Republica Moldova a ajuns fruntașă în topul ţărilor cu cea mai mare corupţie din Europa și Asia Centrală. Concluzia poate fi desprinsă dintr-un studiu realizat de Transparency Internaţional. Potrivit documentului, 76% din populație percepe Parlamentul de la Chişinău ca instituţia cea mai afectată de corupţie.

Preşedinţia şi Guvernul sunt percepute ca fiind cele mai corupte de 71% din cetățeni, iar 67% dintre moldoveni cred că sistemul judiciar este foarte corupt.

Instanțele de judecată din Republica Moldova nu au emis până acum nici o decizie irevocabilă de condamnare împotriva persoanelor cu funcții de răspundere sau demnitari de stat suspectați de corupție mare. Pentru că autoritățile doar mimează lupta cu marii corupți, cetățenii își pierd încrederea în instituțiile statului.

În primăvara anului curent, presa a mediatizat renumitele cazuri în care funcționari din cadrul Primăriei municipiului Chișinău erau suspectați de comiterea mai multor ilegalități. Este vorba de adjunctul arhitectului-şef al Chișinăului, Radu Blaj, fostul viceprimar Vlad Coteț, un inspector principal din cadrul Inspecţiei de Stat în Construcţii şi doi intermediari. Aceștia erau cercetați penal în mai multe dosare, fiind acuzați de dare şi luare de mită, trafic de influenţă, depăşirea atribuţiilor de serviciu şi fals în acte publice.

Fără pedeapsă

După aproape jumătate de an de la inițierea acestor dosare, nici unul dintre cei bănuiți nu a fost condamnat definitiv. Mai mult, peste câteva luni de la intentarea dosarului penal în care era vizat Radu Blaj, instanța de judecată a decis să-l elibereze pe acesta, iar în scurt timp funcționarul a revenit la serviciu.

                                                 Corupția înseamnă sărăcie / FOTO: Report.md 

Faptul că nimeni nu a fost condamnat definitiv pentru corupție mare, evitarea aplicării procedurii de confiscare a averilor, dar și  nepedepsirea celor implicați în celebrul jaf bancar aruncă Republica Moldova în topul țărilor cu cel mai înalt nivel de corupție. În majoritatea studiilor și rapoartelor internaționale, Republica Moldova apare în lista țărilor cu cel mai înalt nivel al corupției în toate instituțiile statului.

Președinta Centrului pentru Analiză și Prevenire a Corupției, Galina Bostan, susține că aceste clasamente arată situația reală din țară: ”Orice acțiuni sau inacțiuni ale organelor de drept, ale politicienilor influențează rezultatele acestor clasamente. În Moldova, oamenii pun la îndoială faptul că autoritățile își doresc să lupte efectiv cu corupția. Mai grav, mulți trăiesc cu senzația că și arestările se fac reieșindu-se din interesele cuiva”, a explicat experta pentru Report.md.

Dezonorant

Recent, la Berlin, Transparency Internaţional a lansat Barometrul Global al Corupţiei pentru Europa şi Asia Centrală. Rezultatele barometrului se bazează pe sondaje efectuate în 42 de ţări din regiune, în care au fost intervievate aproximativ 60 000 de persoane. Clasamentul arată dezolant pentru Moldova, care ocupă o poziție fruntașă. Astfel, în clasamentul celor 42 de ţări, cea mai mare îngrijorare privind răspândirea corupţiei este în Republica Moldova (67% din respondenţi) şi Ucraina (56% din respondenţi).

Vârful puterii, cel mai corupt

Cetățenii moldoveni intervievați au taxat dur autoritățile pentru lipsa de atitudine în procesul de luptă împotriva corupției. Astfel, 84% din interlocutori consideră eforturile guvernanţilor în a combate corupţia ca fiind „proaste” şi „foarte proaste”, iar Legislativul este perceput de populaţie ca fiind instituţia cea mai afectată de corupţie (76% din respondenţi). Parlamentul este urmat de Preşedenție și Guvern.

Pentru a schimba această percepție și această stare de lucruri, Transparency Internaţional – Moldova încurajează autoritățile să înceapă aplicarea celor mai eficiente instrumente de combatere a corupției: confiscarea averii nejustificate a demnitarilor şi funcţionarilor, scoaterea organelor de drept de sub controlul oligarhilor şi demiterea tuturor conducătorilor instituţiilor publice care se fac vinovaţi de comiterea jafului din sistemul bancar.

Lilia Zaharia