţie de aproximativ 10 milioane de locuitori. Apropo, acest stat este cunoscut pentru cele mai luxoase puşcării.

Lilia Zaharia

______________________________________________________________________________________________

В ТО ВРЕМЯ КАК В ЕВРОПЕ ТЮРЬМЫ ЗАКРЫВАЮТСЯ, В МОЛДОВЕ ИДЕТ СТРОИТЕЛЬСТВО НОВЫХ

Ежегодно в Молдове, число заключенных в тюрьмах растет. В то время как в европейских странах, такие как Швеция или Нидерланды,властизакрывают тюрьмы из-за отсутствия «жильцов», в Молдове планируется строительство новойтюрьмы. Эксперты по правам человека считают, что если бы власти применяли альтернативные меры задержанию, Республика Молдова не будет сталкиваться с проблемой переполненных тюрем.