Oligarhul moldovean este acuzat de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor, a anunțat marți Procuratura Anticorupție din Republica Moldova.

În perioada anilor 2013 – 2014, Vladimir Plahotniuc, fiind beneficiar efectiv și gestionar prin persoane interpuse al unor companii, a recepționat și beneficiat de mijloacele financiare în sumă totală de aproximativ 18,28milioane de dolari și 3,51 milioane de euro, despre care cunoștea că provin din surse ilicite, fiind obținute din creditele bancare frauduloase acordate de către BC Banca de Economii S.A., BC Unibank S.A. și BC Banca Socială S.A., societăților comerciale din grupul „ȘOR”, scrie Agora.md.

Totodată, în perioada anilor 2014 – 2015, Plahotniuc ar fi recepționat și însușit mijloace bănești creditare în sumă totală de 21 milioane de dolari, acordate de către Banca de Economii SA, unei societăți rezidente gestionată de către Ilan Șor și alteia gestionată de Vladimir Andronachi, susțin procurorii anticorupție.

În această perioadă, Vladimir Plahotniuc ar fi beneficiat de mijloace financiare sustrase din Banca de Economii, Unibank și Banca Socială în sumă totală de 39,284milioane de dolari și 3,518milioane de euro, mijloace bănești care au fost utilizate în interes personal și a organizației criminale sub formă de: achiziționarea unui avion de model Embraer Legacy 650, zboruri charter, procurări de bunuri mobile și imobile, achitarea diverselor servicii (juridice, medicale, turistice, reparații și construcții, etc), investiții în afaceri, organizarea de evenimente, precum și achitarea unor datorii.

Pentru infracțiunile comise legea prevede pedeapsa sub formă de închisoare de la 8 la 15 ani.

În scopul asigurării reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune și eventualei confiscări speciale a fost aplicat sechestru asupra bunurilor a cărui beneficiar efectiv este Vladimir Plahotniuc în valoare de peste un miliard de lei moldovenești, printre care se regăsesc terenuri pentru construcții, încăperi locative și nelocative, capitalul social a unor companii, construcții de cultură și agrement, mijloace bănești, cât și bunuri aflate peste hotare.

Plahotniuc a fugit din R. Moldova în 2019, la scurt timp după ce Maia Sandu a preluat conducerea Guvernului de la Chișinău.