Mesajele UE și SUA, vizând funcționarea instituțiilor democratice în Republica Moldova, sunt tot mai critice. Vorbind joi, la o conferință de presă, despre halul în care a ajuns justiția din Moldova, șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a atenționat că se întâmplă lucruri inacceptabile și incompatibile cu democrația în Moldova.

El s-a referit în acest sens la dosarele politice: „Sunt informații despre cazuri inacceptabile. Nu puteți să acceptați așa ceva dacă sunteți o societate care aspiră să fie democratică”, a menționat ambasadorul Michalko. El a precizat că are în vedere utilizarea excesivă a măsurilor de reținere și inițierea dosarelor penale în scop politic.

„Justiția independentă este condiția de bază pentru ca reformele să poată demara în Moldova. E important ca oamenii să se simtă protejați de justiție, să se simtă protejați împotriva corupției, inclusiv împotriva corupției la nivel înalt. Justiția independentă este importantă și pentru investitorii care vor să vină în Moldova. Ei vor să fie siguri că nu-și vor pierde aici banii din cauza unei justiții nepregătite”, a mai spus șeful Delegației UE.

„Nu va mai fi program pe justiție!”

Ambasadorul Peter Michalko a reamintit că UE a sistat integral suportul pentru proiectele de reformare a justiției moldovenești, pentru că, în acest domeniu, reforme nu s-au făcut. „Noi nu am putut să plătim pentru programele ce țin de justiție, pentru că reforme nu s-au făcut. Nu va mai fi program pe justiție”, a spus tranșant diplomatul european. Iar după ce autoritățile moldovene au nesocotit recomandarea-cheie a Comisiei de la Veneția de a nu schimba sistemul electoral, atenția UE față de Republica Moldova a crescut la maximum. Potrivit lui Michalko, Bruxelles-ul află acum imediat că la Chișinău se întâmplă ceva, iar această atenție va spori și mai mult în perioada următoare din cauza alegerilor parlamentare extrem de importante, programate pentru 2018.

În ceea ce privește ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro, promis de UE, Michalko a reiterat că banii vor veni doar dacă Chișinăul va îndeplini integral condiționalitățile UE. Pentru a beneficia de prima tranșă, autoritățile moldovene urmau să îndeplinească 10 condiții. Guvernul spune că le-a îndeplinit. Potrivit lui Michalko, acum Comisia Europeană evaluează măsura în care cele 10 reforme au fost îndeplinite. Dacă evaluarea va fi pozitivă, primii bani vor ajunge în Moldova în primul trimestru al anului. „Dacă precondițiile nu au fost respectate, se pierd tranșele din asistența macrofinanciară”, a explicat ambasadorul.

UE se reorientează spre societatea civilă și cetățeni, nu spre autorități

El a menționat de câteva ori, la conferința de presă, importanța mass-media și rolul societății civile din Moldova ca partener de dialog al UE. Michalko a subliniat că UE nu va înceta să sprijine cetățenii Republicii Moldova, precizând că peste 20 de proiecte europene urmează a fi implementate în diferite localități din Moldova, proiecte de care vor beneficia, la modul practic, peste 200 de mii de oameni.

Și Ambasada SUA din Chișinău a reacționat dur după o întâlnire a ambasadorului James Pettit cu reprezentanții Congresului Autorităților Locale din Moldova. Anterior aceștia s-au plans, în spațiul public, că primarii din Moldova sunt presați și șantajați cu dosare penale, ca să-și abandoneze partidele din care fac parte și să se înscrie în PD. În acest sens cifrele sunt relevante: din cei peste 800 de primari din Moldova, peste 600 sunt, momentan, controlați de PD, cifră asumată de fruntașii acestei formațiuni.

Limbaj diplomatic: „Ambasada SUA se declară profund îngrijorată”

Ambasada SUA se declară „profund îngrijorată” în legătură cu presiunea la care sunt supuși reprezentanții autorităților locale în Moldova: „Este profund îngrijorător să aflăm despre cazurile de presiune asupra autorităților locale care sunt larg răspândite. Aceste presiuni - care deseori duc la migrarea dintr-un partid în altul - diminuează din încrederea cetățenilor, câștigată cu greu”, se arată în mesajul Ambasadei SUA.

James Pettit a menţionat că împărtăşeşte opinia Consiliului Afaceri Externe al UE cu privire la „importanţa asigurării funcţionării imparţiale a organelor de drept şi a sistemului judiciar din Moldova”, dar şi îngrijorările cu privire la „cazurile de urmărire penală împotriva unor avocaţi, judecători şi oponenţi politici”.

Continuare pe DW