Consiliul Superior al Procurorilor a decis în ședința de joi, 22 septembrie, să anunțe concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general. Funcția a rămas vacantă după ce fostul șef al Procuraturii Generale, Corneliu Gurin, și-a dat demisia în februarie 2016.

Potrivit președintelui CSP, Mircea Roșioru, noul procuror general va fi ales în baza regulamentului prevăzut în noua Lege cu privire la Procuratură.

„Astăzi s-a anunțat concursul. Dosarele pot fi depuse până pe data de 24 octombrie inclusiv. Concursul se va desfășura conform procedurii descrise de noua lege, adoptată la 25 februarie”, a confirmat Mircea Roșioru pentru Anticoruptie.md.

Conform noii legi, procurorul general nu va mai fi numit de Parlament, la propunerea președintelui Legislativului, așa cum este în prezent, ci de către şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Această modificare intră în contradicţie cu prevederile Constituţiei, în care este indicat faptul că această competenţă îi revine Legislativului. Modificarea urma să fie făcută după intrarea în vigoare a legii, fapt care nu s-a mai întâmplat. 

„Nu este neapărat să fie modificată Constituția. În dispozițiile finale și tranzitorii ale legii este reglementată și situația în care nu avem modificată Constituția. Respectiv, rămâne valabil ceea ce ține de autoritatea care îl numește în funcție, adică procedura rămâne aceeași - Consiliul organizează concurs public, cu toate garanțiile și prevederile legale - doar că candidatura nu se propune președintelui Republicii Moldova, ci Parlamentului, în plen”, a mai explicat Roșioru.

Textul integral poate fi citit pe anticoruptie.md