Procurorul general Eduard Harunjen a găsit vinovații pentru imaginea proastă a procurorilor și a Procuraturii – nu corupția, nu rezistența cronică la reforme, nu subordonarea politică a procurorilor, ci jurnaliștii.

El a menționat în cadrul Adunării Generale a Procurorilor că „percepţia populaţiei asupra organelor cu competenţe în domeniul justiţiei, inclusiv a procuraturii, în mare parte este supusă unei manipulări fără precedent din partea televiziunilor, internetului, radioului şi a presei scrise”.

Reforma s-a încheiat înainte să înceapă

Mai mult, Harunjen a sugerat că reforma Procuraturii deja s-a realizat și că după intrarea în vigoare a pachetului de legi de reformare a procuraturii, la 1 august 2016, procurorii sunt „liberi în adoptarea deciziilor şi îşi coordonează de sine stătător activitatea”. Procurorul general a spus că nu simte influența politicului în activitatea Procuraturii de mai mult timp.

În 2016 au fost înregistrare 41 921 de infracţiuni, cu 5,38% mai multe faţă de anul precedent. Procurorul general ne linişteşte, însă, spunând că sporirea infracţionalităţii a avut loc din cauza crimelor mai puţin grave: „Infracţiunile deosebit de grave sunt în scădere cu 11 cauze. În 2016, fiecare a 5-a infracţiune a fost din categoria „excepţional de gravă”. 36% din infracţiuni se atestă în Chişinău”, a spus Harunjen.

În legătură cu aceasta, ministrului de Interne, Alexandru Jizdan, a spus că majorarea infracţionalităţii se explică prin faptul că anterior nu toate acţiunile ilegale erau înregistrate.

Starea de ebrietate, o stare firească

Datelor statistice arată că un număr mare de infracţiuni sunt comise în stare de ebrietate: „Starea de ebrietate a unei bune părţi a populaţiei a devenit o stare firească, generată de lipsa de ocupaţie, de lipsa unui loc permanent de muncă, de starea psihologică şi de degradarea intelectuală”. Și tot pe jurnaliști a dat vina pentru faptul că în Moldova se bea la greu: „Această stare de lucruri se datorează presiunii exercitate asupra populaţiei, prin propagarea incertitudinii, violenţei, denigrării valorilor prin intermediul mass-media de către unii formatori de opinie şi chiar actori politici. Această situaţie este determinată de morala depravată a cetăţenilor, nivelul sărăciei şi accesul nestingherit al acestora la produsele alcoolice, care sunt puse în vânzare fără respectarea regulilor şi politicilor de stat în domeniu. În stare de ebrietate sunt comise omoruri şi vătămări grave”, a spus Eduard Harunjen.

El a atenționat că în ultimii ani se atestă o creştere alarmantă a numărului cazurilor de conducere a unităților de transport în stare de ebrietate. Anul trecut au fost comise 5 121 de infracţiuni în stare de ebrietate, în comparaţie cu anii precedenţi, când numărul acestora era de 1200-1300.

Alarmant

Procurorul general a menţionat că a crescut numărul actelor ilegale comise împotriva păcii şi securităţii. Astfel, tot mai des procurorii, împreună cu reprezentanţii MAI şi SIS, reţin şi trag la răspundere penală cetăţeni ai Republicii Moldova, participanţi în calitate de mercenari la conflictele militare regionale: „Avem 41 de astfel de cazuri, inclusiv de propagare a extremismului religios şi a islamismului radical. Până la acte de teroare rămâne doar un pas”, a avertizat procurorul Harunjen.

Directorul SIS, Mihai Balan, a confirmat că „ancheta penală derulată de către organele Procuraturii în comun cu SIS, a demonstrat că în 2016 se încerca aplicarea unor scenarii de destabilizare a situaţiei regionale pe axa regiunea Odessa - UTA Gagauz-Yeri, cu diverse intervenţii diversioniste”. În context, el a apreciat implicarea Procuraturii în investigarea cazurilor de reţinere a mercenarilor care au luptat în estul Ucrainei sau deconspirarea infracţiunilor cu substrat terorist - trădare de patrie, extremism şi separatism.

Obiective pentru 2017

Pentru 2017, pe lângă asigurarea măsurilor de dezvoltare strategică a organelor Procuraturii, procurorul general îşi doreşte o colaborare mai eficientă cu societatea civilă, dar şi cu presa. El consideră anormal faptul că „informaţiile sunt distorsionate”: „Un studiu finanţat de UE arată că doar 8% din populaţie este la curent cu activitatea Procuraturii, având un contact direct cu procurorii prin depunerea plângerilor şi sesizărilor”.

După ce anul trecut a fost adoptată noua Lege cu privire la Procuratură, aceasta este a două Adunare Generală a Procurorilor. Prima avut loc în mai 2016, când procurorii şi-au ales membrii colegiilor din subordinea Consiliului Superior al Procurorilor.

Mariana Tabuncic