Ex-premierul moldovean Vlad Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis. Atât procurorul, cât și avocații au declarat ca vor contesta decizia primei instanțe.

Toate ședințele de judecată au fost secrete. Procurorii au explicat că au recurs la această metodă pentru a nu risipi probele într-un alt dosar în care este vizat și Vlad Filat.

Procurorul Adriana Bețișor a explicat că nu poate fi de acord cu sentința de 9 ani de închisoare pentru Vlad Filat, deoarece „nu este proporțională faptelor prejudiciabile care i se incriminează lui Vladimir Filat”. Procurorul a solicitat 19 ani de închisoare pentru fostul premier.

                                                                   FOTO: Report.md

După pronunțarea sentinței, Filat a reușit să comenteze sentința în fața presei: „Este o decizie ilegală. Nu a fost un proces public. Mai am speranța că oamenii din această țară se vor trezi. Trebuia să vedeți probele. Mai este și CEDO!”.

La rândul său, avocatul lui Vlad Filat a anunțat că va contesta decizia la Curtea de Apel și că va cere achitarea clientului său. Potrivit lui, Filat este victima unui joc menit să-l anihileze politic, dar a evitat să spun cine regizează jocul.

                                                                        FOTO: Report.md

Instanța a mai decis retragerea „Ordinului Republicii” cu care a fost decorat Filat, achitarea unei amenzi de 60 000 de lei, confiscarea tuturor bunurilor obținute din remunerarea ilicită și confiscarea bunurilor care reprezintă contravaloarea prejudiciului. Totodată, Vlad Filat a fost lipsit de dreptul de a ocupa funcții de răspundere timp de cinci ani.

Procesul lui Vlad Filat a început acum mai bine de jumătate de an, când, la 15 octombrie 2015, Parlamentul i-a retras imunitatea (în baza denunțului făcut de Ilan Shor, care declarase că i-ar fi dat 250 milioane de dolari mită pentru diferite favoruri), în aceeași zi fiind reținut de CNA. În ultimul său discurs în Parlament, Filat l-a acuzat pe controversatul oligarh Vlad Plahotniuc (care controlează PD) că ar urmări lichidarea sa politică prin intermediul justiției pe care și-ar fi subordonat-o. Plahotniuc a evitat să comenteze acuzațiile.

Vitalie Călugăreanu