Acuzații grave la adresa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au fost aduse vineri de către magistrata Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, în cadrul ședinței extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor din Moldova (AGJ). Ea a declarat că CSM ar promova magistrați care au probleme de integritate și că ar face jocul puterii politice.

„Puterea judecătorească trebuie să se bucure de încrederea publică. Ultimele sondaje indică un nivel de încredere de numai 11% în justiție - de două ori mai puțină încredere decât în poliție. Este o situație extrem de gravă care nu poate fi trecută cu vederea”, a declarat magistrata.

Când presa „vorbește”, CSM tace

Potrivit ei, CSM nu a reacționat atunci când presa de investigație făcea dezvăluiri despre schemele de spălare a banilor care ar fi fost legalizate de judecători: „Nu avem nevoie de un CSM miop. Această instituție nu a fost în măsură să vadă că întregul sistem judiciar de prim nivel, de mai bine de doi ani, a fost implicat în operațiuni sistematice de spălare a a banilor. Cum poate societatea să se convingă de existența reală a unor garanții reale de independență a judecătorilor, dacă CSM face promovări pe criterii necunoscute publicului?, s-a revoltat judecătoarea.

Președintele CSM, Victor Micu, a respins acuzațiile Domnicăi Manole, motivând că ea ar fi interesată „să facă spectacol”.

                                                 Victor Micu, președintele CSM / FOTO: Report.md

Domnica Manole i-a mai acuzat pe membri CSM de lipsă de transparență și corectitudine în procesul de luare a deciziilor. „CSM decide pe furiș în privința răspunderii magistraților. Membrii CSM, care sunt și garantul judecătorilor, recurg la atacuri asupra magistraților, unii judecători sunt favorizați nejustificat și aici mă refer la deplasări în străinătate la studii,  schimb de experiență. Veți fi de acord cu mine că avem nevoie de un CSM eficient, care rezolvă probleme, nu doar le sesizează – avem nevoie de o instituție care inspiră încredere atât corpului judecătoresc, cât și cetățenilor?”, s-a întrebat retoric Domnica Manole.

    Propunerea Domnicăi Manole a fost susținută doar de 30 de judecători prezenți la AGJ / FOTO: Report.md 

Domnica Manole a propus să fie introdus în ordinea de zi subiectul privind situația actuală din sistemul judecătoresc, dar a fost susținută doar de 10% din numărul de judecători prezenți la Adunarea Generală a Judecătorilor. La eveniment au fost prezenți 302 de magistrați. Gheorghe Balan, magistrat la Judecătoria Botanica, a menționat că într-adevăr situația din sistemul judecătoresc este una gravă și ar fi bine ca magistrații să dezbată această chestiune în cadrul AGJ.

       Gheorghe Balan, magistrat la Judecătoriia Botanica și Victor Micu, președintele CSM / FOTO: Report.md

În cadrul Adunării Generale a Judecătorilor, magistrații urmează să aleagă mai mulți membri noi în cadrul structurilor CSM: trei membri în Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor; patru membri în Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor și un membru în Colegiul disciplinar din subordinea Consiliului Superior al Magistraturii.

Lilia Zaharia