Procurorii moldoveni au pus sechestru pe proprietățile deputatului Ilan Șor, principalul suspect în dosarul fraudei bancare de 1 miliard de dolari, din 2014.

Numai că procurorii au pus sechestru după ce Ilan Șor a părăsit Moldova (se presupune că s-ar afla în Istrael, având și cetățenia acestui stat, care nu-și extrădează cetățenii) și a reușit să-și vândă deja unele proprietăți. Condamnat de prima instanță la 7 ani și 6 luni de închisoare în dosarul fraudei bancare, Ilan Șor (lăsat în libertate până la pronunțarea unei sentințe definitive) a vândul, la începutul acestei luni, 12 magazine duty free ale companiei „Dufremol” unui businessman bulgar. De asemenea, Șor a reușit să vândă o firmă prin care și-a trecut în proprietate gările auto din Moldova.

Protejatul procurorilor?

Abia după ce Șor a fugit din țară, procurorii au cerut miercuri judecătorilor eliberarea unui mandat de arest pe numele acestuia și anunțarea lui în căutare internațională. Dar chiar și așa examinarea solicitării procurorilor a fost amânată cu trei săptămâni de către judecătorii Curții de Apel Cahul.

În legătură cu aceasta, premierul Maia Sandu a cerut demisia imediată a procurorului-șef interimar al Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor. „Este extrem de grav că, timp de aproape 5 ani, Adriana Bețisor l-a lăsat pe Șor în libertate, cheltuind banii furați de la cetățeni, pentru că așa i-a dictat șeful său Plahotniuc, și că până astăzi a tergiversat luarea deciziei de a sechestra averea lui Șor și de a cere mandat de arest”, a menționat Maia Sandu.

Premierul îi cere Adrianei Bețișor să părăsească imediat organele Procuraturii și susține că aceasta „trebuie deferită justiției pentru prejudicierea statului în urma deciziilor sale întârziate și a instrumentării dosarelor la comandă politică”. Bețișor nu a răspuns deocamdată acuzațiilor.

În schimb, Partidul „Șor” a difuzat un comunicat de presă în care acuză guvernarea de „complot” împotriva liderului formațiunii. „Chiar din primele zile, actuala guvernare se răzbună și încearcă să preseze oponenții politici prin acțiuni de intimidare și frică”, se arată în comunicatul citat, care însă, nu precizează locul aflării lui Ilan Șor, care nu s-a prezentat la ultima ședință de judecată.