Fostul premier Victor Ponta și deputatul Sebastian Ghiță au fost citați la DNA Ploiești într-un dosar de corupție. Surse judiciare susțin că Victor Ponta ar fi primit bani pentru a pune o anumită persoană pe listele pentru alegerile parlamentare.

Dacă nu va contesta controlul judiciar, Victor Ponta nu va mai putea candida pe listele PSD la parlamentare. Potrivit Codului de etică al partidului, membrii aflaţi sub control judiciar nu pot fi puşi pe listele electorale.

Victor Ponta a scris pe Faceboook că va ataca, miercuri, la ICCJ, decizia procurorilor de a-i interzice să facă declaraţii în mass-media referitoare "la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care instrumentează cauza, la celelalte persoane cercetate în cauză, precum şi la martorii audiaţi".

"După decizia ICCJ voi putea să îmi expun punctul de vedere şi să îmi demonstrez nevinovăţia!", a mai scris Ponta.

Totodată, fostul premier neagă că ar fi fost acuzat că a primit 220.000 de euro.

"Aceasta este o informaţie «pe surse» neadevărată - nu m-a acuzat nimeni că am primit 220.000 ( sau orice altă suma de bani)", susţine Ponta. Informaţia apare însă în comunicatul DNA.

DNA a emis un comunicat de presă prin care descrie faptele comise de Victor Ponta, inculpat deja în acest dosar și plasat sub control judiciar.

„Pentru desemnarea drept candidat pe listele unui partid politic a unui om de afaceri, într-un colegiu electoral în care formațiunea politică să aibă certitudinea că va obține mandatul pentru care se candida, Ponta Victor Viorel, în calitatea sa de președinte al respectivului partid politic, și-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acelui om de afaceri pe lista de candidați. Confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta Victor Viorel în scopul obținerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalități politice străine”, explică DNA.

Procurorii spun că se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internațională, Victor Ponta să câștige capital electoral, în condițiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale și parlamentare. Suma de 220.000 de euro ar fi fost obținută prin persoane interpuse, de la omul de afaceri plasat pe un loc eligibil.

„Pentru a crea aparența că vizita fostului lider străin în România nu are loc la inițiativa partidului, s-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizații nonprofit și apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea persoanei publice străine cu Ponta Victor Viorel ar fi avut loc la inițiativa celui dintâi. În acest scop, Ponta Victor Viorel împreună cu omul de afaceri i-au solicitat reprezentantului organizației nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că inițiativa îi aparținea lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de omul de afaceri prin intermediul unei societăți comerciale controlate prin persoane interpuse”, detaliază DNA.

Astfel, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, Victor Ponta a acceptat încheierea a două contracte.

„Ca urmare a primirii foloaselor necuvenite constând în plata sumei de 220.000 euro necesară obținerii de capital electoral pentru Ponta Victor Viorel și pentru formațiunea politică reprezentată de către acesta, conform înțelegerii avute, omul de afaceri a fost confirmat, de către președintele partidului, Ponta Victor Viorel, drept candidat al partidului, în cadrul unui colegiu electoral din județul Prahova. De altfel, în urma alegerilor, omul de afaceri a și dobândit calitatea de deputat în Parlamentul României.

Procurorii anticorupție remarcă și finanțarea ilegală a campaniilor electorale.

„În ultima perioadă, în politica românească a apărut o practică potrivit căreia oamenii potent financiar pot accede cu ușurință în funcții de demnitate publică alese, fiind promovați de conducerile partidelor politice cu scopul direct și nemijlocit de a asigura finanțarea ilegală a partidelor în campaniile electorale.În acest context, în condițiile în care legea partidelor politice și legile electorale care s-au succedat stabilesc în mod expres modul de finanțare a partidelor și a campaniilor electorale, acest mecanism fraudulos este de natură a aduce grave prejudicii democrației”.

Sebastian Ghiță a declarat că este vorba despre un dosar în care este investigată „problema Tony Blair”.

Ghiță spune că în 2011 a avut loc o întâlnire între Victor Ponta, ambasadorul Marii Britanii la București, Mihai Răzvan Ungureanu și fostul prim ministru britanic Tony Blair.

„Știu că în dosarul acesta e vehiculat și numele fostului premier britanic Tony Blair”, a spus Ghiță.

„Am fost citat pentru astăzi la DNA Ploiești. Din ce am înțeles eu, este vorba despre întâlnirea din 2011 dintre ambasadorul Marii Britanii la București, domnul Tony Blair, domnul Răzvan Mihai Ungureanu și acordarea titlului de Doctor Honoris Causa domnului Tony Blair. Și cred că cei de la DNA Ploiești investighează acum problema Tony Blair. Nu știu exact toate acuzațiile. Totuși, știu că în dosarul ăsta este vehiculat și numele fostului prim-ministru al Marii Britanii Tony Blair. Vom vedea despre ce e vorba. (...) Nu am vreo așteptare, însă după cum i-am văzut pe dânșii acolo, la unitatea de elită, că fac dosare, sper să nu ajungem să ne întrebe despre întâlnirea din Africa de Sud dintre Ponta, Blair și Obama (...). Sunt prolifici cei de la Ploiești. Eu nu cred că este vorba de nicio corupție”, a declarat Sebastian Ghiță, care a precizat că se va prezenta la DNA Ploiești.

EurActiv.ro