Tatiana Răducan, membră a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cea care a blamat public, în repetate rânduri, abuzurile din justiția moldovenească, a reacționat critic la acțiunile a doi magistrați care au manifestat comportament inadecvat, recent, când în sala de ședințe și-au făcut apariția jurnaliștii.

Este vorba de magistrata Elena Costiuc, de la Judecătoria sectorului Centru, municipiul Chișinău, cea care a decis reținerea pentru încă 30 de zile a protestatarilor arestați, fiind suspectați de organizarea dezordinilor în masă, la protestul din 24 aprilie curent.

                          Elena Costiuc pronunță sentința cu spatele la justițiabili / Captură video: jurnaltv.md

În timp ce citea sentința, magistrata Elena Costiuc s-a întors cu spatele la participanții la ședința de judecată, inclusiv la jurnaliști. „Este o atitudine incorectă și cade sub incidența Codului de etică a judecătorului. Magistratul trebuie să respecte normele deontologice. El trebuie să fie o persoană educată, cultă și să aibă, cum se spune în popor, ce-i șapte ani de acasă”, consideră Tatiana Răducan.

                                                     Tatiana Răducan, membră CSM / FOTO: report.md

Justiția de după foaie

Un alt magistrat care evită presa și justițiabilii este judecătorul Sergiu Lazari, de la Judecătoria Buiucani, municipiul Chișinău. Acesta a interzis participarea presei la ședința de judecată, ascunzându-se după o foaie, pentru a nu fi filmat.

                       Serghei Lazari și-a pus o foaie pe față în timp ce citea o sentință / Captură video: jurnaltv.md

Tatiana Răducan susține că imaginea proastă a justiției depinde și de atitudinea judecătorilor față de justițiabil: „Pentru a fi stimat, un judecător trebuie să manifeste un comportament exemplar, să nu prejudicieze imaginea justiției”, a specificat membra CSM. Ea consideră că cei magistrații care ”s-au ascuns de presă”, trebuie să răspundă disciplinar.

Deși sunt puteri separate, Răducan vede anumite asemănări între situația presei și cea a justiției din Moldova: „Presa din Moldova este independentă sau relatează ceea ce-i convine unei persoane sau unui grup, ori unui partid?”, se întreabă Tatiana Răducan. Și noi avem o problemă în justiție legată de independență. Vrem ca judecătorul să fie complet independent. Aceeași problemă o văd și în presă. Justiția și presa trebuie să fie independente, imparțiale, echidistante, în caz contrar, are de suferit justițiabilul, publicul. Cetățenii trebuie să fie informați corect, or din unele relatări ale presei transpar interese vădite”, susține Răducan.

Chiar dacă piața mass-media este monopolizată, Tatiana Răducan este de părere că cetățenii din Republica Moldova nu se mai lasă în prezent manipulați și învață cum să filtreze informația: „Publicul este acum informat și știe să aleagă informația. Dacă o să comparăm cu situația de acum zece ani - acum e altceva. În localitățile rurale oamenii au acces la internet. Unii au tablete. Majoritatea au telefoane mobile”, a conchis membra CSM.

Deși în prezent, magistrații din Moldova se conduc de un nou Cod de Etică și Conduită Profesională a judecătorilor, aprobat la 11 septembrie 2015 , în cadrul Adunării Generală a Judecătorilor, totuși au loc abateri. Noul Cod este un document public, care stabileşte principiile de etică şi conduită profesională ce urmează a fi respectate cu stricteţe de toţi judecătorii din Republica Moldova. Documentul a fost elaborat conform prevederilor Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, jurisprudenţa CEDO, Principiile de la Bangalore privind conduita judiciară, Carta europeană privind statutul judecătorului şi alte declaraţii şi recomandări ale instituţiilor europene.

Lilia Zaharia