Proiectele de lege privind amnistia fiscală au fost votate de Parlament în prima lectură. Astfel, cetăţenii, dacă au averi ascunse sau înregistrate pe numele unor persoane terţe (rude, amici, amanţi, concubini etc), vor avea câteva luni la dispoziţie ca să perfecteze actele pe numele lor. În opinia experților, inițiativa sună ridicol și nu urmărește altceva decât legalizarea unor sume uriașe de bani murdari.

Nici FMI, nici Banca Mondială, nici Delegația UE la Chișinău, cei mai mari donatori ai Republicii Moldova, nu au reacționat la această inițiativă controversată a guvernării.

„Nu legalizaţi banii furaţi!”

Ședința Parlamentului a fost precedată de un protest al societăţii civile la care au participat și reprezentanți ai unor formațiuni politice, între care PAS și PPDA. Ei au cerut aleşilor poporului să nu legalizeze corupţia şi banii furaţi, chemând să nu voteze cele două proiecte de lege menite să instituie ceea ce ei autorii numesc „amnistie fiscală”.

Prezentă la manifestație, lidera PAS, Maia Sandu, a menţionat că aceste iniţiative au fost făcute în grabă, încălcând etapele unui proces decizional transparent: „Nu se poate să se aprobe o lege care este contestată de societatea civilă. Această lege va legaliza banii furați”, a menționat Maia Sandu.

                                                             Maia Sandu / FOTO: Report.md

Nici un deputat nu a ieşit să vorbească cu manifestanţii. Unii aleşi ai poporului au intrat pe uşa din faţă a Legislativului, însă majoritatea au preferat să intre în clădirea Parlamentului prin spate, ca să nu dea ochii cu protestatarii.

Disproporționat: Polițiști care insuflă frică

La flashmob au participat aproximativ 30 de manifestanţi, care erau însă monitorizaţi de poliţişti înarmaţi. Aceştia urmăreau toate mişcările protestatarilor şi transmiteau prin mesaje toate acţiunile manifestanţilor.

După câteva ore de dezbateri în Legislativ, iniţiativele controversate au fost votate în prima lectură. Astfel, persoanele fizice şi juridice care nu şi-au declarat proprietăţile nu vor fi sancţionate dacă le vor declara până la 15 aprilie 2017 şi vor plăti în favoarea statului 2% din valoarea averii nedeclarate. Reieșind din aceasta, Legea privind Autoritatea Națională de Integritate a fost amendată, interzicându-i-se verificarea averilor legalizate în baza controversatei legi.

                                               „Nu legalizaţi banii furaţi!”/ FOTO: Lilia Zaharia

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, unul dintre autorii proiectului, a declarat la ședință că amnistia fiscală va include atât mijloacele băneşti, imobilele, valorile mobiliare, cotele de participare la capitalul societăţilor cu răspundere limitată sau mijloacele de transport: „Liberalizarea capitalului reprezintă o oportunitate unică de a scoate din anonimat mijloacele băneşti sau alte forme de capital şi de a le include în circuitul economic legal”, a precizat Andrian Candu.

             Andrian Candu, finul oligarhului-șef care controlează majoritatea parlamentară / FOTO: Report.md

Pe de altă parte, deputatul comunist, Elena Bondarenco a menționat că cei care au comis ilegalităţi şi nu şi-au declarat averile, nu o vor face nici acum: „Chiar credeți că cei care și-au scris averile pe părinți sau socri vor ieși așa ușor din umbră și își vor scoate la iveală proprietățile?”, s-a întrebat ea retoric.

La rândul său, deputatul liberal-democrat, Grigore Cobzac, i-a acuzat pe autorii proiectului de lege, majoritatea deputaţi democraţi, că prin aceste iniţiative se va deschide poarta multor ilegalităţi. El a condamnat graba cu care au ajuns iniţiativele în Parlament, fiind înregistrate la începutul lunii curente şi doar în jumătate de lună, fără avizul Guvernului şi fără dezbateri publice, au ajuns să fie votate în prima lectură.

După discuţii aprinse, majoritatea parlamentară subordonată PD a votat pentru cele două proiecte de lege, ignorând solicitarea societății civilede a analiza efectele adverse pe care le vor avea aceste legi.

Lilia Zaharia