Agentul guvernamental al Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO), Marin Gurin, (fratele ex-procurorului general)suspendat recent din această poziție, urmează a fi delegat de Guvern într-o misiune specială în Mali (Africa). Ministerul Justiției susține că după jumătate de an, Gurin va reveni în funcția de agent guvernamental.

Presa de la Chișinău a scris recent despre faptul că, l-a scurt timp după ce a fost numit în funcția de agent guvernamental al Moldovei la CEDO, Marin Gurin ar fi  plecat din această poziție. Șeful Serviciului protocol, informare și comunicare cu mass-media din cadrul Ministerului Justiției, Rodion Guștiuc, a explicat pentru Report.md că agentul guvernamental Marin Gurin nu a plecat definitiv din această funcție: „Dumnealui și-a luat concediu din cont propriu și, din acest motiv, a fost suspendat temporar din funcție. El urmează a fi delegat de către Guvern într-o misiune specială în Mali, pentru o perioadă de jumătate de an. Încă nu a venit această confirmare, de aceea domnul Gurin și-a luat un concediu neplătit. Ministrul Cebotari (ministrul Justiției) a decis că în această perioadă, atribuțiile sale vor fi îndeplinite de Ruxanda Revencu, șef-adjunct al Direcției agent guvernamental din cadrul Ministerului Justiției. Specific! Domnul Gurin nu pleacă din funcție. Doar temporar și-a suspendat activitatea. Când va reveni din Mali, acesta își va relua activitatea”, a insistat Rodion Guștiuc.

Fără concurenți la funcția de agent guvernamental

                         Marin Gurin, fratele ex-procurorului general Corneliu Gurin / FOTO: agent.gov.md

Marin Gurin, fratele ex-procurorului general Corneliu Gurin, a fost promovat în funcția de agent guvernamental în martie 2016, fiind singurul candidat pentru această poziție. Anterior, însă (din lunadecembrie 2015-martie 2016), acesta a deținut interimatul în funcția de agent guvernamental după ce Lilian Apostol, a demisionat. Marin Gurin a fost jurist în cadrul Serviciului de grefă al CtEDO.

Potrivit Legii cu privire la Agentul guvernamental, acesta este numit în funcție de către Guvern, la propunerea ministrului Justiției, pentru un singur mandat de 7 ani. Agentul guvernamental reprezintă Republica Moldova la CtEDO și contribuie la asigurarea executării hotărârilor și deciziilor Curții Europene în cauzele ce vizează Republicii Moldova. În domeniul asigurării implementării la nivel naţional a Convenţiei, agentul guvernamental reprezintă Republica Moldova în calitate de expert la sesiunile plenare ale comitetelor interguvernamentale ale Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei pe dimensiunea drepturilor omului, coordonându-și acțiunile cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

„Misiune specială” sau „motive personale”?

Informația oferită de Ministerul Justiției despre „misiunea specială” în Mali a lui Marin Gurin este cel puțin ciudată, având în vedere faptul că însăși Marin Gurin afirma săptămâna trecută, într-un interviu pentru media-azi că este suspendat din funcția de agent guvernamental „din motive personale”: „Aș dori să precizez că, din motive personale, sunt suspendat din funcția de agent guvernamental, atribuțiile Agentului fiind exercitate de D-na Ruxanda Revencu, șef-adjunct al Direcției Generale Agent Guvernamental”

Lilia Zaharia